2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában

Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában
Art of WAR  |  2018. 10. 10., 11:36
Fotók: Német-magyar üzemanyagos együttműködés Norvégiában

Idén Norvégiában rendezi meg Trident Juncture 2018 elnevezésű gyakorlatát a NATO Transzformációs Parancsnoksága (Allied Command Transformation, ACT). A gyakorlat célja a felajánlott erők összekovácsolása, valamint a szövetség képességeinek demonstrálása a jelen és jövő katonai kihívásaival szemben.

A gyakorlaton több mint negyvenezer katona vesz részt, ahol a Magyar Honvédséget jelenleg az MH Anyagellátó Raktárbázis tizenöt katonája képviseli egy Tábori Hajtóanyag Raktár (THR) rendszerrel. A THR egy hadszíntéri központi üzemanyag-raktár, amely a hadszíntéri hajtóanyag tárolásában és elosztásában játszik nagy szerepet, központi eleme a Wardam II rendszer. Utóbbi 2011-ben a német hadseregtől került a Magyar Honvédséghez, és az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházai bázisparancsnokságán helyezték üzembe. A Wardam-rendszer teszi lehetővé a hajtóanyag tábori körülmények közötti tárolását, kiszolgálását, valamint a telepített üzemanyagrendszerek átmeneti helyettesítését katonai és katasztrófa-elhárítási feladatok során.

Fotók: MH Anyagellátó Raktárbázis

A rendszer itthoni üzembe helyezése után harmonizálták a német és magyar logisztikai rendszereket, eljárásmódokat és technikai eszközöket a közös munka alapjainak megteremtése érdekében. A német-magyar együttműködés keretében kialakított képességet korábban a Joint Logistics projektben, illetve a Capable Logistician és a Safety Fuel gyakorlatokon alkalmazták: a két nemzet katonái közösen építettek ki és üzemeltettek Tábori Hajtóanyag Raktárat. Az erőfeszítések eddigi legnagyobb próbája a NATO nagy láthatóságú Trident Juncture 2018 gyakorlaton való részvétel, magyar vezetés mellett. A norvég gyakorlat során a magyar katonák feladata különböző típusú hajtóanyagok nagy mennyiségű raktározása, minőségbiztosítás, valamint az üzemanyagtöltő és -szállító gépjárművek kiszolgálása.

 

A szeptember közepén Sessvollmoenbe kiérkező katonák azonnal megkezdték a 600 köbméteres, F-54 gázolajos tartálypark tereprendezését, valamint a 150 köbméteres F-34 JET A-1 modul kármentőinek és tartályainak előkészítését és telepítését. Az építést legtöbbször a szélsőséges időjárás, a sok eső és az orkánerejű szél zavarta. A zord körülmények ellenére a szakállomány mindössze két hét alatt építette ki az összekötő csővezetéket, a szívó- és nyomóágakat, alakította ki az osztó-, a ki- és betároló pontokat. A szivattyúk beépítése után csatlakoztatták a tartályokat a rendszerhez, jelenleg kitárolás folyik a gyakorlaton részt vevő nemzetek részére.

A német-magyar üzemeltetésű Tábori Hajtóanyag Raktár a francia vezetésű Modular Combined Petroleum Unit (MCPU) alárendeltségben látja el feladatát. Az MCPU kötelékébe franciák, németek és magyarok mellett belgák, spanyolok, olaszok, amerikaiak, angolok, litvánok tartoznak.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.