2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle

A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle
honvedelem.hu  |  2022. 07. 26., 13:04
A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter zászlószalagot adományozott az MH 25. Klapka György Lövészdandár részére, az alakulat napja alkalmából, július 25-én, hétfőn.

„Egy olyan zászlóra fogom ma rákötni az általam adományozott szalagot, ami nemcsak a becsület, a dicsőség, a bajtársiasság és a haza iránti hűség katonai hagyományokban gyökerező jelképe, hanem egy közösség összetartozásának szimbóluma is” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere július 25-én, hétfőn, Tatán.

A harckocsizók napjával egybekötött zászlószalag adományozási ünnepségen a honvédelmi tárca vezetője emlékeztetett arra: elvekre, fegyelemre, következetes parancsnoki munkára és egymás kölcsönös tiszteletére van szükség a feladatok ellátása során.

„E zászlószalag a bizonyítéka annak, hogy mindez sikerült önöknek.” A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái és honvédelmi alkalmazottai jelszavukhoz hűen minden nehézség és kihívás dacára az elmúlt évtizedekben hittel és becsülettel végezték hivatásukat, védték hazánk biztonságát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szót ejtett a hazánkat érintő biztonsági kihívásokról is. Ezzel kapcsolatban leszögezte: egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes páncélos erő nélkül. „Önök az erő, aminek a legvastagabb falakon is át kell tudni mennie, ha Magyarországról van szó.”

A honvédelmi miniszter rámutatott arra, hogy a honvédségnek most ott a helye, ahol a legnagyobb a nyomás: a falakon, a bástyákon. „Ezért rendeltem el a haderő készenlétének növelését. Hiszünk és bízunk önökben. Ez ösztönözze önöket kiváló, pontos és fegyelmezett szolgálatra.” A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll és ez az álláspont nem változott. „A békéhez viszont meg kell erősítenünk az ország védelmi képességét, valamint fel kell gyorsítani a haderőfejlesztés folyamatát” – jelentette ki. A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy a tatai laktanyában is nagyszabású épületfelújítási és más infrastrukturális fejlesztések zajlanak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is szólt, hogy a közeljövőben negyvennégy darab új Leopard 2A7 típusú harckocsi kerül a harckocsizó zászlóaljhoz.

„Az első harckocsi beérkezése 2023 júniusban várható, a továbbiakat pedig 2023-2025 között szállítják. A régóta várt PzH 2000-es önjáró lövegek első darabjai pedig már idén megérkeznek. Ezzel végre helyreállítjuk a 2004-ben felszámolt egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemi képességet” - közölte.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: önmagukban a technikai fejlesztések nem sokat érnek, kellenek hozzá a jól felkészült, kiképzett és megbecsült katonák.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban az úgynevezett nehézfegyvernemek, így a harckocsizók fejlesztése is nagyon komoly prioritást élvez” – fogalmazott válaszbeszédében Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka. A hamarosan érkező új harckocsikkal kapcsolatban hangsúlyozta: történelmi jelentőségű, hogy egy harcjárműnek saját nemzeti azonosítója van. Emlékeztetett arra is, hogy a harckocsizászlóalj az elmúlt években részt vett minden olyan feladatban, amelynek a Magyar Honvédség része volt, így határaink védelmében, a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben és a missziós feladatokban egyaránt.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf, valamint Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese kiemelkedő szakmai munkáért adtak át elismeréseket. Lőrincz Gábor dandártábornok Klapka-gyűrűt adományozott Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka részére. A vendégek ezt követően megtekintették a tatai lövészdandárnál rendszeresített harcjárművek statikus, valamint a Leopard 2A4HU harckocsik dinamikus bemutatóját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.