2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése

A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése
honvedelem.hu  |  2024. 02. 28., 11:59
A Lnyx-ekkel fontos állomáshoz érkezett a haderő átfegyverzése

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.

„Megkockáztatom, hogy nemcsak a Magyar Honvédségben, de a NATO-n belül és világszerte is egyedülálló a szolgálat, amit a katonák itt elvégeznek. Megtanulják vezetni az új eszközöket, kifejlesztik a velük kapcsolatos harceljárásokat, majd készségszinten begyakorolják azokat” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, miután személyesen tekintette meg a Lynx (Hiúz) zászlóalj sajtónyilvános harcjármű-vezetési gyakorlatát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a Rheinmetall német vállalat által kifejlesztett, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a zalaegerszegi Lynx-gyárból kigördülő járművek a modern magyar haderő alapját képezik. Mint elmondta, a Lynxek a régi, orosz gyártmányú BTR–80 páncélozott szállító harcjárműveket hivatottak kiváltani, de a képességek terén egész más dimenziót képviselnek, mint elődeik.

„A Magyar Honvédség átfegyverzésének fontos állomásához érkeztünk. Nagyon büszke vagyok a Lynx-katonáinkra! Tavaly ősszel az Embert a vasra! elnevezésű toborzókampányunk során kerestünk olyan fiatalokat a modern, új hadieszközökhöz, akik a haza fegyveres szolgálatában látják a jövőjüket” – hangsúlyozta. Az új és korszerű technikával járó különleges feladatot a Magyar Honvédség anyagilag is elismerte: a harcjármű kezelői, toronylövészei, valamint a „hiúzokkal” harcba szállítandó lövészkatonák bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak.

„Nagyon sokan jelentkeztek felhívásunkra és még a lemorzsolódásokat követően is egy teljes zászlóaljat tudtunk feltölteni a korábbi, már nálunk szolgáló katonákkal, illetve az újonnan bevonultakkal” – mondta a honvédelmi miniszter.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese felidézte: 2023-ban kezdték leszállítani a mintegy ötventonnás harci tömegű KF41-es harcjárműveket Magyarországra.

„Amikor az első darabok megérkeztek az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz, akkor döntöttük el, hogy egy új típusú rendszerben megkezdjük toborozni az állományt a Lynx-szel felszerelt zászlóalj részére. Szentesen hirdettük meg a Lynx Harcos program alapkiképzést és a lövész alapozó felkészítést. Ezzel a Magyar Honvédség megújulása új szakaszba lépett, hiszen elindult a szárazföldi haderőnem gépesített lövész alakulatainak felszerelése, és a jövendőbeli állomány felkészítése” – értékelt a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese. Hozzátette: a zászlóalj jó úton jár ahhoz, hogy nemcsak a Magyar Honvédség egyik legjobban felszerelt, hanem legjobban kiképzett alakulatává is váljon.

„A tapasztalt, felkészült vezetők mentorálják a frissen bevonult, kiválasztott állományt: így hajtják végre a harcjárművezetői kiképzés egyes foglalkozásait. Katonai vezetőként nemcsak a 21. századi új technikát, nemcsak a megfelelően kiképzett katonákat látom, hanem azt is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően miként épül a jövő Magyar Honvédsége. Látom azt az új képességet is, amivel a haderő több és erősebb lesz” – húzta alá Kajári altábornagy.

„A Lynx harcjárművekkel az imént hajtottunk végre átfogó vezetési gyakorlatot a lő- és gyakorlótéren, aminek azért tulajdonítok kiemelt jelentőséget, mert ez az első olyan alkalom, amikor a tavaly meghirdetett toborzóprogramba bevonult katonák közül már néhányan eljutottak arra a szintre, hogy ténylegesen kiképezhetjük őket a jármű vezetésére” – mondta Fa Árpád százados, kiképzőtiszt. Kiemelte: a Lynx manőverezőképessége, tűzereje és páncélvédettsége egyaránt kiemelkedő, ráadásul képes nyolc lövészkatonát a feladatvégrehajtás helyszínére szállítani.

A harmincéves szentesi lakos, Majzik Martin közkatona arról beszélt, hogy ősszel kimondottan azért vonult be a hódmezővásárhelyi alakulathoz, hogy megismerkedhessen ezzel a „csúcsmodern” harcjárművel. „Először kilenchetes alapkiképzést kaptunk, ami bár rendkívül hasznosnak bizonyult, fizikailag és mentálisan is megterhelő volt. Ezt négyhetes szelekciós képzés követte, amikor megállapították, hogy mihez értünk a legjobban, miben vagyunk tehetségesek, milyen pozíciót tölthetünk be a dandárban. Részben a jó műszaki képességeimnek tudom be, hogy részt vehetek a Lynx-vezetőképzésen, amelyet valóra vált álomként élek meg” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a legtöbb férfit érdekli a hadsereg, de nem mindenki meri megtenni a kezdő lépéseket.

„Nekem sem volt magától értetődő, pedig rengeteg lehetőséget kínál a szakma, és az sem túlzás, hogy a második családomat ismertem meg a honvédségen belül. Számtalan kedves bajtárssal hozott össze az élet, akivel érdemes a haza védelméért szolgálni” – közölte Majzik Martin.

Klemm Richárd törzsőrmestertől, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátoszászlóalj 1. századának harcjárművezető-kiképzőjétől megtudtuk: a jelenlegi, öthetesre tervezett kiképzés február elején indult, és a résztvevők már a gyakorlati részt teljesítik.

„Jelen pillanatban azokat az elméletben már megismert vezetéstechnikai fogásokat sajátítják el a leendő harcjárművezetők, amelyekkel megfelelően és hatékonyan tudják leküzdeni a felmerülő nehézségeket a későbbi feladatok során” – ismertette. Klemm törzsőrmester szerint az idősebb, tapasztaltak katonákból, valamint az úgynevezett pilot (kísérleti) programmal érkezettekből álló kiképzendők összeszoktak és kellően motiváltak.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!