2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle

A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle
honvedelem.hu  |  2022. 07. 26., 13:04
A harckocsizó fegyvernem a szárazföldi haderőnem ökle

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter zászlószalagot adományozott az MH 25. Klapka György Lövészdandár részére, az alakulat napja alkalmából, július 25-én, hétfőn.

„Egy olyan zászlóra fogom ma rákötni az általam adományozott szalagot, ami nemcsak a becsület, a dicsőség, a bajtársiasság és a haza iránti hűség katonai hagyományokban gyökerező jelképe, hanem egy közösség összetartozásának szimbóluma is” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere július 25-én, hétfőn, Tatán.

A harckocsizók napjával egybekötött zászlószalag adományozási ünnepségen a honvédelmi tárca vezetője emlékeztetett arra: elvekre, fegyelemre, következetes parancsnoki munkára és egymás kölcsönös tiszteletére van szükség a feladatok ellátása során.

„E zászlószalag a bizonyítéka annak, hogy mindez sikerült önöknek.” A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái és honvédelmi alkalmazottai jelszavukhoz hűen minden nehézség és kihívás dacára az elmúlt évtizedekben hittel és becsülettel végezték hivatásukat, védték hazánk biztonságát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szót ejtett a hazánkat érintő biztonsági kihívásokról is. Ezzel kapcsolatban leszögezte: egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes páncélos erő nélkül. „Önök az erő, aminek a legvastagabb falakon is át kell tudni mennie, ha Magyarországról van szó.”

A honvédelmi miniszter rámutatott arra, hogy a honvédségnek most ott a helye, ahol a legnagyobb a nyomás: a falakon, a bástyákon. „Ezért rendeltem el a haderő készenlétének növelését. Hiszünk és bízunk önökben. Ez ösztönözze önöket kiváló, pontos és fegyelmezett szolgálatra.” A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll és ez az álláspont nem változott. „A békéhez viszont meg kell erősítenünk az ország védelmi képességét, valamint fel kell gyorsítani a haderőfejlesztés folyamatát” – jelentette ki. A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy a tatai laktanyában is nagyszabású épületfelújítási és más infrastrukturális fejlesztések zajlanak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is szólt, hogy a közeljövőben negyvennégy darab új Leopard 2A7 típusú harckocsi kerül a harckocsizó zászlóaljhoz.

„Az első harckocsi beérkezése 2023 júniusban várható, a továbbiakat pedig 2023-2025 között szállítják. A régóta várt PzH 2000-es önjáró lövegek első darabjai pedig már idén megérkeznek. Ezzel végre helyreállítjuk a 2004-ben felszámolt egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemi képességet” - közölte.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: önmagukban a technikai fejlesztések nem sokat érnek, kellenek hozzá a jól felkészült, kiképzett és megbecsült katonák.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban az úgynevezett nehézfegyvernemek, így a harckocsizók fejlesztése is nagyon komoly prioritást élvez” – fogalmazott válaszbeszédében Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka. A hamarosan érkező új harckocsikkal kapcsolatban hangsúlyozta: történelmi jelentőségű, hogy egy harcjárműnek saját nemzeti azonosítója van. Emlékeztetett arra is, hogy a harckocsizászlóalj az elmúlt években részt vett minden olyan feladatban, amelynek a Magyar Honvédség része volt, így határaink védelmében, a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben és a missziós feladatokban egyaránt.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf, valamint Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese kiemelkedő szakmai munkáért adtak át elismeréseket. Lőrincz Gábor dandártábornok Klapka-gyűrűt adományozott Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka részére. A vendégek ezt követően megtekintették a tatai lövészdandárnál rendszeresített harcjárművek statikus, valamint a Leopard 2A4HU harckocsik dinamikus bemutatóját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.