2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A dekompressziós merülés gyakorlása

A dekompressziós merülés gyakorlása
honvedelem.hu  |  2020. 08. 28., 13:07
A dekompressziós merülés gyakorlása

A dekompressziós merülés ismereteit elevenítik fel a hegyeshalmi bányatónál ezen a héten a Magyar Honvédség búvárai.

Egy dekompressziós merülés során a merülő, majd a felszínre visszaérkező búvároknak bizonyos mélységszinteken megállókat, úgynevezett szintezéseket kell tartaniuk annak érdekében, hogy szervezetük alkalmazkodhasson a különböző mélységek nyomáskülönbségeihez. Ezeket a „kényszerpihenőket” minden feladatvégrehajtás során kötelező betartani a merülők egészsége érdekében. Többek között ezt – vagyis a dekompressziós szintek betartását - és számos egyéb szakfeladatot gyakoroltak a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a debreceni MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, búvárai a hegyeshalmi bányatónál.

Szőnyi István Kornél őrmester, a műszaki ezred búvárkiképző altisztje, egyben a végrehajtó állomány merülésvezetője kérdésünkre elmondta: az egyhetes foglalkozás során a szentesi és a debreceni alakulatoktól érkezett mintegy húsz búvár a szintezés mellett olyan szituációkat is gyakorol, amikor saját magukat, illetve társukat is ki kell tudniuk menteni a vízből. „Ezek mind olyan alapvető feladatok, amikkel minden búvárnak tisztában kell lennie” – mondta, hozzátéve: „a szintezésnél például nagyon fontos, hogy az adott szinten és az adott időtartamra minél biztosabban, ahogy mi mondjuk statikusan tudjon megállni a búvár. Ezt nem lehet elégszer gyakorolni.”

 

A kiképzés helyszíne sem véletlen. Szőnyi őrmestertől megtudtuk: a hegyeshalmi bányatónak számos olyan adottsága van, amelyek tökéletes kiképzőhelyszínné teszik. Így például akár 35-40 méteres mélység is elérhető úgy, hogy mindvégig kristálytiszta víz biztosít kiváló látási viszonyokat. Ráadásul a terepadottságoknak köszönhetően a katonák a vízpart közvetlen közelében telepíteni tudnak minden olyan technikai eszközt és sátrat, amelyek szükségesek a sikeres végrehajtásokhoz. Nem utolsó sorban a kavicsos közeg rossz idő esetén is meggátolja a saras talaj kialakulását, ezzel is könnyítve a felszerelések tisztán tartását.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK