2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csapatzászlót kapott a felderítő ezred

Csapatzászlót kapott a felderítő ezred
Art of WAR  |  2018. 04. 20., 11:41

Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott az idén január 1-jén megalakult MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednek, amelyet április 19-én Debrecenben adtak át az alakulatnak. Az ünnepi eseményen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket.

A Honvéd Vezérkar főnök rámutatott: a felderítő munka minden területén nagy az elvárás az új ezred katonái felé. „Erre a képességre mind a Magyar Honvédségnek, mind az országnak szüksége van. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget ad arra, hogy e képességnek megteremtsük a technikai feltételeit, s katonáink kezébe a legmodernebb eszközöket adjuk, ám elvárás, hogy mesterien bánjanak mindenkivel és mindennel, ami az önök alárendeltségébe kerül. Gratulálok a csapatzászlóhoz, legyenek rá büszkék, kövessék szellemét, ahogyan elődeik is tették, becsülettel, bátorsággal" – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes.

Az eseményen a csapatzászlót Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg, majd Hajnal István alezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Az alezredes hangsúlyozta: a 2007-es önállóság elvesztése a felderítő-zászlóaljban egyfajta morális törést is okozott, ám az elmúlt tíz esztendőben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségében újjáépítették önmagukat. „A dandár szerves, meghatározó részévé váltunk, megálltuk a helyünket mindenhol, s titkon bíztunk abban, hogy egyszer újra önálló alakulat lehetünk. A felderítőszerencse ismét mellénk állt. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a felderítők számára is más jövőt tartogat. Újjászülettünk és új útra leltünk” – mondta Hajnal alezredes.

A Magyar Honvédség legújabb alakulatának elődje 1949-ben alakult 1. Páncélos Felderítő Zászlóalj néven. Több helyszín (többek között Miskolc, Esztergom, Gyöngyös) után véglegesnek szánt helye Eger lett, ahol 1962-től állomásozott az alakulat, akkor már Magyar Néphadsereg 24. Felderítő Zászlóalj néven. A rendszerváltás után MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj néven folytatta tevékenységét, ám önálló alakulatként csak 2007-ig funkcionált. Ekkor olvasztották be az MH 5. Bocskai István Lövészdandárba, s a felderítőknek több mint négy évtized után ismét költözniük kellett, ezúttal Debrecenbe. 2018. január 1-jén, a Magyar Honvédség katonai egységes felderítőrendszer kialakításának lényeges elemeként a zászlóalj kivált a dandár állományából, és önálló alakulatként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven folytatta munkáját.

A változás április 19-én, csütörtökön vált teljessé a debreceni Kossuth-laktanyában, ahol az Áder János köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót és zászlószalagot Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetője adta át az új alakulat parancsnokának. Az ünnepi alkalomból dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket.

További fotókért kattontson a linkre!

Fotó: Dévényi Veronika

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!