2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A modern technika uralja a felderítést

A modern technika uralja a felderítést
honvedelem.hu  |  2022. 02. 15., 10:32
A modern technika uralja a felderítést

A katonai felderítés célja évszázadok alatt jottányit sem változott – az eszközök és a módszerek viszont nagyon is. Hajnal István ezredes, a Debrecenben települő MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka szerint az állománynak folyamatosan alkalmazkodnia kell az új módszerekhez.

Negyvennégy éven át Eger városa adott otthont a felderítőknek, majd 2007-ben az akkori MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj Debrecenbe helyezte át székhelyét, és immár az MH Bocskai István Lövészdandár részeként, MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljként működött tovább. 2018. január 1-jével a Magyar Honvédség Katonai Egységes Felderítő Rendszer kialakításának részeként a felderítő zászlóalj kivált a lövészdandár állományából és újra önálló szervezeti elemként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven alakult meg. Az új alakulat fő célja – nomen est omen – az információk gyűjtése; szemben álló ellenfélről, terepről, időjárásról, szándékokról, tervekről; tehát röviden mindenről, ami hozzájárul hazánk biztonságához. A megszerzett információkat a felderítők elemzik, majd továbbítják döntéshozói szintre, megkönnyítendő a parancsnok munkáját. Hajnal István ezredes, parancsnok szerint a felderítés módszertana folyamatosan változik.

„Abszolút mértékben a modern technika irányába tolódik a felderítés szakterülete is. Ma már a legalapvetőbb figyelőeszközökhöz is valamiféle műszaki felkészültség, előképzettség szükséges. Ezért keresünk olyan felderítőjelölteket, akik már valamiféle műszaki előképzettséggel rendelkeznek: ők sokkal hamarabb beletanulnak ebbe a szakmába, mint mások. Egyébként a jó felderítő katonának átlagon felüli fizikai és pszichés képességekkel kell rendelkeznie, tekintve, hogy tevékenységét jobbára gyalogosan, gyakran az ellenség mélységében hajtja végre, ahol többé-kevésbe csak magára számíthat. Szintén elvárás az angol nyelv legalább alapfokú ismerete. Több beosztás is nyelvtudáshoz kötődik” – hangsúlyozza a parancsnok.

A tavalyi évre visszapillantva, Hajnal István ezredes kiemelte: a koronavírus-járvány és a Közös Akarat feladat mellett szerencsére jutott idő a megfelelő szintű szakkiképzésre is. A határ mentén teljesített szolgálat – felderítő alakulatként – nyilvánvalóan többi alakulattól eltérően elsősorban szakfeladatokat ró a bornemisszásokra: különböző eszközökkel folyamatosan zajlik az információszerzés.

„Emellett ugyanúgy részt vettünk a járványhelyzet okozta terhek enyhítését célzó folyamatokban, katonáink jelen voltak a kórházakban, az oltópontokon. Ami a szakkiképzést illeti, lezajlottak a tervezett speciális hegyi, vízi és téli kiképzéseink. Kiemelném a Strong Will és a Rejtett Portya szakharcászati gyakorlatainkat. Előbbin három lengyel felderítő szakaszt láttunk vendégül, ők korábban sosem jártak még nálunk., Jó volt látni, hogy milyen szinten vagyunk képesek velük együtt dolgozni. Egyeztetve, megfigyelve egymás harceljárásait, kölcsönösen rengeteget tanultunk” – fogalmazott a parancsnok.

A végrehajtó alegységeket tekintve az ezred Csapatfelderítő Századból, Mélységi Felderítő Századból, Pilótanélküli Felderítő Repülő Századból, Elektronikai Hadviselés Századból és Harcászati Hírszerző Századból (HUMINT) tevődik össze. Utóbbi alegység az Amerikai Egyesült Államok és a V4-es országok felderítőivel közösen tavaly részt vett a kétévenként megtartott IANUS 2021 nevű gyakorlaton. Szintén az ezred fontos feladata volt MH Iraki Kiképzést-biztosító Kontingens (MH IKBK), valamint a KFOR-missziós soros váltásának szakfelkészítése. A Balkánra egyébként idén tavasszal indul kilenc hónapos missziós szolgálatra felderítő szakasz, akik majd csak a parancsnokváltáskor térnek majd haza.

„Szeretném megemlíteni, hogy tavaly az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezettek közül hozzánk vonultak be a legtöbben, és szerencsére jelentős részük benn is szeretne maradni a rendszerben” – emelte ki a parancsnok, aki az elmúlt esztendő teljesítménye miatt különösen büszke katonáira.

A tavalyi és az idei évet némiképpen összekapcsolja a NATO-nak felajánlott közepes lövészdandár ISR felderítő zászlóaljának CREVAL-ellenőrzése. A „huszonnégyesek” 2021-ben teljesítették sikerrel a nemzeti szintű ellenőrzést, idén ősszel pedig – a teljes dandárral együtt – NATO-szintű megmérettetésen esnek át. „Minden idei kiképzésünk azt a célt szolgálja, hogy a zászlóalj sikerrel teljesítse a NATO-ellenőrzést. Hazai és külföldi ellenőrök számtalan szempont alapján, gyakorlat keretében vizsgálják, miként vagyunk képesek végrehajtani feladatainkat, és valóban rendelkezünk-e azokkal a képeségekkel, amelyeket felajánlottunk” – nyilatkozta Hajnal István ezredes.

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái sok társadalmi rendezvényen is képviseltetik magukat. Bemutatóik iránt nem csupán Debrecenben, hanem az ország más tájain is nagy az érdeklődés. Ez pedig minden bizonnyal fokozódni fog, hiszen az alakulathoz kapcsolódó hír, hogy 2019 után tervezetten idén ismét megrendezik a Szent Márton Nemzetközi Felderítő Versenyt, ahová öt nemzet csapatát várják.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.