2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fegyvernemi napot tartottak a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

Fegyvernemi napot tartottak a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál
honvedelem.hu  |  2023. 07. 31., 14:47
Fegyvernemi napot tartottak a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál

A harckocsizók védőszentje, Szent Kristóf napja alkalmából tartottak fegyvernemi napot a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál, július 28-án.

A rendezvényen felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét. „A fegyvernem megalakulásának kezdete óta a harckocsizó katonák mindig arra törekedtek, hogy a lehető legmagasabb színvonalon lássák el feladatukat, a haza szolgálatát. A fekete barettes katonák a fegyvernem feladatai mellett kiemelkedően helytálltak a migrációs válság-, valamint a koronavírus okozta járványügyi helyzethez kapcsolódó feladataik során. Napjainkban, amikor hazánk és Európa biztonsági helyzete alapvetően megváltozott, miközben a közvetlen szomszédunkban már közel másfél éve dúl a háború, önök továbbra is azzal az elszántsággal, elhivatottsággal végzik napi szolgálatukat, ahogyan azt eddig is tették” – állt a levélben. Mint írták: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt területe a szárazföldi haderőnem, ezen belül is a páncélos technikához kapcsolódó fejlesztés. „A Leopard 2A4HU harckocsik segítségével lehetővé vált, hogy a rövidesen érkező, világszínvonalú Leopard 2A7HU harckocsikat egy tökéletesen felkészült, motivált, a magyar egyenruhára mindig büszke harckocsizó állomány vegye használatba.”

Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese az ünnepelt állományhoz fordulva hangsúlyozta: napjainkra e fegyvernem harcmezőkön betöltött szerepe – markáns, igazi erőt képviselve – megkérdőjelezhetetlen. „Mondhatjuk úgyis, hogy önök a szárazföld ökle.” Hozzátette: az állomány számára minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a mostani meglévő tudásukat, szakértelmüket még magasabb szintre emeljék annak érdekében, hogy még jobban tudják teljesíteni szent kötelességüket, a haza védelmét.A köszöntő gondolatokat elismerések átadása követte, majd Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokának ünnepi beszédét hallhatták a megjelentek. „A harckocsizó fegyvernemnél önök egy olyan időszakban teljesítenek szolgálatot, amikor a történelmi jelentőségű haderőfejlesztés eredményeképpen olyan technikai eszközzel lesznek hamarosan felszerelve, amely a világ élvonalába tartozik” – fogalmazott a parancsnok, a Leopard 2A7HU harckocsikra utalva.

A fegyvernemi napot a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj dinamikus mozzanata zárta. A közönség megtekinthette egy T-72-es közepes harckocsi és egy Leopard 2A4HU harckocsi bemutatóját.

A tatai harckocsizó története hetvenhárom évvel ezelőtt kezdődött, amikor a mai dandár jogelőd szervezete 1950-ben megalakult. A 17. Önálló Nehézharckocsi és Rohamlöveg Ezred Székesfehérvárról először 1951-ben Sárbogárdra, majd 1953-ban Bajra, onnan pedig 1957-ben – immár a 25. Harckocsi Ezredként – települt át Tatára.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.