2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A világ legjobbjait várja Szolnok

A világ legjobbjait várja Szolnok
Art of WAR  |  2018. 01. 16., 09:48
A világ legjobbjait várja Szolnok

Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a Magyar Honvédség. Az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság házigazdája augusztusban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lesz.

A sportág legjobbjai közt számon tartott magyar katonai ejtőernyős válogatott világversenyeken elért sikereinek elismeréseként, hazánknak ítélte az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság rendezésének jogát a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire - CISM).

Első alkalommal küzdhetnek Magyarországon a helyezésekért a sportág legjobb katonai ejtőernyősei. A sporttörténelmi jelentőségű rendezvény helyszínét hivatalosan tavaly, a németországi világbajnokságon jelentette be a Nemzetközi Katonai Sporttanács elnökhelyettese, s adta át a CISM zászlaját dr. Bali Tamás ezredesnek, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettesének.

Ilyen rangos katonai bajnokságot a sportág történetében hazánk még sosem rendezett. A helyszín kiválasztásában egyértelműen meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. A hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Moszkvából magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták. A Magyar Honvédség válogatottjának tagjai - Bánszki Tamás százados, Varga Tamás zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós - célba ugrás versenyszámban a házigazda oroszok gárdáját maguk mögé utasítva léphettek fel a dobogó legmagasabb fokára. 

Az elmúlt évet is elismerésre méltó eredménnyel zárták. A montenegrói Európa-bajnokságon az előkelő 4. helyen végeztek, az Ejtőernyős Célbaugró Világkupa (Parachute World Cup Series - PARAWCS) versenysorozatát az 5. helyen zárták, a németországi Warendorfban megrendezett Katonai Ejtőernyős Világbajnokságról pedig bronzéremmel tértek haza. A magyar katonai ejtőernyős válogatott vezetője Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály vezetője, a koordináció feladatok végrehajtását pedig kollégája, Nagy Lajos alezredes, ejtőernyős főtiszt vállalta. A válogatott tagjainak versenyekre történő felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatja. Az egyesület elnöke dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. 

A Bánszki Tamás, Kollár Gábor századosok, Varga Tamás, Hirschler Gábor zászlósok, Gőgös Péter főtörzsőrmester, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós alkotta keret tagjai jelenleg szakmai felkészítésen vesznek részt Szolnokon. Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős kiképző részlegének a vezetője, a válogatott szakvezetője elmondta: ennek keretében megtervezik az idei évet, megbeszélik, értékelik és rangsorolják az előttük álló feladatokat. Nagyvonalakban arról is dönteni tudnak már, hogy a szolgálati feladatok tükrében az egyes versenyekre milyen összeállítású csapattal tudnak majd kiutazni. A sportolók ezzel párhuzamosan részt vesznek az ejtőernyősök és a hajózók részére kötelezően előírt kéthetes, év eleji szakmai szinten tartó és ismeretbővítő foglalkozásokon is. Felkészültségüket elméleti és gyakorlati vizsgákon kell majd bizonyítaniuk. Ugyanakkor megismerkednek a cseh MMTS-260 kutató-mentő légcellás ejtőernyős rendszerrel is, amely 2018-ban kerül rendszeresítésére a Magyar Honvédségben. 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.