2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elrejtett robbanótestek Galgahévízen

Elrejtett robbanótestek Galgahévízen
2023. 09. 14., 15:06
Elrejtett robbanótestek Galgahévízen

Rendőrségi bejelentésre vonultak ki az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei Galgahévíz külterületére szeptember 13-án, szerdán, ahol mezőgazdasági földmunkák során – az első hírek szerint – egy nagyobb méretű, feltételezett robbanóeszköz került elő.

A katonák fémkereső eszközzel kutatták át az érintett területet, melynek során összesen tizenöt darab robbanótestre bukkantak. A helyszínen kilenc darab 12 centiméteres német repesz aknavetőgránát mellett hat szovjet robbanóeszköz szunnyadt: egy 120 milliméteres repeszromboló; két 82 milliméteres repesz aknavetőgránát, illetve két 76 milliméteres repesz lőszer és egy ezzel megegyező űrméretű páncéltörő gránát. Közel nyolc évtized után az ezred tűzszerészei elszállították ezeket a robbanóeszközöket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később fogják megsemmisíteni őket.

1945-től évtizedeken keresztül az aknamezők felszámolása volt a tűzszerészek legfontosabb feladata, hiszen ezek óriási veszélyt jelentettek a civil lakosságra nézve. Emellett nem minden esetben volt kapacitás a taposóaknák mellett más robbanóeszközök kezelésére is. Ezért az állampolgárok sokszor saját módszereikkel próbálták elérni, hogy a tüzérségi eszközök, aknavető- és kézigránátok, illetve lőszerek ne jelentsenek további veszélyt a saját és gyermekeik életére nézve. Korabeli visszaemlékezések szerint kézenfekvő és népszerű megoldás volt összegyűjteni, majd az adott településtől távol elásni a harcokból megmaradt robbanótesteket. Sőt, sokszor elhullott állatok tetemével is lefedték az elrejteni kívánt veszélyes eszközöket – bebiztosítva azt, hogy a gyermeki kíváncsiság folytán se kerüljenek ezek ismét napvilágra.

A Galgahévíz közelében talált robbanótestek változatos nemzetiségi, illetve típusok szerinti összetétele arra utalhat, hogy helyi lakosok ebben az esetben is a fenti módszert alkalmazták.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.