2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gépágyús éleslövészet a Kőrös-hegyen

Gépágyús éleslövészet a Kőrös-hegyen
Art of WAR  |  2018. 05. 03., 11:14
Gépágyús éleslövészet a Kőrös-hegyen

2018. április 25-én éjszaka történelmet írtak a Kőrös-hegyen. Gépágyús éleslövészetet hajtottak végre egy „kis” extrával: mind a pilóta, mind az előretolt repülésirányító éjjellátó szemüveget viselt.

A lövészet azon kéthetes szakfelkészítés igen látványos lezárása volt, amelyet az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Előretolt Repülésirányító Csoportja  (ERICS), valamint az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár (KRDD) előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre Szolnokon, majd a Kőrös-hegyi lőtéren. A munkához persze kellettek repülőgépek is: a szlovén Pilatus PC-9M-ek mellett (amelyek fegyverhasználat nélkül segítették a magyar szakemberek képzését) az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei és hajózói is közösen dolgoztak az ERICS és a KRDD katonáival, méghozzá a remek időjárásnak köszönhetően igen sokat. Mellettük az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. és 62. lövészzászlóaljának öt szakaszparancsnoka, amerikai és cseh irányítók, illetve megfigyelőként a francia és a német haderő képviselői vettek részt a nemzetközi szakfelkészítésen. 

A Kőrös-hegyen a közvetlen légitámogatás gyakorlása mellett a Gripen-hajózók általános levegő-föld lövészeti feladatait is végrehajtották. A napi átlag négy felszállásnak köszönhetően a szolnoki szakemberek a minősítés megőrzéséhez nélkülözhetetlen irányítói feladatokat fokozatosan, egymásra építve tudták elvégezni, megoldva eközben egyszerűbb és bonyolultabb helyzeteket is. Konvojművelet, ellenséges rajtaütés a „konténervárosból” - a minőségi munkához komplex, a valóságot megközelítő harcászati helyzetekre van szükség. 

Az április 25-i lövészeten a kijelölt földi célpontokat a pilóta a saját éjjellátó szemüvegével derítette fel, majd semmisítette meg a 27 milliméteres Mauser BK27-es fedélzeti gépágyú rövid sorozataival. Szabad szemmel ugyan nem volt látható, de a szemüveggel tökéletesen az a lézersugár, amellyel a légiirányítók - a hajózót segítve - „megfestették” a célpontot. Alapos felderítés, majd egy leborítás és némi brrrrrrr: piros nyomjelzős lövedékekkel csíkozott sorozat kötötte össze a földet és a Gripent egy röpke pillanatra. 

Dévényi Veronika további fotóiért kattintson a linkre!

(További részletek a Magyar Honvéd magazin májusi számában!)

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.