2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában

Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában
Art of WAR  |  2018. 10. 10., 11:36
Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában

Idén Norvégiában rendezi meg Trident Juncture 2018 elnevezésű gyakorlatát a NATO Transzformációs Parancsnoksága (Allied Command Transformation, ACT). A gyakorlat célja a felajánlott erők összekovácsolása, valamint a szövetség képességeinek demonstrálása a jelen és jövő katonai kihívásaival szemben.

A gyakorlaton több mint negyvenezer katona vesz részt, ahol a Magyar Honvédséget jelenleg az MH Anyagellátó Raktárbázis tizenöt katonája képviseli egy Tábori Hajtóanyag Raktár (THR) rendszerrel. A THR egy hadszíntéri központi üzemanyag-raktár, amely a hadszíntéri hajtóanyag tárolásában és elosztásában játszik nagy szerepet, központi eleme a Wardam II rendszer. Utóbbi 2011-ben a német hadseregtől került a Magyar Honvédséghez, és az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházai bázisparancsnokságán helyezték üzembe. A Wardam-rendszer teszi lehetővé a hajtóanyag tábori körülmények közötti tárolását, kiszolgálását, valamint a telepített üzemanyagrendszerek átmeneti helyettesítését katonai és katasztrófa-elhárítási feladatok során.

Fotók: MH Anyagellátó Raktárbázis

A rendszer itthoni üzembe helyezése után harmonizálták a német és magyar logisztikai rendszereket, eljárásmódokat és technikai eszközöket a közös munka alapjainak megteremtése érdekében. A német-magyar együttműködés keretében kialakított képességet korábban a Joint Logistics projektben, illetve a Capable Logistician és a Safety Fuel gyakorlatokon alkalmazták: a két nemzet katonái közösen építettek ki és üzemeltettek Tábori Hajtóanyag Raktárat. Az erőfeszítések eddigi legnagyobb próbája a NATO nagy láthatóságú Trident Juncture 2018 gyakorlaton való részvétel, magyar vezetés mellett. A norvég gyakorlat során a magyar katonák feladata különböző típusú hajtóanyagok nagy mennyiségű raktározása, minőségbiztosítás, valamint az üzemanyagtöltő és -szállító gépjárművek kiszolgálása.

 

A szeptember közepén Sessvollmoenbe kiérkező katonák azonnal megkezdték a 600 köbméteres, F-54 gázolajos tartálypark tereprendezését, valamint a 150 köbméteres F-34 JET A-1 modul kármentőinek és tartályainak előkészítését és telepítését. Az építést legtöbbször a szélsőséges időjárás, a sok eső és az orkánerejű szél zavarta. A zord körülmények ellenére a szakállomány mindössze két hét alatt építette ki az összekötő csővezetéket, a szívó- és nyomóágakat, alakította ki az osztó-, a ki- és betároló pontokat. A szivattyúk beépítése után csatlakoztatták a tartályokat a rendszerhez, jelenleg kitárolás folyik a gyakorlaton részt vevő nemzetek részére.

A német-magyar üzemeltetésű Tábori Hajtóanyag Raktár a francia vezetésű Modular Combined Petroleum Unit (MCPU) alárendeltségben látja el feladatát. Az MCPU kötelékébe franciák, németek és magyarok mellett belgák, spanyolok, olaszok, amerikaiak, angolok, litvánok tartoznak.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!