2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A legacélosabb ´´kockák´´

A legacélosabb ´´kockák´´
Art of WAR  |  2020. 05. 14., 12:57
A legacélosabb ´´kockák´´

Kilenc harckocsi dübörgése verte fel a szomódi lőtér tavaszi csendjét május 13-án. A negyven tonnás lánctalpasok segítségével a harckocsizó fegyvernemi altiszti szakmai tanfolyam résztvevői, azaz az „Acélkockák” hajtottak végre harcászati foglalkozást.

A két harckocsiszakasz T-72-esei – valamint a kiképzést segítő állomány – az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljtól érkezett, hogy támogassa a leendő altisztek szakmai képzését.

Zajácz Tamás hadnagy, a zászlóalj 2. század 3. szakaszának – jelenleg az „Acélkockák” első szakaszának – parancsnoka elmondta: ezen a napon a védelmi tevékenységet, ezen belül is a védelmi terepszakasz elfoglalását, illetve elhagyását gyakorolták be leendő kollégáikkal. Nem véletlen ez a megnevezés: a 12 hetes tatai kiképzést követően a szentendrei MH Altiszti Akadémián vizsgáznak a tanultakból. Az eskütétel után pedig már Tatán várják majd őket első beosztásaik.

A kiképző szeme persze pontosan látta, mi volt a legnagyobb meglepetés a kiképzendőknek: amikor a folyamatos mozgásokat, mozzanatokat kellett végrehajtani. Itt volt lehetőségük először huzamosabb ideig terepen mozgó harckocsival dolgozni. A mozgás, annak irányítása, a kezelőszemélyzet munkájának összehangolása – nem egyszerű feladat.

Az első szakasz tíz kiképzés alatt álló katonája öt T-72-es harckocsival gyakorolhatott. A  „tízek” egyike volt Németh Dániel közkatona, aki kifejezetten katonai pályára készült. S mint a harckocsiból kiszálló katona széles mosolya messziről jelezte: az sem véletlen, hogy pont ezt a szakágat választotta.

„A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium után nem jöhetett más szóba, mint Szentendre és az MH Altiszti Akadémia” – mondta a fiatal közkatona. Igaz, ekkor még nem gondolta volna, hogy egyszer Tatán lehet harckocsizó.

A „lánctalpas Acélkockák” találkozása a legendás T-72-esekkel is kiválóan sikerült. Nem csupán a kiképzők szerint bánnak egyre ügyesebben a rájuk bízott harcjárművekkel, de a leendő harckocsizó altisztek is örülnek annak, hogy erre a technikára kapnak kiképzést. „Szinte mindenki, aki valaha harckocsizó volt, az ezen tanult, ezért jó alapot kapunk mi is” – tette hozzá Németh Dániel.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.