2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Forgószárnyasok árnyékában

Forgószárnyasok árnyékában
Art of WAR  |  2019. 10. 11., 12:52
Forgószárnyasok árnyékában

Ötnapos légi kutató-mentő gyakorlatot tartott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis – együttműködve más alakulatok katonáival - október 7-11. között, a Gyöngyöshöz közeli pipishegyi repülőtéren és a Mátra légterében. A komplex helikopteres kiképzés résztvevői hegyvidéki viszonyok között fejlesztették alpintechnikai és repüléstechnikai készségüket, az egészségügyi személyzet tagjai pedig a sérültek ellátását gyakorolták.

A kutató-mentő ejtőernyősök minden esztendőben kiképzésekkel tartják szinten, illetve fejlesztik képességeiket. Az Air Wolf Hunting 2019 elnevezésű gyakorlaton mentési feladatok vártak a katonákra, az ugrások zömét pedig 2000 méteres magasságból hajtották végre a Pipis-hegy, majd a Mátra kijelölt területei felett.  A foglalkozás legfontosabb célja az volt, hogy a katonák bővítsék mentési ismereteiket és ugrókészségüket. A hegyvidéki viszonyok nehezített körülményeket jelentettek a repüléseket, illetve különböző ki- és berakási és mentési feladatokat teljesítő szakállománynak.

„Az idei gyakorlatra nem csak a logisztikai bázist kaptuk meg állandó kitelepüléssel, hanem a hajózó és egyéb kiszolgáló erők is itt vannak, innen látják el a napi feladataikat. Ami újdonság, hogy először hajtottunk végre a légierő történetében An-26-os teherszállító gépről ejtőernyős dobást, de  ejtőernyősökkel gyakoroltunk külső helyszíneken is, ami számukra egy nagyon nagy kihívás” – árulta el érdeklődésünkre Daróczi Endre alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőműveleti főnöke. Az alezredes hozzátette: természetesen a kutatásmentésre fókuszálnak most már nem csak nappal, hanem éjjel is.

A repülőtéren és a körzetében található riasztási helyszíneken Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka is megtekintette az ugrásokat és a mentési folyamatokat. „Ez egy réskitöltő gyakorlat, hiszen nem csak a kutatómentő alegységet tudjuk gyakoroltatni, hanem az egész kutatásmentés rendszerét. Szárazföldi alakulatokkal is együttműködünk, sőt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves lövész hallgatói is itt lehetnek” – hangsúlyozta Koller dandártábornok.

A szolnoki forgószárnyasok nehéz domborzati körülmények között, a Mátrában több kárhelyszínen gyakorolták az életmentési feladatokat. Az idei gyakorlaton hét alakulat, mintegy kétszáz katonája vett részt, így a légi és szárazföldi haderőnem együttműködést is gyakorolhatta.  A kutató-mentő specialisták mellett -többek között- az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, illetve az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítőezred katonái is becsatlakoztak kiképzésbe.

Az Air Wolf Hunting gyakorlat során a katonák tökéletesíthetik kutató-mentő szaktudásukat, így egy hegyvidéken történt baleset esetében is gyorsan és szakszerűen járhatnak el.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin