2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alapkiképzés, BTR-ekkel

Alapkiképzés, BTR-ekkel
honvedelem.hu  |  2020. 11. 19., 15:40
Alapkiképzés, BTR-ekkel

Több mint harmincan teljesítik az öthetes alapkiképzést az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél novemberben. Az alapvető elméleti tudás elsajátítása és az alapszintű lőgyakorlatok végrehajtása után már - többek között - BTR harcjárművekkel együtt végrehajtott manővereket is gyakoroltak a Bakonyban, november 18-án, szerdán.

A kihelyezett komplex harcászati foglalkozáson résztvevők először begyakorolták, miként kell szakszerűen beszállni az álló harcjárműbe, illetve elhagyni azt, majd mozgás közben, úgymond „szárazon” többször megismételték ugyanezt. Mint azt Madár Zsolt zászlós, szakaszparancsnok-helyettes elmondta: az újoncok már megtanulták a gépkarabély biztonságos kezelését és egyénileg, valamint tűzcsoportokban a terepen való mozgást.

„Nagyon lelkesek és motiváltak a katonák. Szerencse, hogy az ezred lövész szakaszának BTR-jeit is tudjuk használni a kiképzés során. Most éppen azt fogjuk látni, amint egy járőrcsoportot támadás ér, erre kell a megfelelő módon reagálni, és leküzdeni a lesállást. Az előírásoknak megfelelően igyekeztünk ötvözni a különféle képzéseket, ezért például a holnapi húsz kilométeres menetgyakorlat során különféle vizsgaállomások is lesznek. Az egyiknél például védőöltözetben kell átkelniük szennyezett terepszakaszon, máshol tereptani tudásukról kell számot adniuk” – nyilatkozta a zászlós. Hozzátette: jövő héten az országhatáraink mellett ellátandó feladatokat gyakorolja majd az állomány.

Az újoncok közül Újhelyi Tamás közkatona tizenhat évet dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál. Régóta dédelgetett vágya, hogy katonaként szolgálhasson, és mint mondja: úgy érzi, ennek most jött el az ideje.

„Nagyon jól érzem magam, ez a kiképzés jól összerakott. A kiképzők emberileg és szakmailag is magas színvonalon vannak, profin adják át a tudást számunkra. Anno a sorkatonaság miatt vannak tapasztalataim, és bár ott sem volt gond a kiképzéssel, a mostani szerintem sokkal professzionálisabb és összetettebb. Az is tetszik, hogy a fizikailag nehezebb részek szépen egymásra épülnek, abszolút bírható a kiképzés” – mondja a leendő törzsőrmester, aki a tatai dandárnál fog szolgálatot teljesíteni.

Sajnos az alapkiképzésen a járványhelyzet miatt tíz napos kényszerszünetet is be kellett iktatni, ám a mind az újoncok, mind a kiképzők számára az egészség a legfontosabb. A tervek szerint a székesfehérvári ezred a jövő évben is több alkalommal hajt végre a mostanihoz hasonló alapkiképzést.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK