2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében

Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében
Art of WAR  |  2019. 02. 11., 13:06
Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében

A közép-európai régióban is egyedülállónak számító berendezéssel bővült a Magyar Honvédség forgószárnyas pilóta és gépszemélyzet képzése. Az új szimulátort 2019. február 8-án, pénteken adták át az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison üzembe álló helikopter harcászati szimulátort Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete adta át. Az ünnepélyes átadón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is jelen volt.

A Magyar Honvédség helikopter-gépszemélyzeteinek harcászati felkészítését támogató, valamint a kiképzés hatékonyságát fokozó szimulátor – amit a francia Thales vállalat gyártott – még tavaly év végén érkezett Szolnokra. A közel egymilliárd forintos beruházás hosszú távon nemcsak megkönnyíti, de gazdaságosabbá is teszi a pilóták és a gépszemélyzetek képzését. Mindezt úgy, hogy a szimulátor nyújtotta virtuális térben olyan szituációkat is gyakorolni tudnak, amelyeket valós körülmények között nem, vagy csak jelentős költségek árán tudnának előidézni.

Az Európai Védelmi Ügynökség helikopteres projektjeit támogató Multinational Helicopter Initiative programjának részeként – francia támogatással – 2017 márciusában lehetőség nyílt a rendszer kiépítésének megkezdésére. Korábban az ilyen jellegű kiképzéseket magyar hajózók csak külföldön tudták végrehajtani, ám mostantól kezdve hazai körülmények között, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison is igénybe tudják venni a szakfelkészítést jelentősen segítő berendezést.

Az ünnepélyes átadón Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal egy olyan nagyarányú fejlesztésbe kezdett hazánk, amely a jövőt építi. Ennek egyik jelentős állomásához érkezett el most a Magyar Honvédség. „Mindig jóleső érzés arról beszélni nekünk, katonáknak, hogy újabb – a térségben egyedülálló - képességre tehettünk szert. Egy olyan képességre, ami elengedhetetlen lesz Magyarország és a magyar katonák szempontjából, sőt én bízom benne, hogy más nemzetek pilótaképzésében is részt tudunk így venni” – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Kiemelte: a Magyar Honvédségnél végbemenő fejlesztések európai szinten is példaértékűek, ám a haditechnikai eszközökhöz jól képzett katonák is kellenek. Benkő Tibor aláhúzta azt is, hogy a forgószárnyas képesség tekintetében legalább száz, de inkább százhúsz pilóta képzését kell biztosítania a Magyar Honvédségnek.

A beruházást illetően a honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az átadott berendezés nem csak a közeljövőben érkező Airbus H145M és H225M típusú gépek leendő kezelőit, de a jelenleg szolgálatban lévő Mi-17 és Mi-24 típusú forgószárnyasok személyzeteinek képzését is kiszolgálja.

Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete elmondta: különösen büszke arra, hogy egy francia cég működhetett közre ebben a programban. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy a szimulátornak hála ezentúl optimális körülmények között lehet biztosítani a jelen és jövő pilótáinak képzését. „Nagyon örülök, hogy Magyarország is ennyire támogatja Európa védelmét. A két nemzet nagyon közel áll e témakörben egymáshoz, mindkét nemzet számára nagyon fontos Európa védelme. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is együtt fogunk működni” – mondta a nagykövet.

A helikopter harcászati szimulátor nagy teljesítményű számítógépei a virtuális valóságot létrehozó eszközökkel ötvözve egy szimulált, de ugyanakkor valósághű hadszínteret alkotnak meg, annak minden ellenséges, baráti és semleges összetevőjével együtt – földön, vízen, levegőben egyaránt. A helikopterszemélyzetek ebbe a dinamikusan változó, változtatható harcászati környezetbe helyezve biztonságosan, nagy hatékonyság és kis anyagi ráfordítás mellett hajthatják végre a rájuk váró harcászati feladatokat.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK