2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A dekompressziós merülés gyakorlása

A dekompressziós merülés gyakorlása
honvedelem.hu  |  2020. 08. 28., 13:07
A dekompressziós merülés gyakorlása

A dekompressziós merülés ismereteit elevenítik fel a hegyeshalmi bányatónál ezen a héten a Magyar Honvédség búvárai.

Egy dekompressziós merülés során a merülő, majd a felszínre visszaérkező búvároknak bizonyos mélységszinteken megállókat, úgynevezett szintezéseket kell tartaniuk annak érdekében, hogy szervezetük alkalmazkodhasson a különböző mélységek nyomáskülönbségeihez. Ezeket a „kényszerpihenőket” minden feladatvégrehajtás során kötelező betartani a merülők egészsége érdekében. Többek között ezt – vagyis a dekompressziós szintek betartását - és számos egyéb szakfeladatot gyakoroltak a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a debreceni MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, búvárai a hegyeshalmi bányatónál.

Szőnyi István Kornél őrmester, a műszaki ezred búvárkiképző altisztje, egyben a végrehajtó állomány merülésvezetője kérdésünkre elmondta: az egyhetes foglalkozás során a szentesi és a debreceni alakulatoktól érkezett mintegy húsz búvár a szintezés mellett olyan szituációkat is gyakorol, amikor saját magukat, illetve társukat is ki kell tudniuk menteni a vízből. „Ezek mind olyan alapvető feladatok, amikkel minden búvárnak tisztában kell lennie” – mondta, hozzátéve: „a szintezésnél például nagyon fontos, hogy az adott szinten és az adott időtartamra minél biztosabban, ahogy mi mondjuk statikusan tudjon megállni a búvár. Ezt nem lehet elégszer gyakorolni.”

 

A kiképzés helyszíne sem véletlen. Szőnyi őrmestertől megtudtuk: a hegyeshalmi bányatónak számos olyan adottsága van, amelyek tökéletes kiképzőhelyszínné teszik. Így például akár 35-40 méteres mélység is elérhető úgy, hogy mindvégig kristálytiszta víz biztosít kiváló látási viszonyokat. Ráadásul a terepadottságoknak köszönhetően a katonák a vízpart közvetlen közelében telepíteni tudnak minden olyan technikai eszközt és sátrat, amelyek szükségesek a sikeres végrehajtásokhoz. Nem utolsó sorban a kavicsos közeg rossz idő esetén is meggátolja a saras talaj kialakulását, ezzel is könnyítve a felszerelések tisztán tartását.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.