2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében

Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében
Art of WAR  |  2019. 02. 11., 13:06
Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében

A közép-európai régióban is egyedülállónak számító berendezéssel bővült a Magyar Honvédség forgószárnyas pilóta és gépszemélyzet képzése. Az új szimulátort 2019. február 8-án, pénteken adták át az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison üzembe álló helikopter harcászati szimulátort Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete adta át. Az ünnepélyes átadón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is jelen volt.

A Magyar Honvédség helikopter-gépszemélyzeteinek harcászati felkészítését támogató, valamint a kiképzés hatékonyságát fokozó szimulátor – amit a francia Thales vállalat gyártott – még tavaly év végén érkezett Szolnokra. A közel egymilliárd forintos beruházás hosszú távon nemcsak megkönnyíti, de gazdaságosabbá is teszi a pilóták és a gépszemélyzetek képzését. Mindezt úgy, hogy a szimulátor nyújtotta virtuális térben olyan szituációkat is gyakorolni tudnak, amelyeket valós körülmények között nem, vagy csak jelentős költségek árán tudnának előidézni.

Az Európai Védelmi Ügynökség helikopteres projektjeit támogató Multinational Helicopter Initiative programjának részeként – francia támogatással – 2017 márciusában lehetőség nyílt a rendszer kiépítésének megkezdésére. Korábban az ilyen jellegű kiképzéseket magyar hajózók csak külföldön tudták végrehajtani, ám mostantól kezdve hazai körülmények között, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison is igénybe tudják venni a szakfelkészítést jelentősen segítő berendezést.

Az ünnepélyes átadón Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal egy olyan nagyarányú fejlesztésbe kezdett hazánk, amely a jövőt építi. Ennek egyik jelentős állomásához érkezett el most a Magyar Honvédség. „Mindig jóleső érzés arról beszélni nekünk, katonáknak, hogy újabb – a térségben egyedülálló - képességre tehettünk szert. Egy olyan képességre, ami elengedhetetlen lesz Magyarország és a magyar katonák szempontjából, sőt én bízom benne, hogy más nemzetek pilótaképzésében is részt tudunk így venni” – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Kiemelte: a Magyar Honvédségnél végbemenő fejlesztések európai szinten is példaértékűek, ám a haditechnikai eszközökhöz jól képzett katonák is kellenek. Benkő Tibor aláhúzta azt is, hogy a forgószárnyas képesség tekintetében legalább száz, de inkább százhúsz pilóta képzését kell biztosítania a Magyar Honvédségnek.

A beruházást illetően a honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az átadott berendezés nem csak a közeljövőben érkező Airbus H145M és H225M típusú gépek leendő kezelőit, de a jelenleg szolgálatban lévő Mi-17 és Mi-24 típusú forgószárnyasok személyzeteinek képzését is kiszolgálja.

Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete elmondta: különösen büszke arra, hogy egy francia cég működhetett közre ebben a programban. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy a szimulátornak hála ezentúl optimális körülmények között lehet biztosítani a jelen és jövő pilótáinak képzését. „Nagyon örülök, hogy Magyarország is ennyire támogatja Európa védelmét. A két nemzet nagyon közel áll e témakörben egymáshoz, mindkét nemzet számára nagyon fontos Európa védelme. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is együtt fogunk működni” – mondta a nagykövet.

A helikopter harcászati szimulátor nagy teljesítményű számítógépei a virtuális valóságot létrehozó eszközökkel ötvözve egy szimulált, de ugyanakkor valósághű hadszínteret alkotnak meg, annak minden ellenséges, baráti és semleges összetevőjével együtt – földön, vízen, levegőben egyaránt. A helikopterszemélyzetek ebbe a dinamikusan változó, változtatható harcászati környezetbe helyezve biztonságosan, nagy hatékonyság és kis anyagi ráfordítás mellett hajthatják végre a rájuk váró harcászati feladatokat.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.