2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fegyvernemi napot tartottak a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

Fegyvernemi napot tartottak a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál
honvedelem.hu  |  2023. 07. 31., 14:47
Fegyvernemi napot tartottak a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

A harckocsizók védőszentje, Szent Kristóf napja alkalmából tartottak fegyvernemi napot a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál, július 28-án.

A rendezvényen felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét. „A fegyvernem megalakulásának kezdete óta a harckocsizó katonák mindig arra törekedtek, hogy a lehető legmagasabb színvonalon lássák el feladatukat, a haza szolgálatát. A fekete barettes katonák a fegyvernem feladatai mellett kiemelkedően helytálltak a migrációs válság-, valamint a koronavírus okozta járványügyi helyzethez kapcsolódó feladataik során. Napjainkban, amikor hazánk és Európa biztonsági helyzete alapvetően megváltozott, miközben a közvetlen szomszédunkban már közel másfél éve dúl a háború, önök továbbra is azzal az elszántsággal, elhivatottsággal végzik napi szolgálatukat, ahogyan azt eddig is tették” – állt a levélben. Mint írták: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt területe a szárazföldi haderőnem, ezen belül is a páncélos technikához kapcsolódó fejlesztés. „A Leopard 2A4HU harckocsik segítségével lehetővé vált, hogy a rövidesen érkező, világszínvonalú Leopard 2A7HU harckocsikat egy tökéletesen felkészült, motivált, a magyar egyenruhára mindig büszke harckocsizó állomány vegye használatba.”

Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese az ünnepelt állományhoz fordulva hangsúlyozta: napjainkra e fegyvernem harcmezőkön betöltött szerepe – markáns, igazi erőt képviselve – megkérdőjelezhetetlen. „Mondhatjuk úgyis, hogy önök a szárazföld ökle.” Hozzátette: az állomány számára minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a mostani meglévő tudásukat, szakértelmüket még magasabb szintre emeljék annak érdekében, hogy még jobban tudják teljesíteni szent kötelességüket, a haza védelmét.A köszöntő gondolatokat elismerések átadása követte, majd Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokának ünnepi beszédét hallhatták a megjelentek. „A harckocsizó fegyvernemnél önök egy olyan időszakban teljesítenek szolgálatot, amikor a történelmi jelentőségű haderőfejlesztés eredményeképpen olyan technikai eszközzel lesznek hamarosan felszerelve, amely a világ élvonalába tartozik” – fogalmazott a parancsnok, a Leopard 2A7HU harckocsikra utalva.

A fegyvernemi napot a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj dinamikus mozzanata zárta. A közönség megtekinthette egy T-72-es közepes harckocsi és egy Leopard 2A4HU harckocsi bemutatóját.

A tatai harckocsizó története hetvenhárom évvel ezelőtt kezdődött, amikor a mai dandár jogelőd szervezete 1950-ben megalakult. A 17. Önálló Nehézharckocsi és Rohamlöveg Ezred Székesfehérvárról először 1951-ben Sárbogárdra, majd 1953-ban Bajra, onnan pedig 1957-ben – immár a 25. Harckocsi Ezredként – települt át Tatára.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.