2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A modern technika uralja a felderítést

A modern technika uralja a felderítést
honvedelem.hu  |  2022. 02. 15., 10:32
A modern technika uralja a felderítést

A katonai felderítés célja évszázadok alatt jottányit sem változott – az eszközök és a módszerek viszont nagyon is. Hajnal István ezredes, a Debrecenben települő MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka szerint az állománynak folyamatosan alkalmazkodnia kell az új módszerekhez.

Negyvennégy éven át Eger városa adott otthont a felderítőknek, majd 2007-ben az akkori MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj Debrecenbe helyezte át székhelyét, és immár az MH Bocskai István Lövészdandár részeként, MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljként működött tovább. 2018. január 1-jével a Magyar Honvédség Katonai Egységes Felderítő Rendszer kialakításának részeként a felderítő zászlóalj kivált a lövészdandár állományából és újra önálló szervezeti elemként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven alakult meg. Az új alakulat fő célja – nomen est omen – az információk gyűjtése; szemben álló ellenfélről, terepről, időjárásról, szándékokról, tervekről; tehát röviden mindenről, ami hozzájárul hazánk biztonságához. A megszerzett információkat a felderítők elemzik, majd továbbítják döntéshozói szintre, megkönnyítendő a parancsnok munkáját. Hajnal István ezredes, parancsnok szerint a felderítés módszertana folyamatosan változik.

„Abszolút mértékben a modern technika irányába tolódik a felderítés szakterülete is. Ma már a legalapvetőbb figyelőeszközökhöz is valamiféle műszaki felkészültség, előképzettség szükséges. Ezért keresünk olyan felderítőjelölteket, akik már valamiféle műszaki előképzettséggel rendelkeznek: ők sokkal hamarabb beletanulnak ebbe a szakmába, mint mások. Egyébként a jó felderítő katonának átlagon felüli fizikai és pszichés képességekkel kell rendelkeznie, tekintve, hogy tevékenységét jobbára gyalogosan, gyakran az ellenség mélységében hajtja végre, ahol többé-kevésbe csak magára számíthat. Szintén elvárás az angol nyelv legalább alapfokú ismerete. Több beosztás is nyelvtudáshoz kötődik” – hangsúlyozza a parancsnok.

A tavalyi évre visszapillantva, Hajnal István ezredes kiemelte: a koronavírus-járvány és a Közös Akarat feladat mellett szerencsére jutott idő a megfelelő szintű szakkiképzésre is. A határ mentén teljesített szolgálat – felderítő alakulatként – nyilvánvalóan többi alakulattól eltérően elsősorban szakfeladatokat ró a bornemisszásokra: különböző eszközökkel folyamatosan zajlik az információszerzés.

„Emellett ugyanúgy részt vettünk a járványhelyzet okozta terhek enyhítését célzó folyamatokban, katonáink jelen voltak a kórházakban, az oltópontokon. Ami a szakkiképzést illeti, lezajlottak a tervezett speciális hegyi, vízi és téli kiképzéseink. Kiemelném a Strong Will és a Rejtett Portya szakharcászati gyakorlatainkat. Előbbin három lengyel felderítő szakaszt láttunk vendégül, ők korábban sosem jártak még nálunk., Jó volt látni, hogy milyen szinten vagyunk képesek velük együtt dolgozni. Egyeztetve, megfigyelve egymás harceljárásait, kölcsönösen rengeteget tanultunk” – fogalmazott a parancsnok.

A végrehajtó alegységeket tekintve az ezred Csapatfelderítő Századból, Mélységi Felderítő Századból, Pilótanélküli Felderítő Repülő Századból, Elektronikai Hadviselés Századból és Harcászati Hírszerző Századból (HUMINT) tevődik össze. Utóbbi alegység az Amerikai Egyesült Államok és a V4-es országok felderítőivel közösen tavaly részt vett a kétévenként megtartott IANUS 2021 nevű gyakorlaton. Szintén az ezred fontos feladata volt MH Iraki Kiképzést-biztosító Kontingens (MH IKBK), valamint a KFOR-missziós soros váltásának szakfelkészítése. A Balkánra egyébként idén tavasszal indul kilenc hónapos missziós szolgálatra felderítő szakasz, akik majd csak a parancsnokváltáskor térnek majd haza.

„Szeretném megemlíteni, hogy tavaly az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezettek közül hozzánk vonultak be a legtöbben, és szerencsére jelentős részük benn is szeretne maradni a rendszerben” – emelte ki a parancsnok, aki az elmúlt esztendő teljesítménye miatt különösen büszke katonáira.

A tavalyi és az idei évet némiképpen összekapcsolja a NATO-nak felajánlott közepes lövészdandár ISR felderítő zászlóaljának CREVAL-ellenőrzése. A „huszonnégyesek” 2021-ben teljesítették sikerrel a nemzeti szintű ellenőrzést, idén ősszel pedig – a teljes dandárral együtt – NATO-szintű megmérettetésen esnek át. „Minden idei kiképzésünk azt a célt szolgálja, hogy a zászlóalj sikerrel teljesítse a NATO-ellenőrzést. Hazai és külföldi ellenőrök számtalan szempont alapján, gyakorlat keretében vizsgálják, miként vagyunk képesek végrehajtani feladatainkat, és valóban rendelkezünk-e azokkal a képeségekkel, amelyeket felajánlottunk” – nyilatkozta Hajnal István ezredes.

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái sok társadalmi rendezvényen is képviseltetik magukat. Bemutatóik iránt nem csupán Debrecenben, hanem az ország más tájain is nagy az érdeklődés. Ez pedig minden bizonnyal fokozódni fog, hiszen az alakulathoz kapcsolódó hír, hogy 2019 után tervezetten idén ismét megrendezik a Szent Márton Nemzetközi Felderítő Versenyt, ahová öt nemzet csapatát várják.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.