2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elrejtett robbanótestek Galgahévízen

Elrejtett robbanótestek Galgahévízen
2023. 09. 14., 15:06
Elrejtett robbanótestek Galgahévízen

Rendőrségi bejelentésre vonultak ki az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei Galgahévíz külterületére szeptember 13-án, szerdán, ahol mezőgazdasági földmunkák során – az első hírek szerint – egy nagyobb méretű, feltételezett robbanóeszköz került elő.

A katonák fémkereső eszközzel kutatták át az érintett területet, melynek során összesen tizenöt darab robbanótestre bukkantak. A helyszínen kilenc darab 12 centiméteres német repesz aknavetőgránát mellett hat szovjet robbanóeszköz szunnyadt: egy 120 milliméteres repeszromboló; két 82 milliméteres repesz aknavetőgránát, illetve két 76 milliméteres repesz lőszer és egy ezzel megegyező űrméretű páncéltörő gránát. Közel nyolc évtized után az ezred tűzszerészei elszállították ezeket a robbanóeszközöket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később fogják megsemmisíteni őket.

1945-től évtizedeken keresztül az aknamezők felszámolása volt a tűzszerészek legfontosabb feladata, hiszen ezek óriási veszélyt jelentettek a civil lakosságra nézve. Emellett nem minden esetben volt kapacitás a taposóaknák mellett más robbanóeszközök kezelésére is. Ezért az állampolgárok sokszor saját módszereikkel próbálták elérni, hogy a tüzérségi eszközök, aknavető- és kézigránátok, illetve lőszerek ne jelentsenek további veszélyt a saját és gyermekeik életére nézve. Korabeli visszaemlékezések szerint kézenfekvő és népszerű megoldás volt összegyűjteni, majd az adott településtől távol elásni a harcokból megmaradt robbanótesteket. Sőt, sokszor elhullott állatok tetemével is lefedték az elrejteni kívánt veszélyes eszközöket – bebiztosítva azt, hogy a gyermeki kíváncsiság folytán se kerüljenek ezek ismét napvilágra.

A Galgahévíz közelében talált robbanótestek változatos nemzetiségi, illetve típusok szerinti összetétele arra utalhat, hogy helyi lakosok ebben az esetben is a fenti módszert alkalmazták.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin