2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felkészült a győri kontingens a csehországi légvédelmi rakéta éleslövészetre

Art of WAR  |  2015. 06. 15., 10:08

„Gratulálok Önöknek, a szakasz sikeresen teljesítette a lövészetre bocsáthatósági vizsgát” - szólt elismerően az állományhoz Kovács Ferenc ezredes, parancsnok Újdörögdön, a többhónapos felkészülést lezáró vizsgát követően. A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt alegysége június 24-én Csehországba indul, hogy részt vegyen a TOBRUQ LEGACY 2015 többnemzeti (amerikai, cseh, magyar, litván, szlovák) légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten.

A gyakorlat során a cseh osztályparancsnokság vezetése alatt két légvédelmi rakétaüteg fogja oltalmazási feladatait teljesíteni. A magyar kontingens egy litván szakasszal dolgozik majd együtt, míg a másik üteget cseh és szlovák szakaszok alkotják. A 11 napos gyakorlat fénypontja a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek Mistral (magyar), RBS-70 (cseh, litván) és IGLA (szlovák) éles rakétákkal semmisítik meg a kijelölt célokat. E komoly szakmai kihívás csak egy megfelelően tervezett, szervezett kiképzést követően teljesíthető, ami nem képzelhető el az állomány pozitív hozzáállása, kiemelkedő feladat végrehajtása nélkül.

Az ezred éves feladattervének megfelelően februártól két légvédelmi rakétamodul kezdte meg felkészülését. Az egyik az őszi győri NATO megmérettetésre (CAPEVAL) készül, de az ellenőrzés előtt még a júniusi Tobruq Legacy 2015 gyakorlaton is helyt kell állnia. Az elmúlt években a győri alakulat kijelölt alegységei 2010-ben Németországban (Mistral), 2013-ban Lengyelországban (KUB, Mistral) hajtottak végre eredményes légvédelmi rakéta éleslövészetet. Az eredményes lövészetek folytatására az idén Csehországban adatik lehetőség. A másik szakasz egy zászlóalj harccsoport (ZHCS) légvédelmi rakétamoduljaként vesz részt NATO CREVAL ellenőrzésen ősszel, a Bakony Harckiképző Központ központi gyakorlóterén.

A modulok megalakulását követően az ezred bázisán megkezdődött a tervszerü felkészítés, első lépésként az általános katonai ismereteket frissitette fel az állomány, mely során a többi között egészségügyi, tüzvédelmi, tereptani, alaki, fegyverismereteinek felelevenítése, elmélyítése történt meg - tájékoztatott Melczer József százados, a 2. (Mistral) légvédelmi rakétaosztály hadmüveleti tisztje. A megszerzett tudás számonkérése minden héten vizsgáztatással zárult.

Az elméleti és gyakorlati felkészítés következő fázisát a Mistral fegyverrendszer szakismeret és szakharcászat tárgyköreinek oktatása, végül a légvédelmi rakétamodul összekovácsolása képezte.

A kiképzés első megmérettetése áprilisban az ezred tábori komplex foglalkozása volt, mely során valós repüléssel egybekötött célkövetést gyakorolhattak a katonák.

Május 6-án megkezdődött a Tobruq Legacy 2015 harcászati gyakorlatra és légvédelmi rakéta éleslövészetre kijelölt 73 fős kontingens specifikus felkészítése, főként gyakorlati foglalkozások keretében, melynek alapját kimondottan a lövészetre vonatkozó ismeretek gyakorlása jellemezte.

A Tobruq Legacy 2015 felkészülés végéhez érve a végrehajtó állomány júniusban két hétre Újdörögdre, a Bakony Harckiképző Központ kiképző bázisára települt, ahol a csehországi lőtér sajátosságainak megfelelően kialakított harcászati eljárásokat követően az alegység intenzív felkészítést hajtott végre. Tóth Barnabás százados, a kijelölt alegység parancsnoka elmondta, hogy a helyszín jó alapot biztosított a harcászati település, valamint a tüzelési ciklusok begyakorlására. Továbbá segítette az éjszakai lövészetre történő felkészítést is, amire Csehországban sor kerül majd. A két hét során a katonák számára a valós repülést a HM EI ZRT munkatársai biztosították a METEOR 3M és 3MA cèlanyagokkal, melyekre a kontingens két csökkentett szakasznyi technikai eszközzel tevékenykedett.

A több hónapos felkészítés végét egy komplex, elméleti és gyakorlati feladatokat is magában foglaló úgynevezett lövészetre bocsáthatósági vizsga jelentette, melyet a Tobruq Legacy 2015 győri végrehajtó állománya sikeresen teljesített.

A következő napokban a teljes kontingens megismer minden általános információt a kiutazásra, az elhelyezésre, a gyakorlat egészére vonatkozóan, majd június 24-én közúton megkezdi a menetét a csehországi Boleticére.

Az ezred honlapja és facebook oldala hírekkel és számos fotóval folyamatosan, a helyszínről is tudósít majd a győri katonák többnemzeti gyakorlatáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.