2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harmadával több a tűzszerész bejelentés

Harmadával több a tűzszerész bejelentés
Art of WAR  |  2020. 05. 06., 12:51
Harmadával több a tűzszerész bejelentés

Jelentősen megnövekedett a tűzszerészekhez érkezett bejelentések száma a koronavírus-járvány kezdete óta. Az elmúlt hetekben végzett munkájukról Debrődi Péter őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész műveleti főnöke nyilatkozott.

Mennyire változtak a bejelentések az elmúlt hetekben, a járványügyi intézkedések bevezetése óta?

Az elmúlt hetek bejelentéseinek főbb típusait alapvetően a tavaszi mezőgazdasági munkák és a járványhelyzet miatti lakhelyelhagyási korlátozás határozták meg. Sokan maradtak otthon, rendezgették a kertet, belefogtak olyan kültéri munkákba, amelyekre eddig nem volt idejük. Emellett az építkezések sem álltak le, ezeket érintő bejelentések is érkeztek.

Változott a robbanótesttel kapcsolatos bejelentések mennyisége az előző évekhez képest?

Az állampolgárok komolyan veszik a kijárási korlátozások betartását, ez egyértelműen kimutatható az elmúlt időszak bejelentéseinek jellegében nálunk. Ezek száma jelentősen megnőtt az elmúlt évekhez képest, közel egyharmadával több riasztást kaptunk idén, mint az elmúlt esztendők ugyanezen időszakában. 2020-ban eddig 710 bejelentésnél tartunk, 2018-ban ilyenkor 460 volt összesen.

Milyen helyzetekben kerültek elő robbanóeszközök az elmúlt hetekben?

Nagyon változatos körülmények adódtak, amelyek hatással voltak a munkaszervezési stratégiánkra. A Magyar Honvédség egyik alakulataként a járvány által generált feladatokból is ki kell vennünk a részünket és emellett biztosítjuk a közszolgálati tűzszerész tevékenység folyamatosságát is. Ez utóbbi feladatokat jelen időszakban alapvetően a legképzettebb, első osztályú tűzszerész állomány végzi csökkentett létszámmal. Most, amikor sok család, illetve gyermek otthon tartózkodik folyamatosan, kiemelt prioritás minél hamarabb kezelni az őket érintő bejelentéseket. Számos ilyen esetünk van, előfordult például a közelmúltban, hogy egy második világháborúból visszamaradt szovjet kézigránátot emeltünk ki Velencén egy kerti trambulin alól. Célunk az, hogy minél hamarabb megszabadítsuk az érintett családokat ezektől a potenciális veszélyforrásoktól.

A kertrendezéses esetek mellett milyen egyéb helyszíneken kerültek elő eszközök a közelmúltban?

Az most is elmondható, hogy nincs két ugyanolyan helyszín, voltak érdekes eseteink az elmúlt időszakban is. Faültetés során találtak egy 19. századi ágyúgolyót Isaszegen, amely feltehetően az 1849-es tavaszi hadjáratból maradt vissza. Jellemzően második világháborús eszközöket érintenek a bejelentéseink, így ez egy különleges darabnak számít. Lőport már nem tartalmazott, ezért a közeljövőben átadjuk az isaszegi helytörténeti múzeum részére. De emellett nagy mennyiségben kerültek elő tüzérségi eszközök agrármunkák során is. Lovasberényben például mezőgazdasági gép szerelvényébe szorult egy 122 milliméter átmérőjű szovjet tűzérségi gránát, melynek bakelit gyújtószerkezete leszakadt, amikor a szerelvény beforgatta. A gránát ettől szerencsére nem lépett működésbe. A helyszínre érkező tűzszerészek óvatosan kiszabadították és elszállították a robbanóeszközt.

Mennyi esélye van annak, hogy olyan robbanótest kerül elő, amelynek kezelése nagyobb forgalmi lezárásokat igényel?

Ez bármikor előfordulhat. Legutóbb a járványhelyzet kirobbanásának kezdetekor, március közepén kellett állampolgári korlátozásokat bevezetni robbanóeszközök miatt. Budapesten, az Attila úton egy 50 kilogrammos magyar bomba mágneses gyújtószerkezetét távolítottuk el, majd ezt követően a budai Várban, a Karmelita kolostor közvetlen szomszédságában hatástalanítottunk egy 100 kilogramm tömegű szovjet rombolóbombát. Jelenleg is fel vagyunk készülve az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kezelésére.

Hogy fog alakulni az év további része tűzszerész bejelentéseket tekintve?

Arra számítunk, hogy a tavaszi trend folytatódhat nyáron és összemosódhat az őszi mezőgazdasági munkálatok által egyébként is megnövekedő esetszámmal, ami azt eredményezheti, hogy az átlagos 2000 bejelentésnél jóval magasabb lehet idén az év végi összesített bejelentés számunk.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.