2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi napot tartottak a szolnoki bázison

Art of WAR  |  2012. 05. 30., 14:58

Immár nyolcadik alkalommal rendezett családi napot május 26-án, szombaton az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A katonák családtagjait idén is színes programokkal várták: a legkisebbek körében az ugrálóvár, vattacukor és arcfestés volt népszerű, a nagyobbakat pedig a haditechnikai eszközök, valamint az őrkutyás és légi bemutató kötötte le. Az eseményen részt vett dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese és Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke is.

Kell, hogy legyen valami különleges egy programban, ha évről évre közel háromezren döntenek úgy, hogy egy derüs májusi napon azt választják a gazdag kínálatból. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis 2005 óta évente megrendezett családi napja ilyen esemény.

Május 26-án, szombaton reggel a hivatalos program hagyományosan ünnepi megemlékezéssel és a repülők emlékmüvének megkoszorúzásával kezdődött, majd a bázison folytatódott a családi nap, ahol érdekes programokkal várták a kicsiket és nagyokat. Volt a gyermekek számára ugrálóvár, vattacukor és arcfestés, de a legnagyobb élményt a kiállított harci jármüvek, repülőgépek, helikopterek felfedezése jelentette minden korosztálynak.

A repülőtéren láthatók voltak a hazánkban egykor és most szolgálatot teljesítő gépek. A nagy kedvencek Csőrike II., a Mi–24-es helikopter és a nemrég Szolnokra érkezett MiG–29-es vadászrepülő voltak, de sok érdeklődő gyereket és felnőttet vonzott a Mi–17-es, Mi–8-as, Mi–2-es helikopter, illetve a MiG–21-es, Jak–52-es repülőgép is.

A helikopterek természetesen nemcsak a földön, hanem a levegőben is megmutatták magukat. A gyakorló repülés során egy Mi–24 harci helikopter, egy Mi–17 és az egyik Finnországból érkezett Mi–8 szállítóhelikopter hajtott végre földközeli és harci manővereket az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj és az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj közremüködésével.

Az izgalmas légi programot ejtőernyős-bemutató, valamint Veres Zoltán mürepülő Jak–52-es kiképzőgéppel végrehajtott repülőprogramja tette feledhetetlenné. A bemutatók sorát színesítette Inzsöl Gyula modellező zenére koreografált mürepülőprogramja a Szolnoki Légierő Zenekar közremüködésével és az RC helikopterek látványos bemutatkozása. A látogatók bepillantást nyerhettek a II. világháború katonáinak életébe is. A Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület korhü egyenruhába öltözött tagjai segítségével az érdeklődők megismerhették a múlt század közepének haditechnikai eszközeit és katonai felszereléseit.

A változatos programok mellett ez a nap azonban – mint elnevezése is mutatja – elsősorban a szolnoki bázison települt alakulatok tagjainak és hozzátartozóinak szeretne maradandó élményt nyújtani, s megmutatni valamit abból a környezetből és tevékenységből, amely apukák, anyukák, férjek, feleségek, fiak, lányok hétköznapjaira jellemző.

Lamos Imre dandártábornok, helyőrségparancsnok hangsúlyozta: a katonák családja legtöbbször nem érzékeli azt a tevékenységet, amit ők a laktanyán belül végeznek. Szeretnének ilyenkor egy kicsit nyitni, közelebb engedni a családtagokat, hogy lássák, milyen feladatokat hajtanak végre. A katonáknak pedig mindez önbecsülést ad, visszajelzést arról, hogy értelme van a szolgálatnak, amit végeznek, és hogy az hasznos a társadalomnak.

Az esemény másik fontos szerepe, hogy lehetővé teszi a találkozásokat. Dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese elmondta: jólesik visszajönnie Szolnokra, hiszen sok régi ismerőssel találkozik ilyenkor az ember. Eljönnek a volt kollégák, érdeklődnek, hogy végzik munkájukat az utódok, milyen feladatok vannak; jólesik nekik a régi technikát megsimogatni, felidézni a régi emlékeket. Nagyon sok ismerős összejön, így ez egy jó alkalom a „helikopteres család” találkozójára is.

További képekért kattintson a galériára!

Galéria: Családi napot tartottak a szolnoki bázison

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK