2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A világ legjobbjait várja Szolnok

A világ legjobbjait várja Szolnok
Art of WAR  |  2018. 01. 16., 09:48
A világ legjobbjait várja Szolnok

Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a Magyar Honvédség. Az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság házigazdája augusztusban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lesz.

A sportág legjobbjai közt számon tartott magyar katonai ejtőernyős válogatott világversenyeken elért sikereinek elismeréseként, hazánknak ítélte az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság rendezésének jogát a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire - CISM).

Első alkalommal küzdhetnek Magyarországon a helyezésekért a sportág legjobb katonai ejtőernyősei. A sporttörténelmi jelentőségű rendezvény helyszínét hivatalosan tavaly, a németországi világbajnokságon jelentette be a Nemzetközi Katonai Sporttanács elnökhelyettese, s adta át a CISM zászlaját dr. Bali Tamás ezredesnek, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettesének.

Ilyen rangos katonai bajnokságot a sportág történetében hazánk még sosem rendezett. A helyszín kiválasztásában egyértelműen meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. A hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Moszkvából magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták. A Magyar Honvédség válogatottjának tagjai - Bánszki Tamás százados, Varga Tamás zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós - célba ugrás versenyszámban a házigazda oroszok gárdáját maguk mögé utasítva léphettek fel a dobogó legmagasabb fokára. 

Az elmúlt évet is elismerésre méltó eredménnyel zárták. A montenegrói Európa-bajnokságon az előkelő 4. helyen végeztek, az Ejtőernyős Célbaugró Világkupa (Parachute World Cup Series - PARAWCS) versenysorozatát az 5. helyen zárták, a németországi Warendorfban megrendezett Katonai Ejtőernyős Világbajnokságról pedig bronzéremmel tértek haza. A magyar katonai ejtőernyős válogatott vezetője Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály vezetője, a koordináció feladatok végrehajtását pedig kollégája, Nagy Lajos alezredes, ejtőernyős főtiszt vállalta. A válogatott tagjainak versenyekre történő felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatja. Az egyesület elnöke dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. 

A Bánszki Tamás, Kollár Gábor századosok, Varga Tamás, Hirschler Gábor zászlósok, Gőgös Péter főtörzsőrmester, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós alkotta keret tagjai jelenleg szakmai felkészítésen vesznek részt Szolnokon. Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős kiképző részlegének a vezetője, a válogatott szakvezetője elmondta: ennek keretében megtervezik az idei évet, megbeszélik, értékelik és rangsorolják az előttük álló feladatokat. Nagyvonalakban arról is dönteni tudnak már, hogy a szolgálati feladatok tükrében az egyes versenyekre milyen összeállítású csapattal tudnak majd kiutazni. A sportolók ezzel párhuzamosan részt vesznek az ejtőernyősök és a hajózók részére kötelezően előírt kéthetes, év eleji szakmai szinten tartó és ismeretbővítő foglalkozásokon is. Felkészültségüket elméleti és gyakorlati vizsgákon kell majd bizonyítaniuk. Ugyanakkor megismerkednek a cseh MMTS-260 kutató-mentő légcellás ejtőernyős rendszerrel is, amely 2018-ban kerül rendszeresítésére a Magyar Honvédségben. 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!