2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan

Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan
honvedelem.hu  |  2022. 01. 06., 13:33
Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes meglátogatta Logant az MH Hadikikötőben január 5-én, szerdán. A belga juhászkutya tavaly év végén került az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába. Logan és vezetője, Németh Balázs főtörzsőrmester között harmonikus a kapcsolat.

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára - aki maga is kutyatulajdonos - a látogatás során összebarátkozott Logannel. Közben Németh Balázs főtörzsőrmestertől, az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Századának kiképző altisztjétől, a kutya vezetőjétől megismerte Logan történetét, majd megtekintette az alakulatnál állományban lévő ebek kenneljeit.

Logan a karácsonyt már az ezred „nagy, szerető családjában" töltötte. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a karácsonyi ajándéka, ami egy pisztrángvacsora volt. A kutya múltja azonban nem ennyire szép: rövid láncon, rossz fizikai állapotban találtak rá az állatvédők. Gazdát kerestek neki, s e felhívásra jelentkezett az alakulat. Németh Balázs főtörzsőrmester megvizsgálta Logan viselkedését, majd elvitte egy harmincnapos alkalmassági vizsgálatra, azaz ahogy az alakulatnál mondják, tesztidőszakra.

A főtörzsőrmester elmondta, hogy már a kezdetekben harmonikus kapcsolat alakult ki kettejük között. „Az első pillanatban még csak kinyújtott orral próbált ismerkedni velem, azonban ez két-három nap múlva teljesen elmúlt és bizonytalanságát teljesen levetkőzte: az ölembe ült, rám mászott, harapdált, kezdett kinyílni számára a világ. Nagyon gyorsan megismerte és magáévá tette ezt a környezetet, ahol jelenleg is él, a hadikikötőben” – árulta el a kutya vezetője.

Logan és Németh Balázs főtörzsőrmester márciusban kezdi a robbanóanyag-kereső kutyás alaptanfolyamot, ami alatt a belga juhászkutya - többek között - megismeri és megtanulja a robbanóanyagok szagát, valamint a jelzésmódokat is.

„Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan. Nagyon jó kognitív képességekkel, hatalmas ösztön adottságokkal kell rendelkeznie. Emellett emberközpontúnak és jól motiválhatónak is kell lennie, akár élelemmel, akár aport játékkal, ami jelen esetben a kedvenc játéka, a labda. A képzésben arra helyezzük a hangsúlyt, hogy akarjon és szeressen dolgozni” – tette hozzá a főtörzsőrmester.  

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin