2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bomba az építkezésen és a repülőtéren

Art of WAR  |  2011. 12. 14., 11:20

A 49. héten, azaz december 4–11. között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítőfőnökségének munkatársa elmondta azt is, hogy a tüzszerészek idén eddig összesen 2646 bejelentést kaptak.

December 5-én Nyergesújfaluból érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tüzszerészügyeletére, hogy a Duna-parton – a folyó alacsony vízállása miatt –, a lakóházaktól mindössze húsz méterre második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a megjelölt helyszínen egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörőgránátot talált, amit a központi gyüjtőbe szállított.

Ugyanezen a napon Biharkeresztesen is akadt dolguk a tüzszerészeknek, mivel a Kossuth utcában, ároktisztítás közben egy F1-es típusú kézigránát került elő. A veszélyes robbanószerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr szállította el a helyszínről.

December 6-án Gödöllőre vonultak ki a tüzszerészek, ahol az Ottó Ferenc utcában egy építkezés során egy AO–3-as típusú, szovjet gyártmányú szükségbombára bukkantak a munkások. A második világháborúból visszamaradt szerkezetet a Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette tüzszerészjárőr szállította el a központi gyüjtőbe.

Ugyancsak a központi gyüjtőbe szállította a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr azt a FRAG–20A1 típusú, angol gyártmányú bombát, ami december 8-án került elő a fővárosban, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér gurulópályának közelében, földmunkák közben.

December 10-én Sárkeresztúrról érkezett a bejelentés a tüzszerészekhez, amely szerint a Rózsa utcában, földmunkák közben találtak rá egy második világháborús robbanószerkezetre. A Komjáti Krisztián törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránát okozott riadalmat az utcában lakók között. A veszélyes szerkezetet a tüzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon Bicskére is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tüzszerészeinek, mivel a Kisfaludy utcában földmunkák közben világháborús lőszereket találtak. A Komjáti Krisztián törzsőrmester vezette járőr összesen 47 darab, 7,62 milliméteres lőszert semmisített meg a közelben kijelölt helyen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.