2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan

Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan
honvedelem.hu  |  2022. 01. 06., 13:33
Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes meglátogatta Logant az MH Hadikikötőben január 5-én, szerdán. A belga juhászkutya tavaly év végén került az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába. Logan és vezetője, Németh Balázs főtörzsőrmester között harmonikus a kapcsolat.

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára - aki maga is kutyatulajdonos - a látogatás során összebarátkozott Logannel. Közben Németh Balázs főtörzsőrmestertől, az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Századának kiképző altisztjétől, a kutya vezetőjétől megismerte Logan történetét, majd megtekintette az alakulatnál állományban lévő ebek kenneljeit.

Logan a karácsonyt már az ezred „nagy, szerető családjában" töltötte. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a karácsonyi ajándéka, ami egy pisztrángvacsora volt. A kutya múltja azonban nem ennyire szép: rövid láncon, rossz fizikai állapotban találtak rá az állatvédők. Gazdát kerestek neki, s e felhívásra jelentkezett az alakulat. Németh Balázs főtörzsőrmester megvizsgálta Logan viselkedését, majd elvitte egy harmincnapos alkalmassági vizsgálatra, azaz ahogy az alakulatnál mondják, tesztidőszakra.

A főtörzsőrmester elmondta, hogy már a kezdetekben harmonikus kapcsolat alakult ki kettejük között. „Az első pillanatban még csak kinyújtott orral próbált ismerkedni velem, azonban ez két-három nap múlva teljesen elmúlt és bizonytalanságát teljesen levetkőzte: az ölembe ült, rám mászott, harapdált, kezdett kinyílni számára a világ. Nagyon gyorsan megismerte és magáévá tette ezt a környezetet, ahol jelenleg is él, a hadikikötőben” – árulta el a kutya vezetője.

Logan és Németh Balázs főtörzsőrmester márciusban kezdi a robbanóanyag-kereső kutyás alaptanfolyamot, ami alatt a belga juhászkutya - többek között - megismeri és megtanulja a robbanóanyagok szagát, valamint a jelzésmódokat is.

„Egy jó robbanóanyag-kereső kutya olyan, mint Logan. Nagyon jó kognitív képességekkel, hatalmas ösztön adottságokkal kell rendelkeznie. Emellett emberközpontúnak és jól motiválhatónak is kell lennie, akár élelemmel, akár aport játékkal, ami jelen esetben a kedvenc játéka, a labda. A képzésben arra helyezzük a hangsúlyt, hogy akarjon és szeressen dolgozni” – tette hozzá a főtörzsőrmester.  

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.