2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az alakulat napját ünnepelte a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár

Az alakulat napját ünnepelte a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár
honvedelem.hu  |  2023. 04. 25., 11:41
Az alakulat napját ünnepelte a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár

Mintegy háromezer érdeklődő, vendég látogatott el a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatnapjára április 21-én. A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, illetve dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja.

„A tatai dandárnak óriási hírneve van és nemcsak a megyében, nemcsak az országban, hisz ismerjük azokat a nemzetközi felméréseket, amelyeken Tata, mint helyőrség és alakulat, fent van a térképen. Ez annak köszönhető, hogy az itt szolgáló katonák olyan mentalitással, szakmai tudással, olyan hozzáállással és hazaszeretettel látják el szolgálatukat itthon és külföldön, hogy nem lehet nem figyelni rájuk” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette, nem véletlen, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program technikai része a szárazföldi haderőnem tekintetében Tatán kezdődött. „Nem ígéret, nem terv, hanem materiálisan megvalósult beszerzések” – utalt a dandár statikus bemutatóján felsorakoztatott teljes haditechnikai eszközparkjának egyes darabjaira.

Elismerések átadása után Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka is köszöntötte az állományt és az érdeklődőket.

„Dandárparancsnokként ez az első alkalom, hogy ezt a rendezvényt megnyithatom, amely rendkívül megtisztelő érzés. Ez az alakulatnap kicsit más, mint az eddigiek, hisz ahogy a Magyar Honvédség, úgy a dandár is folyamatosan megújul” – hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve: ezt nemcsak az új név mutatja, megújul maga a laktanya, illetve a haditechnikai eszközpark is, emellett további rendkívül fontos beruházások vannak folyamatban.

„Aki tavaly részt vett a nyílt napi rendezvényen, annak feltűnhetett, hogy az idei évben be tudjuk mutatni Önöknek a Pzh2000 önjáró löveget, amellyel a tüzérosztályunk a korábban vontatott D-20 löveghez képest több évtizedes időugrást hajt végre pillanatnyilag” – emelte ki az ezredes, hangsúlyozva, hogy a következő év nyílt napján szintén újabb eszközökkel találkozhatnak majd az érdeklődők. „A megújulás azonban itt nem ér véget. Ahogy mondani szoktam, a célunk az, hogy egy 21. századi laktanyában 21. századi haditechnikai eszközökre 21. századi kiképzést biztosítsunk a hozzánk szegődő katonák részére” – melyhez kapcsolódva elmondta: a hasonló rendezvények nagyon jelentősek a dandár számára, ezek egyik fő célja a társadalom megszólítása, közelebb hozni a katonaéletet a társadalom tagjaihoz.

A nap folyamán került sor a dandár toborzópontjának ünnepélyes átadására is, amelynek szalagját Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka vágta át. „Már vezérkari főnök úr is megfogalmazta, hogy a legjobb toborzó a katona” – kezdte megnyitóbeszédét Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka. Mint fogalmazott, a dandár és a parancsnokság közötti együttműködés a már meglévőnél sokkal magasabb szintre emelkedett, hisz az átadással „fizikai valójában is létrejöhet a laktanya területén egy olyan toborzópont, ahol az érdeklődők elsőkézből, személyre szóló tájékoztatást tudnak kapni.” A parancsnok hangsúlyozta, hogy a parancsnokság és az alakulat célja közös: „minél több katona kezdje meg pályáját Tatán, és maradjon is az alakulatnál, tanuljon és képezze magát.”

A látogatók megtekinthették a dandár hadieszközeinek – többek között a Gidrán harcjármű, a Leopard 2A4HU harckocsi, BTR-80 harcjármű és PzH200HU önjáró löveg – dinamikus bemutatóját is, továbbá egy toborzóelőadással és a nyugalmazott katonák közel száz fős csoportja számára a dandár elmúlt tíz évének mérföldköveit, sikereit és az elkövetkező tíz év terveit összefoglaló előadással is készült az alakulat. Emellett egy akadályversenyt is rendeztek, amelyen 23 négyfős csapat indult, köztük számos kadéttal a Bláthy Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból és a Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.