2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gépágyús éleslövészet a Kőrös-hegyen

Gépágyús éleslövészet a Kőrös-hegyen
Art of WAR  |  2018. 05. 03., 11:14
Gépágyús éleslövészet a Kőrös-hegyen

2018. április 25-én éjszaka történelmet írtak a Kőrös-hegyen. Gépágyús éleslövészetet hajtottak végre egy „kis” extrával: mind a pilóta, mind az előretolt repülésirányító éjjellátó szemüveget viselt.

A lövészet azon kéthetes szakfelkészítés igen látványos lezárása volt, amelyet az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Előretolt Repülésirányító Csoportja  (ERICS), valamint az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár (KRDD) előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre Szolnokon, majd a Kőrös-hegyi lőtéren. A munkához persze kellettek repülőgépek is: a szlovén Pilatus PC-9M-ek mellett (amelyek fegyverhasználat nélkül segítették a magyar szakemberek képzését) az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei és hajózói is közösen dolgoztak az ERICS és a KRDD katonáival, méghozzá a remek időjárásnak köszönhetően igen sokat. Mellettük az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. és 62. lövészzászlóaljának öt szakaszparancsnoka, amerikai és cseh irányítók, illetve megfigyelőként a francia és a német haderő képviselői vettek részt a nemzetközi szakfelkészítésen. 

A Kőrös-hegyen a közvetlen légitámogatás gyakorlása mellett a Gripen-hajózók általános levegő-föld lövészeti feladatait is végrehajtották. A napi átlag négy felszállásnak köszönhetően a szolnoki szakemberek a minősítés megőrzéséhez nélkülözhetetlen irányítói feladatokat fokozatosan, egymásra építve tudták elvégezni, megoldva eközben egyszerűbb és bonyolultabb helyzeteket is. Konvojművelet, ellenséges rajtaütés a „konténervárosból” - a minőségi munkához komplex, a valóságot megközelítő harcászati helyzetekre van szükség. 

Az április 25-i lövészeten a kijelölt földi célpontokat a pilóta a saját éjjellátó szemüvegével derítette fel, majd semmisítette meg a 27 milliméteres Mauser BK27-es fedélzeti gépágyú rövid sorozataival. Szabad szemmel ugyan nem volt látható, de a szemüveggel tökéletesen az a lézersugár, amellyel a légiirányítók - a hajózót segítve - „megfestették” a célpontot. Alapos felderítés, majd egy leborítás és némi brrrrrrr: piros nyomjelzős lövedékekkel csíkozott sorozat kötötte össze a földet és a Gripent egy röpke pillanatra. 

Dévényi Veronika további fotóiért kattintson a linkre!

(További részletek a Magyar Honvéd magazin májusi számában!)

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK