2024. 07. 19. péntek
Emília
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A világ legjobbjait várja Szolnok

A világ legjobbjait várja Szolnok
Art of WAR  |  2018. 01. 16., 09:48
A világ legjobbjait várja Szolnok

Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a Magyar Honvédség. Az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság házigazdája augusztusban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lesz.

A sportág legjobbjai közt számon tartott magyar katonai ejtőernyős válogatott világversenyeken elért sikereinek elismeréseként, hazánknak ítélte az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság rendezésének jogát a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire - CISM).

Első alkalommal küzdhetnek Magyarországon a helyezésekért a sportág legjobb katonai ejtőernyősei. A sporttörténelmi jelentőségű rendezvény helyszínét hivatalosan tavaly, a németországi világbajnokságon jelentette be a Nemzetközi Katonai Sporttanács elnökhelyettese, s adta át a CISM zászlaját dr. Bali Tamás ezredesnek, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettesének.

Ilyen rangos katonai bajnokságot a sportág történetében hazánk még sosem rendezett. A helyszín kiválasztásában egyértelműen meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. A hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Moszkvából magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták. A Magyar Honvédség válogatottjának tagjai - Bánszki Tamás százados, Varga Tamás zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós - célba ugrás versenyszámban a házigazda oroszok gárdáját maguk mögé utasítva léphettek fel a dobogó legmagasabb fokára. 

Az elmúlt évet is elismerésre méltó eredménnyel zárták. A montenegrói Európa-bajnokságon az előkelő 4. helyen végeztek, az Ejtőernyős Célbaugró Világkupa (Parachute World Cup Series - PARAWCS) versenysorozatát az 5. helyen zárták, a németországi Warendorfban megrendezett Katonai Ejtőernyős Világbajnokságról pedig bronzéremmel tértek haza. A magyar katonai ejtőernyős válogatott vezetője Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály vezetője, a koordináció feladatok végrehajtását pedig kollégája, Nagy Lajos alezredes, ejtőernyős főtiszt vállalta. A válogatott tagjainak versenyekre történő felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatja. Az egyesület elnöke dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. 

A Bánszki Tamás, Kollár Gábor századosok, Varga Tamás, Hirschler Gábor zászlósok, Gőgös Péter főtörzsőrmester, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós alkotta keret tagjai jelenleg szakmai felkészítésen vesznek részt Szolnokon. Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős kiképző részlegének a vezetője, a válogatott szakvezetője elmondta: ennek keretében megtervezik az idei évet, megbeszélik, értékelik és rangsorolják az előttük álló feladatokat. Nagyvonalakban arról is dönteni tudnak már, hogy a szolgálati feladatok tükrében az egyes versenyekre milyen összeállítású csapattal tudnak majd kiutazni. A sportolók ezzel párhuzamosan részt vesznek az ejtőernyősök és a hajózók részére kötelezően előírt kéthetes, év eleji szakmai szinten tartó és ismeretbővítő foglalkozásokon is. Felkészültségüket elméleti és gyakorlati vizsgákon kell majd bizonyítaniuk. Ugyanakkor megismerkednek a cseh MMTS-260 kutató-mentő légcellás ejtőernyős rendszerrel is, amely 2018-ban kerül rendszeresítésére a Magyar Honvédségben. 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.