2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az alakulat napját ünnepelte a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár

Az alakulat napját ünnepelte a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár
honvedelem.hu  |  2023. 04. 25., 11:41
Az alakulat napját ünnepelte a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár

Mintegy háromezer érdeklődő, vendég látogatott el a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatnapjára április 21-én. A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, illetve dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja.

„A tatai dandárnak óriási hírneve van és nemcsak a megyében, nemcsak az országban, hisz ismerjük azokat a nemzetközi felméréseket, amelyeken Tata, mint helyőrség és alakulat, fent van a térképen. Ez annak köszönhető, hogy az itt szolgáló katonák olyan mentalitással, szakmai tudással, olyan hozzáállással és hazaszeretettel látják el szolgálatukat itthon és külföldön, hogy nem lehet nem figyelni rájuk” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette, nem véletlen, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program technikai része a szárazföldi haderőnem tekintetében Tatán kezdődött. „Nem ígéret, nem terv, hanem materiálisan megvalósult beszerzések” – utalt a dandár statikus bemutatóján felsorakoztatott teljes haditechnikai eszközparkjának egyes darabjaira.

Elismerések átadása után Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka is köszöntötte az állományt és az érdeklődőket.

„Dandárparancsnokként ez az első alkalom, hogy ezt a rendezvényt megnyithatom, amely rendkívül megtisztelő érzés. Ez az alakulatnap kicsit más, mint az eddigiek, hisz ahogy a Magyar Honvédség, úgy a dandár is folyamatosan megújul” – hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve: ezt nemcsak az új név mutatja, megújul maga a laktanya, illetve a haditechnikai eszközpark is, emellett további rendkívül fontos beruházások vannak folyamatban.

„Aki tavaly részt vett a nyílt napi rendezvényen, annak feltűnhetett, hogy az idei évben be tudjuk mutatni Önöknek a Pzh2000 önjáró löveget, amellyel a tüzérosztályunk a korábban vontatott D-20 löveghez képest több évtizedes időugrást hajt végre pillanatnyilag” – emelte ki az ezredes, hangsúlyozva, hogy a következő év nyílt napján szintén újabb eszközökkel találkozhatnak majd az érdeklődők. „A megújulás azonban itt nem ér véget. Ahogy mondani szoktam, a célunk az, hogy egy 21. századi laktanyában 21. századi haditechnikai eszközökre 21. századi kiképzést biztosítsunk a hozzánk szegődő katonák részére” – melyhez kapcsolódva elmondta: a hasonló rendezvények nagyon jelentősek a dandár számára, ezek egyik fő célja a társadalom megszólítása, közelebb hozni a katonaéletet a társadalom tagjaihoz.

A nap folyamán került sor a dandár toborzópontjának ünnepélyes átadására is, amelynek szalagját Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka vágta át. „Már vezérkari főnök úr is megfogalmazta, hogy a legjobb toborzó a katona” – kezdte megnyitóbeszédét Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka. Mint fogalmazott, a dandár és a parancsnokság közötti együttműködés a már meglévőnél sokkal magasabb szintre emelkedett, hisz az átadással „fizikai valójában is létrejöhet a laktanya területén egy olyan toborzópont, ahol az érdeklődők elsőkézből, személyre szóló tájékoztatást tudnak kapni.” A parancsnok hangsúlyozta, hogy a parancsnokság és az alakulat célja közös: „minél több katona kezdje meg pályáját Tatán, és maradjon is az alakulatnál, tanuljon és képezze magát.”

A látogatók megtekinthették a dandár hadieszközeinek – többek között a Gidrán harcjármű, a Leopard 2A4HU harckocsi, BTR-80 harcjármű és PzH200HU önjáró löveg – dinamikus bemutatóját is, továbbá egy toborzóelőadással és a nyugalmazott katonák közel száz fős csoportja számára a dandár elmúlt tíz évének mérföldköveit, sikereit és az elkövetkező tíz év terveit összefoglaló előadással is készült az alakulat. Emellett egy akadályversenyt is rendeztek, amelyen 23 négyfős csapat indult, köztük számos kadéttal a Bláthy Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból és a Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK