2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ejtőernyősöket és különleges műveleti katonákat köszöntöttek

Art of WAR  |  2012. 03. 26., 10:55

Ma egy közösséget ünneplünk. Egy közösséget, amely nagyon kemény munkával, áldozatok árán is védte a hazát, azóta, hogy 1918. március 23-án Boksay Antal végrehajtotta az első magyar ejtőernyős ugrást – nyitotta meg Hende Csaba honvédelmi miniszter az ejtőernyős és különleges műveleti nap alkalmából március 23-án, pénteken a szolnoki Ittebei Kiss József Helikopterbázison megtartott ünnepi állománygyűlést.

A mai katonai ejtőernyősök elődeiről szólva Hende Csaba kiemelte: „tudták, hogy a félelem azért van, hogy legyőzzük, az akadályok azért vannak, hogy áttörjük, a küzdelem pedig azért van, hogy végül mi kerüljünk ki győztesen.”

Hende Csaba beszédében külön szólt az Afganisztánból hazatért különleges müveleti csoport tagjairól is, akiket ugyancsak ekkor köszöntöttek. „Valódi hősök ők, hiszen igazi katonáink vannak, puskaport szagolt, csatákban kipróbált nagyszerü harcosok. A színvonal, amit elértek, nemzetközi viszonylatban is kimagasló, amit az amerikai Különleges Erők parancsnoka is zászlószalaggal ismert el” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba

A Szolnok Helikopter Bázis csapatmüvelődési otthonában az ünnepség az ISAF-kötelékben szolgált KMCS 9. váltásának visszafogadásával kezdődött. Hende Csaba a különleges müveleti csoport állományából tizenhárom főnek – tüzharcban tanúsított helytállásért – kardokkal ékesített Szolgálati Jelet adományozott. A csoport tagjai ezt követően megkapták a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is.

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj, az MH 25/88 Könnyü Vegyes Zászlóalj, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége által közösen szervezett eseményen az ünnepi állománygyülés után a meghívott vendégek és az alakulatok katonái megkoszorúzták a szolgálat közben életüket vesztett ejtőernyősök emlékfalát, majd részt vettek a különleges müveleti zászlóalj csapatmúzeumának avatásán.

Ejtőernyősöket és különleges müveleti katonákat köszöntöttek

Az eseményen részt vett Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint dr. Boda József rendőr dandártábornok, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke. Együtt ünnepeltek a katonákkal családtagjaik, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szolnok város, valamint a rendvédelmi szervek képviselői, illetve az egykoron az alakulatoknál szolgált veterán ejtőernyősök.

A program további részében a meghívottak megtekintették az alakulatok dinamikus és statikus bemutatóit, melyek során megismerték a helikopteresek, a különleges müveleti zászlóalj, valamint a könnyü vegyes zászlóalj technikai eszközeit, fegyverzetét és ízelítőt kaptak felkészültségükből. A résztvevők és a szolnoki iskolások megtekintették a szolnoki helikopterbázis forgószárnyasait, illetve az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj harcjármüveit is. Ezt követően dinamikus bemutatókra került sor.

Ejtőernyősöket és különleges müveleti katonákat köszöntöttek

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK