2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harckocsikat kapott a tatai dandár

Art of WAR  |  2014. 09. 08., 11:32

Tizennégy darab T-72-es típusú harckocsit csoportosítottak át Kalocsáról Tatára. A lánctalpasok egy vasúti szerelvényen érkeztek az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz.

A kalocsai vasútállomásról szeptember 5-én, pénteken délután gördült ki az a vasúti szerelvény, amely tizennégy darab T-72-es harckocsit szállított Tatára – az MH Katonai Közlekedési Központ szállítmánykísérő katonáinak biztosítása mellett. 

A szakzsargonban irányvonatnak nevezett szerelvény közel tíz órás út után, Kiskőröst és Budapestet érintve, még péntek este megérkezett a dunántúli helyőrség vasúti pályaudvarára, a lánctalpasok lepakolását azonban csak szombaton délelőtt kezdték meg a harckocsi-zászlóalj katonái. 

T-72

„A tizennégy harckocsi egy része az alegység állománytáblájában rendszeresített technikai eszközök kiegészítésére érkezett a tatai alakulathoz. A többivel pedig a Magyar Honvédség egyéb feladatainak ellátását biztosítják majd” – mondta el a helyszínen Zsigmond Kálmán ezredes. 

Az MH Logisztikai Központ törzsfőnöke – aki korábban maga is harckocsizó volt, és több éven keresztül szolgált Tatán – hozzátette: a lánctalpasok technikai állapota változó. Van köztük olyan, amely kisebb előkészítés után üzemképes állapotba tehető. De vannak olyan eszközök is, amelyek teljes felújítást igényelnek. 

Ezeket a harckocsikat eddig Kalocsán, az MH Anyagellátó Raktárbázis raktárában, fedett hangárokban, úgynevezett tartós raktározási körülmények között tárolták. Mivel üzemanyaggal és egyéb folyadékokkal – például motorolajjal és fagyállóval – sincsenek feltöltve, ezért a lánctalpasokat harckocsi-vontatók segítségével vagonírozták be Kalocsán és a tatai kipakoláson is két darab VT-55-ös, valamint egy VT-72-es segítette a munkát. 

T-72

Az eszközöket a tatai harckocsi-zászlóalj katonái egyenesen a laktanyába szállították, ahol valamennyit zárt, fedett hangárban helyezték el. A vontatóknak és a vontatmányoknak a vasútállomás és a laktanya közötti, mintegy egy kilométeres út során át kellett haladniuk az 1-es számú főúton is. Ezt az átkelést szabályszerüen, a közúti forgalom ideiglenes lezárásával, a lánctalpak alá fektetett gumiszőnyeg segítségével hajtották végre a harckocsizó katonák. 

„Az átcsoportosítás rendben ment. A munkában részt vevő katonai szervezetek olajozottan, összeszokottan dolgoztak együtt. A harckocsizók, a logisztikusok és a szállítmánykísérők is magas szinten hajtották végre feladatukat” – mondta Zsigmond Kálmán ezredes.

T-72

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.