2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A legacélosabb ´´kockák´´

A legacélosabb ´´kockák´´
Art of WAR  |  2020. 05. 14., 12:57
A legacélosabb ´´kockák´´

Kilenc harckocsi dübörgése verte fel a szomódi lőtér tavaszi csendjét május 13-án. A negyven tonnás lánctalpasok segítségével a harckocsizó fegyvernemi altiszti szakmai tanfolyam résztvevői, azaz az „Acélkockák” hajtottak végre harcászati foglalkozást.

A két harckocsiszakasz T-72-esei – valamint a kiképzést segítő állomány – az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljtól érkezett, hogy támogassa a leendő altisztek szakmai képzését.

Zajácz Tamás hadnagy, a zászlóalj 2. század 3. szakaszának – jelenleg az „Acélkockák” első szakaszának – parancsnoka elmondta: ezen a napon a védelmi tevékenységet, ezen belül is a védelmi terepszakasz elfoglalását, illetve elhagyását gyakorolták be leendő kollégáikkal. Nem véletlen ez a megnevezés: a 12 hetes tatai kiképzést követően a szentendrei MH Altiszti Akadémián vizsgáznak a tanultakból. Az eskütétel után pedig már Tatán várják majd őket első beosztásaik.

A kiképző szeme persze pontosan látta, mi volt a legnagyobb meglepetés a kiképzendőknek: amikor a folyamatos mozgásokat, mozzanatokat kellett végrehajtani. Itt volt lehetőségük először huzamosabb ideig terepen mozgó harckocsival dolgozni. A mozgás, annak irányítása, a kezelőszemélyzet munkájának összehangolása – nem egyszerű feladat.

Az első szakasz tíz kiképzés alatt álló katonája öt T-72-es harckocsival gyakorolhatott. A  „tízek” egyike volt Németh Dániel közkatona, aki kifejezetten katonai pályára készült. S mint a harckocsiból kiszálló katona széles mosolya messziről jelezte: az sem véletlen, hogy pont ezt a szakágat választotta.

„A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium után nem jöhetett más szóba, mint Szentendre és az MH Altiszti Akadémia” – mondta a fiatal közkatona. Igaz, ekkor még nem gondolta volna, hogy egyszer Tatán lehet harckocsizó.

A „lánctalpas Acélkockák” találkozása a legendás T-72-esekkel is kiválóan sikerült. Nem csupán a kiképzők szerint bánnak egyre ügyesebben a rájuk bízott harcjárművekkel, de a leendő harckocsizó altisztek is örülnek annak, hogy erre a technikára kapnak kiképzést. „Szinte mindenki, aki valaha harckocsizó volt, az ezen tanult, ezért jó alapot kapunk mi is” – tette hozzá Németh Dániel.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.