2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeresen teljesítették a vizsgafeladatokat a győri rakétások

Art of WAR  |  2013. 07. 29., 11:00

Végéhez ért az intenzív felkészülés három héten át tartó II. fázisa, melynek keretén belül a Bakony Harckiképző Központ újmajori kiképzőbázisán készültek a győri rakétások az augusztusban esedékes lengyelországi légvédelmi rakéta éleslövészetre.

Az elmúlt napokban az Összhaderőnemi Parancsnokság és a 12. Arrabona Légvédelemi Rakétaezred kijelölt bizottságai egymással szoros együttmüködésben hajtották végre a lövészetre készülő állomány vizsgáztatását. Az éleslövészetre bocsáthatósági vizsgán két nap alatt mérték fel a győri rakétások felkészültségét, elméleti és gyakorlati ismereteit. 

győri rakétások

Az első napon a tudásszint felmérése fegyverrendszer specifikusan, írásbeli tesztkérdések segítségével zajlott. A katonák számot adtak szakharcászati és szakismereti jártasságukról, technikai ismereteikről, illetve arról, hogy mennyire vannak tisztában a lőtérbiztonsági rendszabályokkal. A tüzvezető állomány beosztásához kötötten adott számot a légi célok megsemmisítésének szabályait is magában foglaló tüzvezetői ismereteikről, míg az SZT-68U lokátor állomás beosztott altisztjei radar kezelői szaktudásukról tettek tanúságot.

győri rakétások

A papír alapú felmérést követően a második napon a katonák a gyakorlatban is bebizonyíthatták, hogy nem volt hiábavaló a több hónapja tartó felkészülés. A METEOR-3M és METEOR-3MA pilótanélküli eszközökre végrehajtott, un. értékelt némalövészet folyamán - melynek során a főbb mozzanatok megegyeztek az éleslövészet során majd a lőtéren teljesítendő mozzanatokkal - a légvédelmi rakétacsoportosítás KUB és MISTRAL tüzalegységei húsz légicél huszonhat légvédelmi rakéta felhasználásával történő imitált megsemmisítését hajtották végre - az ellenőri csoport megállapításai szerint kiváló eredménnyel. 

győri rakétások

A vizsgáztatás alatt a parancsok és jelentések továbbítási rendjének begyakorlása mellett különböző gyakorlati normafeladatokat is végrehajtottak a katonák. Ezek közé olyan mozzanatok tartoztak, mint a harcrendfoglalás, a technikai eszközök telepítése és bontása, a müködésellenőrzés mozzanatainak teljesítése, vagy az indítóállványok légvédelmi rakétákkal történő feltöltése illetve azokról történő leürítése.

győri rakétások

A kétnapos számonkérés alatt - mint ahogy általánosságban az elmúlt három hétben - a rendkívül meleg időjárás sem kímélte a rakétásokat, ám szerencsére az újmajori gyakorlótéren uralkodó sivatagi körülményekkel remélhetőleg Lengyelországban már nem kell megküzdeniük. 

győri rakétások

Mivel az éleslövészetre létrehozott kontingens minden tagja sikeresen vette az akadályokat és a vizsgabizottság éleslövészetre bocsáthatónak ítélte a feladatra létrehozott légvédelmi rakétacsoportosítást - melynek MISTRAL eleme egyben NATO ellenőrzés alá is kerül - így most már a jól és becsülettel elvégzett munka eredményeként talán kicsit  nyugodtabban készülhetnek a valódi megmérettetésre, hogy hullámsírba küldhessék a kijelölt alkalmazási zónába "ellenséges céllal" berepülő célanyagokat.

győri rakétások

Törőcsik Krisztina ka.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.