2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Először indítottak duplán MISTRAL rakétát magyar katonák

Art of WAR  |  2015. 07. 06., 12:05

Huszonhét! Pontosan ennyi rakétaindítás történt a csehországi „Tobruq Legacy 2015” gyakorlat és légvédelmi rakéta éleslövészeten. Ennyiszer hangzott el a lőtoronyban a „CLEAR TO FIRE” parancs, ami a cseh, a litván, a magyar és a szlovák katonák számára egyet jelent: „Tüzelj, ha látod a célt!” Két nap alatt, négy nemzet összesen huszonhét rakétája indult el és semmisítette meg az ellenséges célokat.

A légvédelmi rakéta éleslövészetekkel véget ért a "Tobruq Legacy 2015” többnemzeti gyakorlat, melynek magyar szempontból több célja is volt. Felkészülni a szövetségi és országvédelmi kötelezettségekből adódó feladatokra, valamint a kijelölt állomány harctéri körülmények közötti kötelék szintü gyakoroltatása, kiemelten a harc és tüzvezetés területeire koncentrálva. Az üteg/szakasz vezetési rendszerének felépítése és müködtetése a harctevékenység megtervezése, megszervezése és végrehajtása során. A legfontosabb célkitüzés a légvédelmi rakéta oltalmazási feladatok gyakorlása volt, amit a katonák éles rakéta indításával is megtapasztalhattak. 

A másfél hetes gyakorlat alatt a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái többnemzeti környezetben bizonyíthatták felkészültségüket. Az éleslövészet ideje alatt a Podvori lőtéren a magyar kontingens kijelölt állománya Mistral rakétákat indított az ATLAS indítóállványokról. Számukra a METEOR 3M és 3MA típusú célanyagokat a HM EI ZRT munkatársai biztosították. A cseh és litván alegységek a földre, illetve a szállító jármüvekre telepített állványról indították RBS-70 típusú rakétáikat, míg a szlovák katonák BMP-1 páncélozott szállító harcjármü búvónyílásából IGLA rakétákkal semmisítették meg a célokat.

A csehországi éleslövészet több szempontból is meghatározó volt az ezred életében. A magyar légvédelmi rakéta éleslövészetek történetében most indítottak először duplán Mistral rakétát! Egy célra, – kis különbséggel – egyidőben két indítóállvány is sikeresen tevékenykedett. Nemcsak ebben volt „első” a Boletcie-i gyakorlat. Az ezred katonái először bizonyíthatták, hogy éjszakai rakéta éleslövészeten ugyanolyan eredményesek, mint a nappali feladat-végrehajtás során.

Az viszont már nem számít kuriózumnak, ha katonanő indít éles rakétát. De talán az Magyarország tekintetében először fordult elő, hogy egy katonaházaspár mindkét tagja mondhatja ezt el magáról. Hiszen Fábryné Urbán Anikó szakaszvezető, – aki a „szalvó”, vagyis  dupla rakétaindítás egyik „elkövetője” volt – éppen férjétől, Fábry László őrnagy, szolgálatvezető mérnöktől kapta meg az ellenőrzés után az éles rakétákat, aki 2000-ben Nagyorosziban maga is indított. A szakaszvezető asszony teljesítményét az ezred vezetése is elismerte, hisz a „Tobruq Legacy 2015” gyakorlat Látogatói Napján – négy másik nemzetbeli társával – a gyakorlat vezetőjétől Jaromír Sebesta dandártábornoktól átvehette a legjobb katonának járó díjat.

Az éleslövészet alatt az indítóállványok személyzetének a szokásostól eltérő feladattal is szembe kellett nézniük, hisz az egyik állvány rajparancsnoka – az indítás pillanatában – rakétahibát jelentett, amely után a katonák az ilyenkor előírt protokoll alapján jártak el, azonnal elhagyták az eszközöket, és a biztonsági követelményeknek megfelelő távolságba vonultak. A biztonsági rendszabályok betartásával, Fábry őrnagy a cseh tüzszerészek biztosítása mellett eltávolította az állványról a hibás rakétát, amelyet elszállítottak, majd a megsemmisítő helyen felrobbantottak. Ezt követően folytatódhatott a lövészet.

A „Tobruq Legacy 2015” gyakorlaton Fucsku Sándor vezérőrnagy is meglátogatta az ezred kontingensét Boletice-n. Kovács Ferenc ezredes jelentésében összefoglalta a gyakorlat teljes menetét, az addig végrehajtott feladatokat. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka megtekintette, ahogy a győri katonák két indítóállványról indítanak egy célra, valamint az éjszakai lövészetet. Tábornok úr gratulált az állománynak, megköszönve a több hetes felkészülésen, illetve a „Tobruq Legacy 2015” gyakorlaton végzett munkájukat.

A csütörtök esti záróünnepséget követően, a pénteki technikai karbantartás után a győri kontingens, eszközeivel július 4-én két oszlopban indult haza Magyarországra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK