2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait

Átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait
honvedelem.hu  |  2023. 12. 14., 15:26
Átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait

Megérkeztek a várva várt Leopardok, a magyar haderőfejlesztés koronaékszerei – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter december 14-én, Tatán, ahol átadták a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU típusú harckocsijait.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy ezzel új időszámítás kezdődik mind a magyar haderőfejlesztés, mind pedig hazánk történetében. A kifejezetten magyar igényeknek megfelelően fejlesztett harckocsik megérkezése az MH 1. Klapka György Páncélosdandárhoz azonban korántsem lezárása egy projektnek, hanem új fejezete. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: „a munka oroszlánrésze csak most kezdődik.”

Felidézte, hogy három évvel ezelőtt, 2020-ban érkezett meg az a tizenkét darab Leopard 2A4HU típusú lánctalpas, amelyek arra adtak lehetőséget, hogy a harckocsizók megismerjék a korábbitól lényegesen különböző német páncélos technikát, és felkészülhessenek ezeknek a modern, új haditechnikai eszközöknek a rendszerbe állítására, alkalmazására és üzemeltetésére.

A világ egyik legmodernebb harckocsijának számító 2A7HU típusjelű páncélos kapcsán a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „ezek már egy egészen új világot képviselnek, még az A4-esekhez képest is, és a német haderőben alkalmazottaknál is modernebb eszközök.” Beszédében kitért arra, hogy 2028-ig összesen 44 darab Leopard, 5 darab Wisent 2HU műszaki vontató és 3 darab Leguan 2HU hídvető harcjármű érkezik Magyarországra. Hozzátette, hogy ezek teszik teljessé a megújuló páncélos fegyvernemet.

Rámutatott arra is, hogy környezetünkben egyre-másra mutatkoznak a veszélyek, amikkel szembe kell néznünk. „Számunkra a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és ezt egy felkészült, jól kiképzett és megfelelő eszközökkel ellátott magyar haderővel lehet csak és kizárólag elvégezni” – húzta alá.

Ralf Ketzel, a KMW-Nexter Defense Systems, a német harckocsigyár vezérigazgatója kiemelte, hogy a Magyar Honvédség valóban a legmodernebb harckocsikat kapja kézhez. Hozzátette: a Leopard 2 típuscsalád az elrettentés gerince és a 21. századi európai hadseregek harckocsija. „A legfejlettebb haditechnikát átadni egy híres lovas huszár nemzetnek, igazi megtiszteltetés.”

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is – átadták a három lánctalpas harcjármű típus (Leopard 2A7HU, Wisent 2HU, Leguan 2HU) jelképes kulcsait.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?