2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Forgószárnyasok árnyékában

Forgószárnyasok árnyékában
Art of WAR  |  2019. 10. 11., 12:52
Forgószárnyasok árnyékában

Ötnapos légi kutató-mentő gyakorlatot tartott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis – együttműködve más alakulatok katonáival - október 7-11. között, a Gyöngyöshöz közeli pipishegyi repülőtéren és a Mátra légterében. A komplex helikopteres kiképzés résztvevői hegyvidéki viszonyok között fejlesztették alpintechnikai és repüléstechnikai készségüket, az egészségügyi személyzet tagjai pedig a sérültek ellátását gyakorolták.

A kutató-mentő ejtőernyősök minden esztendőben kiképzésekkel tartják szinten, illetve fejlesztik képességeiket. Az Air Wolf Hunting 2019 elnevezésű gyakorlaton mentési feladatok vártak a katonákra, az ugrások zömét pedig 2000 méteres magasságból hajtották végre a Pipis-hegy, majd a Mátra kijelölt területei felett.  A foglalkozás legfontosabb célja az volt, hogy a katonák bővítsék mentési ismereteiket és ugrókészségüket. A hegyvidéki viszonyok nehezített körülményeket jelentettek a repüléseket, illetve különböző ki- és berakási és mentési feladatokat teljesítő szakállománynak.

„Az idei gyakorlatra nem csak a logisztikai bázist kaptuk meg állandó kitelepüléssel, hanem a hajózó és egyéb kiszolgáló erők is itt vannak, innen látják el a napi feladataikat. Ami újdonság, hogy először hajtottunk végre a légierő történetében An-26-os teherszállító gépről ejtőernyős dobást, de  ejtőernyősökkel gyakoroltunk külső helyszíneken is, ami számukra egy nagyon nagy kihívás” – árulta el érdeklődésünkre Daróczi Endre alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműveleti főnöke. Az alezredes hozzátette: természetesen a kutatásmentésre fókuszálnak most már nem csak nappal, hanem éjjel is.

A repülőtéren és a körzetében található riasztási helyszíneken Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka is megtekintette az ugrásokat és a mentési folyamatokat. „Ez egy réskitöltő gyakorlat, hiszen nem csak a kutatómentő alegységet tudjuk gyakoroltatni, hanem az egész kutatásmentés rendszerét. Szárazföldi alakulatokkal is együttműködünk, sőt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves lövész hallgatói is itt lehetnek” – hangsúlyozta Koller dandártábornok.

A szolnoki forgószárnyasok nehéz domborzati körülmények között, a Mátrában több kárhelyszínen gyakorolták az életmentési feladatokat. Az idei gyakorlaton hét alakulat, mintegy kétszáz katonája vett részt, így a légi és szárazföldi haderőnem együttműködést is gyakorolhatta.  A kutató-mentő specialisták mellett -többek között- az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, illetve az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítőezred katonái is becsatlakoztak kiképzésbe.

Az Air Wolf Hunting gyakorlat során a katonák tökéletesíthetik kutató-mentő szaktudásukat, így egy hegyvidéken történt baleset esetében is gyorsan és szakszerűen járhatnak el.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK