2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tűzszerészek: 99 bejelentés egy hét alatt

Art of WAR  |  2012. 04. 03., 15:44

A 13. héten, azaz március 25. és április 1. között 99 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 27 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje elmondta azt is, hogy a tüzszerészek 2012-ben eddig összesen 468 bejelentést kaptak.

Március 28-án Adonyból kapták a bejelentést a tüzszerészek, hogy a település külterületén, a Szőlőhegyen mezőgazdasági munkálatok közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Strak Vince főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tüzszerészjárőr megállapította, hogy a földből egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbomba került elő. A bomba gyújtószerkezetét a járőrparancsnok a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, míg a bombatestet a tüzszerészek a központi gyüjtőbe szállították. A munkálatok idejére az M6-os autópálya forgalmát is le kellett állítani.

Március 30-án Rimócról értesítették a tüzszerészeket, hogy a település temetőjében, sírásás közben feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetekre akadtak. A helyszínre a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr vonult ki. A tüzszerészek a sírgödörben egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot, valamint két darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot találtak, amelyeket a központi gyüjtőbe szállítottak.

Március 30-án érkezett a bejelentés a helyi rendőrségtől a tüzszerészügyeletre, hogy Enying határában, földmunkák közben több robbanószerkezet is a felszínre került. A Szalai Attila zászlós vezette tüzszerészjárőr másnap vonult ki a helyszínre, ám a terület átvizsgálása során annyi világháborús szerkezetet talált, hogy a munkát nem is tudta befejezni, így azt másnap a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr folytatta. A két nap alatt a Magyar Honvédség tüzszerészei összesen 228 darab robbanószerkezetet fedeztek fel a megjelölt területen. Ezek közül 134 darab különböző típusú és gyártmányú aknagránát, 94 darab pedig tüzérségi vagy kézigránát volt. Mindezek mellett még 35 kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert is találtak. A robbanószerkezetek egy része olyan rossz állapotban volt, hogy a helyszínen meg kellett őket semmisíteni, a többit viszont a központi gyüjtőbe szállították.

Alighogy befejezték az enyingi munkát, két székesfehérvári címet kaptak április 1-jén a tüzszerészek. A 62-es számú főút mellett, a vasúti felüljáró alatt egy német gyártmányú kézi páncélelhárító gránát harci része került elő, amit a központi gyüjtőbe szállítottak. A másik helyszínen, a Kőrösmezei úton pedig közmüfektetés közben bukkantak rá a munkások egy 150 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátra. Utóbbi elszállításának idejére a környék 21 családi házából kellett a lakókat ideiglenesen kiköltöztetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.