2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A különleges erőkről…

A különleges erőkről…
honvedelem.hu  |  2021. 01. 28., 10:02

A világon mindenütt egyfajta misztikum lengi körül a különleges erőket. Nem véletlenül, nem botlunk bele a róluk szóló híradásokba a nap hírei között. Hacsak célirányosan meg nem keressük azokat a weboldalakat, kiadványokat, amik róluk, a tevékenységükről, feladataikról szólnak, nem fogunk találkozni velük. Most kezdődő cikksorozatunkban megpróbáljuk a szakmán kívüliek számára is közérthetően tálalni a katonai szakzsargont és bemutatni a magyar különleges erők csoportjainak felépítését, kiképzését.

A hazai különleges erőkről, a szolnoki alakulatról a mai Magyarországon két sztereotípia szokott megjelenni. Az idősebb korosztályban még a „szolnoki deszantosok” kép él a felderítő zászlóalj, a régi Bercsényi katonáiról, a kilencvenes évek szavával élve: ők a kommandósok. A fiatalabbakban (amerikai mintára) egy tetovált kezű, szakállas, energiaitalt vedelő fickó képe dereng fel.

Az igazság mindkettőtől távol áll, mivel nem a múltbeli emlékek vagy a külsőségek teszik a különleges műveleti katonát azzá, ami.

Minden ország a maga rendszerében hozza létre a saját különleges erejét. A hazai változat is eltér a nemzetközi átlagtól és nem csak abban, hogy zöldről bézsre váltott a barett színe. A nemzeti különbségek ellenére két dolog biztosan jellemzi az ilyen egységeket: az egyik és legfontosabb, hogy nem lehet tömegesen „előállítani”. Ha megnézzük a hadseregek létszámához képest, mekkorák a klasszikus értelemben vett különleges erők létszámadatai, látjuk, hogy százalékosan kis értéket kapunk. Ez nem azért van, mert a „jóból keveset adnak” szlogen a fegyveres erőkre is érvényes, hanem mert a képzés hosszú, költséges és legfőképpen nem mindenki alkalmas rá.

A másik ismérv, hogy nincs bennük semmi olyan, ami sok másik emberben ne lenne meg. Viszont egy széles körű alaptudás mesterei. Lehet, ez most nem tűnik menőnek, de ha jól belegondolunk, a jelentős sikerekhez sem kellenek mindig nagy dolgok, csupán annyi, hogy mindig mindenki jól csinálja a dolgát. A „különlegesek” abban jók, hogy bármilyen körülmények között elő tudják szedni az eszköztárukból a tanultakat és hatékonyan alkalmazni azt.

A civilek néha nehezen tudják elképzelni, mit is csinál egy katona a nap huszonnégy órájában, egy különlegesen képzett egység feladatairól a közvéleménynek még ennél is kevesebb információja van. Idejük nagy részében „csak” lelkiismeretesen készülnek, gyakorolnak a legrosszabbra, és ha baj van, segítenek vagy éppen sebészi precizitással hajtanak végre önálló feladatokat.

Ha eszközökhöz hasonlítanánk a fegyvernemeket, akkor mondjuk a harckocsizók lehetnének az úthenger, a lövészek a pallos, míg a különleges erők a szike. Katonai szempontból fontos célokat érnek el, nagy pontossággal, jó esetben minimális járulékos pusztítással. Ehhez számos módszer áll rendelkezésükre, közös jellemzőjük, hogy ott, úgy és akkor hajtják végre a feladatokat, amikor az ellenség a legkevésbé számít rá és a leginkább sebezhető.

Másik megközelítésben - összhangban a „katonai segítségnyújtás” nevű alapfeladattal - voltaképpen mentorok és tanárok vagyunk. A már meglévő, vagy frissen megalakított szövetséges katonai egységeket kell a legmostohább körülmények között is képezni és aktív harctevékenységek során támogatni. Ha úgy tetszik, ezzel a szakma nagykövetei vagyunk. A kiképzés nagy felelősség, komoly tétje van és természetesen nem tud az használható tudást átadni, aki maga nem gyakorolja. Ez a tevékenység egyfajta katonai erősokszorozás: kevés jól felkészült különleges műveleti katona nagy területen, hosszú távon is jelentős katonai erőt tud létrehozni és hatékonyan alkalmazni. Ha a hírekben katonai tanácsadókról hallunk, ott már különleges erőket is sejthetünk.

Nem szeretnék a szakzsargonnal, doktrínával untatni senkit. Emlékszem fiatalként soha nem az ilyen kifejezések érdekeltek, mint a „tárgya”, „célja” és „érdekében”. Arra voltam kíváncsi az egyén mit csinál, mit tanul, milyen felszerelése van, merre járt. Inkább mesélek majd pár esetről, hogy lássuk mi magyarok, hogy dolgozunk.

Ami biztos, hogy ez az élet is változatos. Megvannak a kalandos, nagyon intenzív pillanatai. A közönség számára is ismert lehet a Sziklakórházban felállított dioráma, amely az afganisztáni hadszíntéren történt „esetnek” állít emléket: az amerikaiakat, akik a magyar különleges erőkkel közösen járőröztek, támadás érte. Az incidensnek sajnos áldozata is lett, de hazánk fiai helytállásának köszönhetően, legalább sikerült megakadályozni, hogy a holttestet az ellenség elrabolja, és propaganda célra felhasználja. Több hasonló műveletben sikerült bizonyítani, hogy magyar kézben legalább olyan jól forognak fegyverek, mint a tengerentúliakéban.

Aztán az élet produkál kevésbé látványos feladatokat is, mikor egy bázis védelméért voltunk felelősek Irakban, vagy afgán rendőröket kellett tanítani. Utólag belegondolva, lehet, hogy ellenállókkal harcolni egyszerűbb, mint - saját hibáján kívül - írni-olvasni nem tudó embereknek magyarázni a térkép használatát. De negyven éves fegyvereket beszabályozni, vagy egy galambürülékes raktárban rádiósokat kiképezni sem mindennapi feladat a Hindukus lankáin.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.