2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan

Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan
honvedelem.hu  |  2022. 01. 06., 13:33
Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes meglátogatta Logant az MH Hadikikötőben január 5-én, szerdán. A belga juhászkutya tavaly év végén került az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába. Logan és vezetője, Németh Balázs főtörzsőrmester között harmonikus a kapcsolat.

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára - aki maga is kutyatulajdonos - a látogatás során összebarátkozott Logannel. Közben Németh Balázs főtörzsőrmestertől, az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Századának kiképző altisztjétől, a kutya vezetőjétől megismerte Logan történetét, majd megtekintette az alakulatnál állományban lévő ebek kenneljeit.

Logan a karácsonyt már az ezred „nagy, szerető családjában" töltötte. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a karácsonyi ajándéka, ami egy pisztrángvacsora volt. A kutya múltja azonban nem ennyire szép: rövid láncon, rossz fizikai állapotban találtak rá az állatvédők. Gazdát kerestek neki, s e felhívásra jelentkezett az alakulat. Németh Balázs főtörzsőrmester megvizsgálta Logan viselkedését, majd elvitte egy harmincnapos alkalmassági vizsgálatra, azaz ahogy az alakulatnál mondják, tesztidőszakra.

A főtörzsőrmester elmondta, hogy már a kezdetekben harmonikus kapcsolat alakult ki kettejük között. „Az első pillanatban még csak kinyújtott orral próbált ismerkedni velem, azonban ez két-három nap múlva teljesen elmúlt és bizonytalanságát teljesen levetkőzte: az ölembe ült, rám mászott, harapdált, kezdett kinyílni számára a világ. Nagyon gyorsan megismerte és magáévá tette ezt a környezetet, ahol jelenleg is él, a hadikikötőben” – árulta el a kutya vezetője.

Logan és Németh Balázs főtörzsőrmester márciusban kezdi a robbanóanyag-kereső kutyás alaptanfolyamot, ami alatt a belga juhászkutya - többek között - megismeri és megtanulja a robbanóanyagok szagát, valamint a jelzésmódokat is.

„Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan. Nagyon jó kognitív képességekkel, hatalmas ösztön adottságokkal kell rendelkeznie. Emellett emberközpontúnak és jól motiválhatónak is kell lennie, akár élelemmel, akár aport játékkal, ami jelen esetben a kedvenc játéka, a labda. A képzésben arra helyezzük a hangsúlyt, hogy akarjon és szeressen dolgozni” – tette hozzá a főtörzsőrmester.  

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.