2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elődökre emlékeztek a szolnoki katonák

Az elődökre emlékeztek a szolnoki katonák
Art of WAR  |  2018. 05. 30., 15:11
Az elődökre emlékeztek a szolnoki katonák

Ittebei Kiss József hadnagy, a szolnoki laktanya névadójának emléke előtt tisztelegtek halálának 100. évfordulóján a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok és intézmények képviselői.

A megemlékezésen részt vett a 19 igazolt légi győzelmet aratott pilóta hősi halálának olaszországi helyszíne mellett fekvő Lamon város delegációja is.   

Az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájára emlékeztek Szolnok helyőrség katonái, a város vezetői és a halálának helyszínéről érkezett delegáció tagjai. Az 1918. május 24-én elhunyt Ittebei Kiss József hadnagy életútját, katonai pályáját a laktanya bejáratánál elhelyezett emlékkőnél Maczák Endre őrnagy idézte fel.

Az Olaszországból érkezett delegáció képviseletében pedig prof. dr. Pintér Lajos, hazánk tiszteletbeli főkonzulja és Ornella Noventa asszony, Lamon polgármestere, az ellenfelei által a levegő lovagjaként emlegetett magyar pilóta hősiességét méltatva emlékeztettek a Nagy Háború szörnyűségeire. Mindketten hangsúlyozták: az Ittebei Kiss József hadnagy hősiessége előtti tisztelgés túlmutat a határokon. Az egykor szemben álló felek megbékélését szimbolizálja, a barátság ünnepe is egyben, és nagyon komoly tanulsággal is szolgál: a szabadságot és a békét, országaink biztonságát napról napra, közösen kell megvédenünk.

A laktanya névadójának emlékkövét Kálinger Roland őrnagy, katolikus tábori lelkész áldotta meg, majd Szalay Ferenc és Ornella Noventa asszony, Szolnok és Lamon polgármesterei, dr. Berkó Attila és dr. Bozó Andrea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal képviselői, valamint dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka a helyőrségben települő katonai szervezetek és intézmények parancsnokaival közösen helyezték el a tisztelet virágait. Az ünnepi műsorban fellépett: Molnár Zoltán, a Honvéd Együttes szólistája.

Fotók: a szerző, Galambos Sándor felvételei

A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat keretében szervezett megemlékezés a repülőtéren, az Elődeink Emlékére nevet viselő park ünnepélyes átadásával folytatódott. Avatóbeszédében Koller tábornok hangsúlyozta: a parkban kiállított MiG-15-ös vadászgép, Mi-2-es helikopter és a Jak-52-es kiképző- és gyakorlógép az 1949-ben kezdődött szolnoki pilótaképzés, a hazai katonai repülés három jellemző korszakát idézi fel. 

A park felújítása közel egy évet vett igénybe, az ebben részt vevők munkáját a bázisparancsnok személyesen is megköszönte. Magó Károly zászlósnak és Juhász István szakaszvezetőnek emléktárgyat, Lente Zoltán századosnak, Bene Martina hadnagynak, Molnár József zászlósnak, Benes Sándor, Tálas Zoltán főtörzsőrmestereknek, Halász Péter, Papp Zoltán őrmestereknek, Gönczi Tamás, Balogh Péter szakaszvezetőknek és Jegesi István közalkalmazottnak emléklapot adományozott Koller tábornok.

Miután Kálinger őrnagy megáldotta, és a jelenlévők megkoszorúzták az egykori bajtársak emlékére állított márványtáblát, a park fölött ötven méteren, ék alakzatban áthúzó, három gépből álló díszelgő kötelék tisztelgett a háborúkban elesett hősök emléke előtt. A Storch Ultralight típusú vezérgépet Martinecz Endre repülte, a jobb kísérő Gerle típus replikáját Gábor Tamás vezette, a bal kísérő Sherwood Ranger kétfedelű gépben pedig Bartha Csaba és Etényi László ültek.

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin