2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében

Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében
Art of WAR  |  2019. 02. 11., 13:06
Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében

A közép-európai régióban is egyedülállónak számító berendezéssel bővült a Magyar Honvédség forgószárnyas pilóta és gépszemélyzet képzése. Az új szimulátort 2019. február 8-án, pénteken adták át az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison üzembe álló helikopter harcászati szimulátort Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete adta át. Az ünnepélyes átadón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is jelen volt.

A Magyar Honvédség helikopter-gépszemélyzeteinek harcászati felkészítését támogató, valamint a kiképzés hatékonyságát fokozó szimulátor – amit a francia Thales vállalat gyártott – még tavaly év végén érkezett Szolnokra. A közel egymilliárd forintos beruházás hosszú távon nemcsak megkönnyíti, de gazdaságosabbá is teszi a pilóták és a gépszemélyzetek képzését. Mindezt úgy, hogy a szimulátor nyújtotta virtuális térben olyan szituációkat is gyakorolni tudnak, amelyeket valós körülmények között nem, vagy csak jelentős költségek árán tudnának előidézni.

Az Európai Védelmi Ügynökség helikopteres projektjeit támogató Multinational Helicopter Initiative programjának részeként – francia támogatással – 2017 márciusában lehetőség nyílt a rendszer kiépítésének megkezdésére. Korábban az ilyen jellegű kiképzéseket magyar hajózók csak külföldön tudták végrehajtani, ám mostantól kezdve hazai körülmények között, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison is igénybe tudják venni a szakfelkészítést jelentősen segítő berendezést.

Az ünnepélyes átadón Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal egy olyan nagyarányú fejlesztésbe kezdett hazánk, amely a jövőt építi. Ennek egyik jelentős állomásához érkezett el most a Magyar Honvédség. „Mindig jóleső érzés arról beszélni nekünk, katonáknak, hogy újabb – a térségben egyedülálló - képességre tehettünk szert. Egy olyan képességre, ami elengedhetetlen lesz Magyarország és a magyar katonák szempontjából, sőt én bízom benne, hogy más nemzetek pilótaképzésében is részt tudunk így venni” – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Kiemelte: a Magyar Honvédségnél végbemenő fejlesztések európai szinten is példaértékűek, ám a haditechnikai eszközökhöz jól képzett katonák is kellenek. Benkő Tibor aláhúzta azt is, hogy a forgószárnyas képesség tekintetében legalább száz, de inkább százhúsz pilóta képzését kell biztosítania a Magyar Honvédségnek.

A beruházást illetően a honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az átadott berendezés nem csak a közeljövőben érkező Airbus H145M és H225M típusú gépek leendő kezelőit, de a jelenleg szolgálatban lévő Mi-17 és Mi-24 típusú forgószárnyasok személyzeteinek képzését is kiszolgálja.

Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete elmondta: különösen büszke arra, hogy egy francia cég működhetett közre ebben a programban. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy a szimulátornak hála ezentúl optimális körülmények között lehet biztosítani a jelen és jövő pilótáinak képzését. „Nagyon örülök, hogy Magyarország is ennyire támogatja Európa védelmét. A két nemzet nagyon közel áll e témakörben egymáshoz, mindkét nemzet számára nagyon fontos Európa védelme. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is együtt fogunk működni” – mondta a nagykövet.

A helikopter harcászati szimulátor nagy teljesítményű számítógépei a virtuális valóságot létrehozó eszközökkel ötvözve egy szimulált, de ugyanakkor valósághű hadszínteret alkotnak meg, annak minden ellenséges, baráti és semleges összetevőjével együtt – földön, vízen, levegőben egyaránt. A helikopterszemélyzetek ebbe a dinamikusan változó, változtatható harcászati környezetbe helyezve biztonságosan, nagy hatékonyság és kis anyagi ráfordítás mellett hajthatják végre a rájuk váró harcászati feladatokat.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.