2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle

A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle
honvedelem.hu  |  2022. 07. 26., 13:04
A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter zászlószalagot adományozott az MH 25. Klapka György Lövészdandár részére, az alakulat napja alkalmából, július 25-én, hétfőn.

„Egy olyan zászlóra fogom ma rákötni az általam adományozott szalagot, ami nemcsak a becsület, a dicsőség, a bajtársiasság és a haza iránti hűség katonai hagyományokban gyökerező jelképe, hanem egy közösség összetartozásának szimbóluma is” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere július 25-én, hétfőn, Tatán.

A harckocsizók napjával egybekötött zászlószalag adományozási ünnepségen a honvédelmi tárca vezetője emlékeztetett arra: elvekre, fegyelemre, következetes parancsnoki munkára és egymás kölcsönös tiszteletére van szükség a feladatok ellátása során.

„E zászlószalag a bizonyítéka annak, hogy mindez sikerült önöknek.” A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái és honvédelmi alkalmazottai jelszavukhoz hűen minden nehézség és kihívás dacára az elmúlt évtizedekben hittel és becsülettel végezték hivatásukat, védték hazánk biztonságát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szót ejtett a hazánkat érintő biztonsági kihívásokról is. Ezzel kapcsolatban leszögezte: egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes páncélos erő nélkül. „Önök az erő, aminek a legvastagabb falakon is át kell tudni mennie, ha Magyarországról van szó.”

A honvédelmi miniszter rámutatott arra, hogy a honvédségnek most ott a helye, ahol a legnagyobb a nyomás: a falakon, a bástyákon. „Ezért rendeltem el a haderő készenlétének növelését. Hiszünk és bízunk önökben. Ez ösztönözze önöket kiváló, pontos és fegyelmezett szolgálatra.” A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll és ez az álláspont nem változott. „A békéhez viszont meg kell erősítenünk az ország védelmi képességét, valamint fel kell gyorsítani a haderőfejlesztés folyamatát” – jelentette ki. A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy a tatai laktanyában is nagyszabású épületfelújítási és más infrastrukturális fejlesztések zajlanak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is szólt, hogy a közeljövőben negyvennégy darab új Leopard 2A7 típusú harckocsi kerül a harckocsizó zászlóaljhoz.

„Az első harckocsi beérkezése 2023 júniusban várható, a továbbiakat pedig 2023-2025 között szállítják. A régóta várt PzH 2000-es önjáró lövegek első darabjai pedig már idén megérkeznek. Ezzel végre helyreállítjuk a 2004-ben felszámolt egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemi képességet” - közölte.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: önmagukban a technikai fejlesztések nem sokat érnek, kellenek hozzá a jól felkészült, kiképzett és megbecsült katonák.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban az úgynevezett nehézfegyvernemek, így a harckocsizók fejlesztése is nagyon komoly prioritást élvez” – fogalmazott válaszbeszédében Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka. A hamarosan érkező új harckocsikkal kapcsolatban hangsúlyozta: történelmi jelentőségű, hogy egy harcjárműnek saját nemzeti azonosítója van. Emlékeztetett arra is, hogy a harckocsizászlóalj az elmúlt években részt vett minden olyan feladatban, amelynek a Magyar Honvédség része volt, így határaink védelmében, a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben és a missziós feladatokban egyaránt.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf, valamint Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese kiemelkedő szakmai munkáért adtak át elismeréseket. Lőrincz Gábor dandártábornok Klapka-gyűrűt adományozott Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka részére. A vendégek ezt követően megtekintették a tatai lövészdandárnál rendszeresített harcjárművek statikus, valamint a Leopard 2A4HU harckocsik dinamikus bemutatóját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.