2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdeklődők ezrei a helikopterbázison

Érdeklődők ezrei a helikopterbázison
Art of WAR  |  2018. 05. 28., 10:27

A korábbi évek családi napjaival ellentétben, május 26-án minden érdeklődőt tárt kapukkal várt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. Nagyon sokan éltek is a laktanyalátogatás lehetőségével, a regisztrált látogatók száma délre megközelítette a négyezret. A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat keretében meghirdetett nyílt napra a megyei toborzóközpont is kitelepült.

Civilbe öltözött a hétvégén a szolnoki helikopterbázis. Az itt dolgozók családtagjaik mellett a Magyar Honvédség, a katonák szolgálati körülményei iránt érdeklődők ezrei látogatták meg a laktanyát. A gyermeknaphoz is kapcsolódó rendezvényre érkezőknek a bázis parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok kívánt élményekben gazdag szórakozást.

„A Magyar Honvédség keretében az elmúlt években jelentős fejlesztések, korszerűsítések történtek. A képességeink gyarapodását pedig a civil társadalom is nyomon követi, bíznak a katonákban. Elismerik az ország biztonságát garantáló szolgálatukat, a külföldi missziókban tanúsított példás helytállásukat. Tudják, hogy bármilyen bajban, katasztrófahelyzetben számíthatnak a hadsereg segítségére. Nagy valószínűséggel ez is jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy érezhetően megnőtt a katonai pálya presztízse, egyre többen érdeklődnek a szerződéses és a tartalékos szolgálat iránt” – foglalta össze tapasztalatait Koller tábornok.

A hivatalos megnyitót követően egymást érték a programok, a szikrázó napsütésben a reptér egész területén „juniális-hangulat” lett úrrá. Tekintettel a gyermeknapra, először a Légierő Zenekar − Szolnok szórakoztatta egy, kimondottan a legkisebbek számára összeállított műsorral a gyerekeket és szüleiket, majd következett a nap leglátványosabb része, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáinak és a bázis ejtőernyőseinek a bemutatója. A levegőben látottakat Fidel „Castro” Ákos százados, helikoptervezető és Lázár Tibor őrnagy, a Speciális Ejtőernyős Kiképzőcsoport parancsnoka kommentálták.

A szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről Almási László őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei központjának parancsnoka és munkatársai tájékoztatták az érdeklődőket.

A statikus kiállításon a helyőrségben állomásozó alakulatok fegyverzeti és technikai eszközei mellett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonáinak bombakereső ruhája és tűzszerész robotja is közelről megnézhető volt. A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége szervezésében pedig bemutatót tartottak a helyi szablyavívó iskola tagjai, és a légpuskákat, valamint a mátrixpályát is bárki kipróbálhatta.   

Természetesen a helikopterek, a repülőgépek, a kiállított gépkocsik és harcjárművek is kívülről-belülről megismerhetők voltak, hosszabb-rövidebb időre bárki pilóta vagy különleges műveleti katona lehetett. A gyerekek éltek is a statikus bemutatók kínálta lehetőségekkel: mindenre felmásztak, mindennel lőttek, mindent vezethettek, ami csak az útjukba került. Hosszú sorok kígyóztak az arcfestők előtt, a nagyobbak pedig a repülőfelkészítési főnökség szimulátorát és a lézerlövészetet is kipróbálhatták. A fáradalmaikat aztán egy hatalmas, csúszdás légváron való ugrálással pihenhették ki.

További fotókért kattintson a linkre!

Fotó: Galambos Sándor

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.

  JETfly Magazin

Összesen 40 darab használt Eurofighter Typhoon vadászbombázót vásárolna Törökország – a szándékot, melyről már korábban is volt szó,Yasar Guler védelmi miniszter jelentette be a közelmúltban.