2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csapatzászlót kapott a felderítő ezred

Csapatzászlót kapott a felderítő ezred
Art of WAR  |  2018. 04. 20., 11:41

Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott az idén január 1-jén megalakult MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednek, amelyet április 19-én Debrecenben adtak át az alakulatnak. Az ünnepi eseményen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket.

A Honvéd Vezérkar főnök rámutatott: a felderítő munka minden területén nagy az elvárás az új ezred katonái felé. „Erre a képességre mind a Magyar Honvédségnek, mind az országnak szüksége van. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget ad arra, hogy e képességnek megteremtsük a technikai feltételeit, s katonáink kezébe a legmodernebb eszközöket adjuk, ám elvárás, hogy mesterien bánjanak mindenkivel és mindennel, ami az önök alárendeltségébe kerül. Gratulálok a csapatzászlóhoz, legyenek rá büszkék, kövessék szellemét, ahogyan elődeik is tették, becsülettel, bátorsággal" – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes.

Az eseményen a csapatzászlót Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg, majd Hajnal István alezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Az alezredes hangsúlyozta: a 2007-es önállóság elvesztése a felderítő-zászlóaljban egyfajta morális törést is okozott, ám az elmúlt tíz esztendőben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségében újjáépítették önmagukat. „A dandár szerves, meghatározó részévé váltunk, megálltuk a helyünket mindenhol, s titkon bíztunk abban, hogy egyszer újra önálló alakulat lehetünk. A felderítőszerencse ismét mellénk állt. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a felderítők számára is más jövőt tartogat. Újjászülettünk és új útra leltünk” – mondta Hajnal alezredes.

A Magyar Honvédség legújabb alakulatának elődje 1949-ben alakult 1. Páncélos Felderítő Zászlóalj néven. Több helyszín (többek között Miskolc, Esztergom, Gyöngyös) után véglegesnek szánt helye Eger lett, ahol 1962-től állomásozott az alakulat, akkor már Magyar Néphadsereg 24. Felderítő Zászlóalj néven. A rendszerváltás után MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj néven folytatta tevékenységét, ám önálló alakulatként csak 2007-ig funkcionált. Ekkor olvasztották be az MH 5. Bocskai István Lövészdandárba, s a felderítőknek több mint négy évtized után ismét költözniük kellett, ezúttal Debrecenbe. 2018. január 1-jén, a Magyar Honvédség katonai egységes felderítőrendszer kialakításának lényeges elemeként a zászlóalj kivált a dandár állományából, és önálló alakulatként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven folytatta munkáját.

A változás április 19-én, csütörtökön vált teljessé a debreceni Kossuth-laktanyában, ahol az Áder János köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót és zászlószalagot Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetője adta át az új alakulat parancsnokának. Az ünnepi alkalomból dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket.

További fotókért kattontson a linkre!

Fotó: Dévényi Veronika

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.