2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A legacélosabb ´´kockák´´

A legacélosabb ´´kockák´´
Art of WAR  |  2020. 05. 14., 12:57
A legacélosabb ´´kockák´´

Kilenc harckocsi dübörgése verte fel a szomódi lőtér tavaszi csendjét május 13-án. A negyven tonnás lánctalpasok segítségével a harckocsizó fegyvernemi altiszti szakmai tanfolyam résztvevői, azaz az „Acélkockák” hajtottak végre harcászati foglalkozást.

A két harckocsiszakasz T-72-esei – valamint a kiképzést segítő állomány – az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljtól érkezett, hogy támogassa a leendő altisztek szakmai képzését.

Zajácz Tamás hadnagy, a zászlóalj 2. század 3. szakaszának – jelenleg az „Acélkockák” első szakaszának – parancsnoka elmondta: ezen a napon a védelmi tevékenységet, ezen belül is a védelmi terepszakasz elfoglalását, illetve elhagyását gyakorolták be leendő kollégáikkal. Nem véletlen ez a megnevezés: a 12 hetes tatai kiképzést követően a szentendrei MH Altiszti Akadémián vizsgáznak a tanultakból. Az eskütétel után pedig már Tatán várják majd őket első beosztásaik.

A kiképző szeme persze pontosan látta, mi volt a legnagyobb meglepetés a kiképzendőknek: amikor a folyamatos mozgásokat, mozzanatokat kellett végrehajtani. Itt volt lehetőségük először huzamosabb ideig terepen mozgó harckocsival dolgozni. A mozgás, annak irányítása, a kezelőszemélyzet munkájának összehangolása – nem egyszerű feladat.

Az első szakasz tíz kiképzés alatt álló katonája öt T-72-es harckocsival gyakorolhatott. A  „tízek” egyike volt Németh Dániel közkatona, aki kifejezetten katonai pályára készült. S mint a harckocsiból kiszálló katona széles mosolya messziről jelezte: az sem véletlen, hogy pont ezt a szakágat választotta.

„A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium után nem jöhetett más szóba, mint Szentendre és az MH Altiszti Akadémia” – mondta a fiatal közkatona. Igaz, ekkor még nem gondolta volna, hogy egyszer Tatán lehet harckocsizó.

A „lánctalpas Acélkockák” találkozása a legendás T-72-esekkel is kiválóan sikerült. Nem csupán a kiképzők szerint bánnak egyre ügyesebben a rájuk bízott harcjárművekkel, de a leendő harckocsizó altisztek is örülnek annak, hogy erre a technikára kapnak kiképzést. „Szinte mindenki, aki valaha harckocsizó volt, az ezen tanult, ezért jó alapot kapunk mi is” – tette hozzá Németh Dániel.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK