2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyakorlat a Sziklában

Gyakorlat a Sziklában
honvedelem.hu  |  2021. 11. 15., 12:04
Gyakorlat a Sziklában

Pásztázott Légtér elnevezéssel gyakorlat zajlott az elmúlt héten az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központnál (MH LMVIK), Veszprémben.

Az évente végrehajtott gyakorlat célja egyrészt a műveleti vezetési és irányítási feladatokban résztvevők  képességeinek szintentartása, illetve fejlesztése, másrészt a Sziklaként ismert, Speciálisan Létesített Erődítmény fizikai védelmi feladatainak gyakorlása. Ez utóbbihoz az objektum fegyveres védelmének feladatai tartoznak, amelyek során számos incidensre kellett reagálniuk a résztvevőknek. Ilyen volt például a robbanóanyagok kezelése, tüntetőkkel történő kommunikáció, és a támadások elleni védekezés.

Pásztázott Légtér gyakorlat legfontosabb célja ugyanakkor a műveleti légi vezetési és irányítási rendszer gyakoroltatása. A szimulációs folyamat során egy békeidős helyzetből kiindulva a krízisen át egészen a háborús helyzetig eljutva minden fázist végig gyakoroltak, a tervezési folyamatoktól kezdve a végrehajtásig.

Bardon Tamás ezredes, az MH LMVIK műveleti parancsnokhelyettese elmondta: a mostani feladatok során elsősorban a konfliktus és háború közötti átmenet tevékenységeit és metódusait gyakorolták. Azért fontos nagy hangsúlyt fektetni erre az időszakra, mert ekkor már markáns különbségek jelennek meg mind a vezetési és irányítási jogosultságokban, mind pedig az ezekhez kapcsolódó jogkörökben a békeidőszakhoz képest, így rendkívül fontos ezeknek a készségszintű ismerete. A szimuláció során változatos légi eseményekre kellett reagálniuk a gyakorlatban résztvevőknek: ilyenek például a szembenálló fél provokatív határsértései, légi felderítő és zavaró tevékenység, az ellenség légi és földi célok elleni támadásai, valamint az ezek során bekövetkezett események kezelése, illetve személyi mentési feladatok.

Záró feladatként az objektumból történő evakuálást gyakorolták, majd értékeléssel zárult a Pásztázott Légtér gyakorlat.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak Olvasóink!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!