2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában

Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában
Art of WAR  |  2018. 10. 10., 11:36
Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában

Idén Norvégiában rendezi meg Trident Juncture 2018 elnevezésű gyakorlatát a NATO Transzformációs Parancsnoksága (Allied Command Transformation, ACT). A gyakorlat célja a felajánlott erők összekovácsolása, valamint a szövetség képességeinek demonstrálása a jelen és jövő katonai kihívásaival szemben.

A gyakorlaton több mint negyvenezer katona vesz részt, ahol a Magyar Honvédséget jelenleg az MH Anyagellátó Raktárbázis tizenöt katonája képviseli egy Tábori Hajtóanyag Raktár (THR) rendszerrel. A THR egy hadszíntéri központi üzemanyag-raktár, amely a hadszíntéri hajtóanyag tárolásában és elosztásában játszik nagy szerepet, központi eleme a Wardam II rendszer. Utóbbi 2011-ben a német hadseregtől került a Magyar Honvédséghez, és az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházai bázisparancsnokságán helyezték üzembe. A Wardam-rendszer teszi lehetővé a hajtóanyag tábori körülmények közötti tárolását, kiszolgálását, valamint a telepített üzemanyagrendszerek átmeneti helyettesítését katonai és katasztrófa-elhárítási feladatok során.

Fotók: MH Anyagellátó Raktárbázis

A rendszer itthoni üzembe helyezése után harmonizálták a német és magyar logisztikai rendszereket, eljárásmódokat és technikai eszközöket a közös munka alapjainak megteremtése érdekében. A német-magyar együttműködés keretében kialakított képességet korábban a Joint Logistics projektben, illetve a Capable Logistician és a Safety Fuel gyakorlatokon alkalmazták: a két nemzet katonái közösen építettek ki és üzemeltettek Tábori Hajtóanyag Raktárat. Az erőfeszítések eddigi legnagyobb próbája a NATO nagy láthatóságú Trident Juncture 2018 gyakorlaton való részvétel, magyar vezetés mellett. A norvég gyakorlat során a magyar katonák feladata különböző típusú hajtóanyagok nagy mennyiségű raktározása, minőségbiztosítás, valamint az üzemanyagtöltő és -szállító gépjárművek kiszolgálása.

 

A szeptember közepén Sessvollmoenbe kiérkező katonák azonnal megkezdték a 600 köbméteres, F-54 gázolajos tartálypark tereprendezését, valamint a 150 köbméteres F-34 JET A-1 modul kármentőinek és tartályainak előkészítését és telepítését. Az építést legtöbbször a szélsőséges időjárás, a sok eső és az orkánerejű szél zavarta. A zord körülmények ellenére a szakállomány mindössze két hét alatt építette ki az összekötő csővezetéket, a szívó- és nyomóágakat, alakította ki az osztó-, a ki- és betároló pontokat. A szivattyúk beépítése után csatlakoztatták a tartályokat a rendszerhez, jelenleg kitárolás folyik a gyakorlaton részt vevő nemzetek részére.

A német-magyar üzemeltetésű Tábori Hajtóanyag Raktár a francia vezetésű Modular Combined Petroleum Unit (MCPU) alárendeltségben látja el feladatát. Az MCPU kötelékébe franciák, németek és magyarok mellett belgák, spanyolok, olaszok, amerikaiak, angolok, litvánok tartoznak.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.