2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdeklődők ezrei a helikopterbázison

Érdeklődők ezrei a helikopterbázison
Art of WAR  |  2018. 05. 28., 10:27

A korábbi évek családi napjaival ellentétben, május 26-án minden érdeklődőt tárt kapukkal várt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. Nagyon sokan éltek is a laktanyalátogatás lehetőségével, a regisztrált látogatók száma délre megközelítette a négyezret. A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat keretében meghirdetett nyílt napra a megyei toborzóközpont is kitelepült.

Civilbe öltözött a hétvégén a szolnoki helikopterbázis. Az itt dolgozók családtagjaik mellett a Magyar Honvédség, a katonák szolgálati körülményei iránt érdeklődők ezrei látogatták meg a laktanyát. A gyermeknaphoz is kapcsolódó rendezvényre érkezőknek a bázis parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok kívánt élményekben gazdag szórakozást.

„A Magyar Honvédség keretében az elmúlt években jelentős fejlesztések, korszerűsítések történtek. A képességeink gyarapodását pedig a civil társadalom is nyomon követi, bíznak a katonákban. Elismerik az ország biztonságát garantáló szolgálatukat, a külföldi missziókban tanúsított példás helytállásukat. Tudják, hogy bármilyen bajban, katasztrófahelyzetben számíthatnak a hadsereg segítségére. Nagy valószínűséggel ez is jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy érezhetően megnőtt a katonai pálya presztízse, egyre többen érdeklődnek a szerződéses és a tartalékos szolgálat iránt” – foglalta össze tapasztalatait Koller tábornok.

A hivatalos megnyitót követően egymást érték a programok, a szikrázó napsütésben a reptér egész területén „juniális-hangulat” lett úrrá. Tekintettel a gyermeknapra, először a Légierő Zenekar − Szolnok szórakoztatta egy, kimondottan a legkisebbek számára összeállított műsorral a gyerekeket és szüleiket, majd következett a nap leglátványosabb része, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáinak és a bázis ejtőernyőseinek a bemutatója. A levegőben látottakat Fidel „Castro” Ákos százados, helikoptervezető és Lázár Tibor őrnagy, a Speciális Ejtőernyős Kiképzőcsoport parancsnoka kommentálták.

A szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről Almási László őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei központjának parancsnoka és munkatársai tájékoztatták az érdeklődőket.

A statikus kiállításon a helyőrségben állomásozó alakulatok fegyverzeti és technikai eszközei mellett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonáinak bombakereső ruhája és tűzszerész robotja is közelről megnézhető volt. A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége szervezésében pedig bemutatót tartottak a helyi szablyavívó iskola tagjai, és a légpuskákat, valamint a mátrixpályát is bárki kipróbálhatta.   

Természetesen a helikopterek, a repülőgépek, a kiállított gépkocsik és harcjárművek is kívülről-belülről megismerhetők voltak, hosszabb-rövidebb időre bárki pilóta vagy különleges műveleti katona lehetett. A gyerekek éltek is a statikus bemutatók kínálta lehetőségekkel: mindenre felmásztak, mindennel lőttek, mindent vezethettek, ami csak az útjukba került. Hosszú sorok kígyóztak az arcfestők előtt, a nagyobbak pedig a repülőfelkészítési főnökség szimulátorát és a lézerlövészetet is kipróbálhatták. A fáradalmaikat aztán egy hatalmas, csúszdás légváron való ugrálással pihenhették ki.

További fotókért kattintson a linkre!

Fotó: Galambos Sándor

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin