2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kiváló éleslövészet – méltó búcsú az IGLA-tól!

Art of WAR  |  2011. 04. 26., 10:30

Közel tíz órás utazás után érkezett meg április 18-án éjszaka az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred gépjárműveinek menetoszlopa a csehországi Hradiste-ben található katonai gyakorló- és lőtérre, hogy éleslövészetet hajtson végre. E lövészet egyben a búcsú volt az alakulatnál és a Magyar Honvédségben rendszeresített hordozható légvédelmi rakétarendszerétől, az IGLA-1E-től.

Kiváló éleslövészet – méltó búcsú az IGLA-tól!Egy korábbi döntés értelmében az IGLA (másnéven SA-16) légvédelmi rakéta rendszert kivonják a Magyar Honvédség rendszeréből. A meglévő rakétakészletet pedig éleslövészeten kellett felhasználni. Emiatt utaztak a győri katonák Csehországba.

A SHORAD 2011 névre keresztelt légvédelmi rakéta éleslövészet végrehajtó állomány minden katonája első alkalommal indított IGLA rakétát, Kovács Ferenc mérnök ezredes, alakulatparancsnok, gyakorlatvezető irányítása mellett. A katonák felkészítéséért és a feladat végrehajtásáért Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes felelt, míg az éleslövészetre létrehozott alkalmi (ütegszintü) kötelék parancsnoka Lelesz János százados volt. Az ütegparancsnok-helyettesi teendőket Sárai Attila főhadnagy látta el, míg a két légvédelmi rakétaszakasz parancsnokai Horváth László főhadnagy és Simon Péter hadnagy voltak. A kontingens logisztikai támogatását Tóth Tamás százados szervezte és irányította, míg az ellenőrzést és az értékelést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiemelt légvédelmi rakéta főtisztje, Böcz Lajos alezredes által vezetett csoport hajtotta végre.

Kiváló éleslövészet – méltó búcsú az IGLA-tól!Az észak-csehországi lőtérre történő kiérkezést követően azonnal megkezdődött az éleslövészetre való felkészülés. Az előkészületek után április 20-án reggel némi szorongással kezdték meg az éleslövészet végrehajtását, aztán ez a „lámpaláz” rövid időn belül elmúlt, s a katonák tudásuk legjavát nyújtva teljesítették feladataikat. Az utolsó IGLA rakétát 12 óra 55 perc 03 másodperckor Losonczi Norbert törzsőrmester indította el.

A lövészet után kiderült, hogy azt értékelő csoport mindössze egy indítást értékelt JÓ-re, a többit pedig KIVÁLÓ-ra. „Lehetne ódákat zengeni az önök teljesítményéről, de nem teszem, mert az önmagáért beszél. Az ezred hírnevéhez és a viselt skarlátpiros baretthez méltóan teljesítettek. Legyenek erre büszkék, mert az ezred büszke önökre” – méltatta a lövészetet követően a végrehajtó katonák teljesítményét Könczöl Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka.

Kiváló éleslövészet – méltó búcsú az IGLA-tól!Az éleslövészet záró rendezvényén sor került a korábban meghirdetett „Leggyorsabb légvédelmi lövész” verseny eredményhirdetésére is, melyen a következő eredmények születtek:

1. helyezett: Cseri Tamás főtörzsőrmester (rajparancsnok: Földi Beáta törzsőrmester)2. helyezett: Epervári Attila őrmester (rajparancsnok: Horváth Roland főtörzsőrmester)3. helyezett: Fazekas Gábor törzsőrmester (rajparancsnok: Horváth Roland főtörzsőrmester)A verseny helyezettjeinek Kovács Ferenc ezredes gratulált.

A magyar katonai menetoszlop - a cseh, majd a szlovák katonai rendészek biztosítása mellett - április 22-én, pénteken tért haza Győrbe.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK