2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A különleges erőkről…

A különleges erőkről…
honvedelem.hu  |  2021. 01. 28., 10:02

A világon mindenütt egyfajta misztikum lengi körül a különleges erőket. Nem véletlenül, nem botlunk bele a róluk szóló híradásokba a nap hírei között. Hacsak célirányosan meg nem keressük azokat a weboldalakat, kiadványokat, amik róluk, a tevékenységükről, feladataikról szólnak, nem fogunk találkozni velük. Most kezdődő cikksorozatunkban megpróbáljuk a szakmán kívüliek számára is közérthetően tálalni a katonai szakzsargont és bemutatni a magyar különleges erők csoportjainak felépítését, kiképzését.

A hazai különleges erőkről, a szolnoki alakulatról a mai Magyarországon két sztereotípia szokott megjelenni. Az idősebb korosztályban még a „szolnoki deszantosok” kép él a felderítő zászlóalj, a régi Bercsényi katonáiról, a kilencvenes évek szavával élve: ők a kommandósok. A fiatalabbakban (amerikai mintára) egy tetovált kezű, szakállas, energiaitalt vedelő fickó képe dereng fel.

Az igazság mindkettőtől távol áll, mivel nem a múltbeli emlékek vagy a külsőségek teszik a különleges műveleti katonát azzá, ami.

Minden ország a maga rendszerében hozza létre a saját különleges erejét. A hazai változat is eltér a nemzetközi átlagtól és nem csak abban, hogy zöldről bézsre váltott a barett színe. A nemzeti különbségek ellenére két dolog biztosan jellemzi az ilyen egységeket: az egyik és legfontosabb, hogy nem lehet tömegesen „előállítani”. Ha megnézzük a hadseregek létszámához képest, mekkorák a klasszikus értelemben vett különleges erők létszámadatai, látjuk, hogy százalékosan kis értéket kapunk. Ez nem azért van, mert a „jóból keveset adnak” szlogen a fegyveres erőkre is érvényes, hanem mert a képzés hosszú, költséges és legfőképpen nem mindenki alkalmas rá.

A másik ismérv, hogy nincs bennük semmi olyan, ami sok másik emberben ne lenne meg. Viszont egy széles körű alaptudás mesterei. Lehet, ez most nem tűnik menőnek, de ha jól belegondolunk, a jelentős sikerekhez sem kellenek mindig nagy dolgok, csupán annyi, hogy mindig mindenki jól csinálja a dolgát. A „különlegesek” abban jók, hogy bármilyen körülmények között elő tudják szedni az eszköztárukból a tanultakat és hatékonyan alkalmazni azt.

A civilek néha nehezen tudják elképzelni, mit is csinál egy katona a nap huszonnégy órájában, egy különlegesen képzett egység feladatairól a közvéleménynek még ennél is kevesebb információja van. Idejük nagy részében „csak” lelkiismeretesen készülnek, gyakorolnak a legrosszabbra, és ha baj van, segítenek vagy éppen sebészi precizitással hajtanak végre önálló feladatokat.

Ha eszközökhöz hasonlítanánk a fegyvernemeket, akkor mondjuk a harckocsizók lehetnének az úthenger, a lövészek a pallos, míg a különleges erők a szike. Katonai szempontból fontos célokat érnek el, nagy pontossággal, jó esetben minimális járulékos pusztítással. Ehhez számos módszer áll rendelkezésükre, közös jellemzőjük, hogy ott, úgy és akkor hajtják végre a feladatokat, amikor az ellenség a legkevésbé számít rá és a leginkább sebezhető.

Másik megközelítésben - összhangban a „katonai segítségnyújtás” nevű alapfeladattal - voltaképpen mentorok és tanárok vagyunk. A már meglévő, vagy frissen megalakított szövetséges katonai egységeket kell a legmostohább körülmények között is képezni és aktív harctevékenységek során támogatni. Ha úgy tetszik, ezzel a szakma nagykövetei vagyunk. A kiképzés nagy felelősség, komoly tétje van és természetesen nem tud az használható tudást átadni, aki maga nem gyakorolja. Ez a tevékenység egyfajta katonai erősokszorozás: kevés jól felkészült különleges műveleti katona nagy területen, hosszú távon is jelentős katonai erőt tud létrehozni és hatékonyan alkalmazni. Ha a hírekben katonai tanácsadókról hallunk, ott már különleges erőket is sejthetünk.

Nem szeretnék a szakzsargonnal, doktrínával untatni senkit. Emlékszem fiatalként soha nem az ilyen kifejezések érdekeltek, mint a „tárgya”, „célja” és „érdekében”. Arra voltam kíváncsi az egyén mit csinál, mit tanul, milyen felszerelése van, merre járt. Inkább mesélek majd pár esetről, hogy lássuk mi magyarok, hogy dolgozunk.

Ami biztos, hogy ez az élet is változatos. Megvannak a kalandos, nagyon intenzív pillanatai. A közönség számára is ismert lehet a Sziklakórházban felállított dioráma, amely az afganisztáni hadszíntéren történt „esetnek” állít emléket: az amerikaiakat, akik a magyar különleges erőkkel közösen járőröztek, támadás érte. Az incidensnek sajnos áldozata is lett, de hazánk fiai helytállásának köszönhetően, legalább sikerült megakadályozni, hogy a holttestet az ellenség elrabolja, és propaganda célra felhasználja. Több hasonló műveletben sikerült bizonyítani, hogy magyar kézben legalább olyan jól forognak fegyverek, mint a tengerentúliakéban.

Aztán az élet produkál kevésbé látványos feladatokat is, mikor egy bázis védelméért voltunk felelősek Irakban, vagy afgán rendőröket kellett tanítani. Utólag belegondolva, lehet, hogy ellenállókkal harcolni egyszerűbb, mint - saját hibáján kívül - írni-olvasni nem tudó embereknek magyarázni a térkép használatát. De negyven éves fegyvereket beszabályozni, vagy egy galambürülékes raktárban rádiósokat kiképezni sem mindennapi feladat a Hindukus lankáin.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.