2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elődökre emlékeztek a szolnoki katonák

Az elődökre emlékeztek a szolnoki katonák
Art of WAR  |  2018. 05. 30., 15:11
Az elődökre emlékeztek a szolnoki katonák

Ittebei Kiss József hadnagy, a szolnoki laktanya névadójának emléke előtt tisztelegtek halálának 100. évfordulóján a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok és intézmények képviselői.

A megemlékezésen részt vett a 19 igazolt légi győzelmet aratott pilóta hősi halálának olaszországi helyszíne mellett fekvő Lamon város delegációja is.   

Az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájára emlékeztek Szolnok helyőrség katonái, a város vezetői és a halálának helyszínéről érkezett delegáció tagjai. Az 1918. május 24-én elhunyt Ittebei Kiss József hadnagy életútját, katonai pályáját a laktanya bejáratánál elhelyezett emlékkőnél Maczák Endre őrnagy idézte fel.

Az Olaszországból érkezett delegáció képviseletében pedig prof. dr. Pintér Lajos, hazánk tiszteletbeli főkonzulja és Ornella Noventa asszony, Lamon polgármestere, az ellenfelei által a levegő lovagjaként emlegetett magyar pilóta hősiességét méltatva emlékeztettek a Nagy Háború szörnyűségeire. Mindketten hangsúlyozták: az Ittebei Kiss József hadnagy hősiessége előtti tisztelgés túlmutat a határokon. Az egykor szemben álló felek megbékélését szimbolizálja, a barátság ünnepe is egyben, és nagyon komoly tanulsággal is szolgál: a szabadságot és a békét, országaink biztonságát napról napra, közösen kell megvédenünk.

A laktanya névadójának emlékkövét Kálinger Roland őrnagy, katolikus tábori lelkész áldotta meg, majd Szalay Ferenc és Ornella Noventa asszony, Szolnok és Lamon polgármesterei, dr. Berkó Attila és dr. Bozó Andrea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal képviselői, valamint dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka a helyőrségben települő katonai szervezetek és intézmények parancsnokaival közösen helyezték el a tisztelet virágait. Az ünnepi műsorban fellépett: Molnár Zoltán, a Honvéd Együttes szólistája.

Fotók: a szerző, Galambos Sándor felvételei

A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat keretében szervezett megemlékezés a repülőtéren, az Elődeink Emlékére nevet viselő park ünnepélyes átadásával folytatódott. Avatóbeszédében Koller tábornok hangsúlyozta: a parkban kiállított MiG-15-ös vadászgép, Mi-2-es helikopter és a Jak-52-es kiképző- és gyakorlógép az 1949-ben kezdődött szolnoki pilótaképzés, a hazai katonai repülés három jellemző korszakát idézi fel. 

A park felújítása közel egy évet vett igénybe, az ebben részt vevők munkáját a bázisparancsnok személyesen is megköszönte. Magó Károly zászlósnak és Juhász István szakaszvezetőnek emléktárgyat, Lente Zoltán századosnak, Bene Martina hadnagynak, Molnár József zászlósnak, Benes Sándor, Tálas Zoltán főtörzsőrmestereknek, Halász Péter, Papp Zoltán őrmestereknek, Gönczi Tamás, Balogh Péter szakaszvezetőknek és Jegesi István közalkalmazottnak emléklapot adományozott Koller tábornok.

Miután Kálinger őrnagy megáldotta, és a jelenlévők megkoszorúzták az egykori bajtársak emlékére állított márványtáblát, a park fölött ötven méteren, ék alakzatban áthúzó, három gépből álló díszelgő kötelék tisztelgett a háborúkban elesett hősök emléke előtt. A Storch Ultralight típusú vezérgépet Martinecz Endre repülte, a jobb kísérő Gerle típus replikáját Gábor Tamás vezette, a bal kísérő Sherwood Ranger kétfedelű gépben pedig Bartha Csaba és Etényi László ültek.

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK