2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A legacélosabb ´´kockák´´

A legacélosabb ´´kockák´´
Art of WAR  |  2020. 05. 14., 12:57
A legacélosabb ´´kockák´´

Kilenc harckocsi dübörgése verte fel a szomódi lőtér tavaszi csendjét május 13-án. A negyven tonnás lánctalpasok segítségével a harckocsizó fegyvernemi altiszti szakmai tanfolyam résztvevői, azaz az „Acélkockák” hajtottak végre harcászati foglalkozást.

A két harckocsiszakasz T-72-esei – valamint a kiképzést segítő állomány – az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljtól érkezett, hogy támogassa a leendő altisztek szakmai képzését.

Zajácz Tamás hadnagy, a zászlóalj 2. század 3. szakaszának – jelenleg az „Acélkockák” első szakaszának – parancsnoka elmondta: ezen a napon a védelmi tevékenységet, ezen belül is a védelmi terepszakasz elfoglalását, illetve elhagyását gyakorolták be leendő kollégáikkal. Nem véletlen ez a megnevezés: a 12 hetes tatai kiképzést követően a szentendrei MH Altiszti Akadémián vizsgáznak a tanultakból. Az eskütétel után pedig már Tatán várják majd őket első beosztásaik.

A kiképző szeme persze pontosan látta, mi volt a legnagyobb meglepetés a kiképzendőknek: amikor a folyamatos mozgásokat, mozzanatokat kellett végrehajtani. Itt volt lehetőségük először huzamosabb ideig terepen mozgó harckocsival dolgozni. A mozgás, annak irányítása, a kezelőszemélyzet munkájának összehangolása – nem egyszerű feladat.

Az első szakasz tíz kiképzés alatt álló katonája öt T-72-es harckocsival gyakorolhatott. A  „tízek” egyike volt Németh Dániel közkatona, aki kifejezetten katonai pályára készült. S mint a harckocsiból kiszálló katona széles mosolya messziről jelezte: az sem véletlen, hogy pont ezt a szakágat választotta.

„A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium után nem jöhetett más szóba, mint Szentendre és az MH Altiszti Akadémia” – mondta a fiatal közkatona. Igaz, ekkor még nem gondolta volna, hogy egyszer Tatán lehet harckocsizó.

A „lánctalpas Acélkockák” találkozása a legendás T-72-esekkel is kiválóan sikerült. Nem csupán a kiképzők szerint bánnak egyre ügyesebben a rájuk bízott harcjárművekkel, de a leendő harckocsizó altisztek is örülnek annak, hogy erre a technikára kapnak kiképzést. „Szinte mindenki, aki valaha harckocsizó volt, az ezen tanult, ezért jó alapot kapunk mi is” – tette hozzá Németh Dániel.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

1998. július 23-án, délután 3 óra előtt nem sokkal a 17-es oldalszámú MiG-29B repülőgéppel katasztrófát szenvedett Rácz Zsolt alezredes, aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető. 

  NÉPSZERŰ HÍREK