2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyakorlat a Sziklában

Gyakorlat a Sziklában
honvedelem.hu  |  2021. 11. 15., 12:04
Gyakorlat a Sziklában

Pásztázott Légtér elnevezéssel gyakorlat zajlott az elmúlt héten az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központnál (MH LMVIK), Veszprémben.

Az évente végrehajtott gyakorlat célja egyrészt a műveleti vezetési és irányítási feladatokban résztvevők  képességeinek szintentartása, illetve fejlesztése, másrészt a Sziklaként ismert, Speciálisan Létesített Erődítmény fizikai védelmi feladatainak gyakorlása. Ez utóbbihoz az objektum fegyveres védelmének feladatai tartoznak, amelyek során számos incidensre kellett reagálniuk a résztvevőknek. Ilyen volt például a robbanóanyagok kezelése, tüntetőkkel történő kommunikáció, és a támadások elleni védekezés.

Pásztázott Légtér gyakorlat legfontosabb célja ugyanakkor a műveleti légi vezetési és irányítási rendszer gyakoroltatása. A szimulációs folyamat során egy békeidős helyzetből kiindulva a krízisen át egészen a háborús helyzetig eljutva minden fázist végig gyakoroltak, a tervezési folyamatoktól kezdve a végrehajtásig.

Bardon Tamás ezredes, az MH LMVIK műveleti parancsnokhelyettese elmondta: a mostani feladatok során elsősorban a konfliktus és háború közötti átmenet tevékenységeit és metódusait gyakorolták. Azért fontos nagy hangsúlyt fektetni erre az időszakra, mert ekkor már markáns különbségek jelennek meg mind a vezetési és irányítási jogosultságokban, mind pedig az ezekhez kapcsolódó jogkörökben a békeidőszakhoz képest, így rendkívül fontos ezeknek a készségszintű ismerete. A szimuláció során változatos légi eseményekre kellett reagálniuk a gyakorlatban résztvevőknek: ilyenek például a szembenálló fél provokatív határsértései, légi felderítő és zavaró tevékenység, az ellenség légi és földi célok elleni támadásai, valamint az ezek során bekövetkezett események kezelése, illetve személyi mentési feladatok.

Záró feladatként az objektumból történő evakuálást gyakorolták, majd értékeléssel zárult a Pásztázott Légtér gyakorlat.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak Olvasóink!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.