2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harmadával több a tűzszerész bejelentés

Harmadával több a tűzszerész bejelentés
Art of WAR  |  2020. 05. 06., 12:51
Harmadával több a tűzszerész bejelentés

Jelentősen megnövekedett a tűzszerészekhez érkezett bejelentések száma a koronavírus-járvány kezdete óta. Az elmúlt hetekben végzett munkájukról Debrődi Péter őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész műveleti főnöke nyilatkozott.

Mennyire változtak a bejelentések az elmúlt hetekben, a járványügyi intézkedések bevezetése óta?

Az elmúlt hetek bejelentéseinek főbb típusait alapvetően a tavaszi mezőgazdasági munkák és a járványhelyzet miatti lakhelyelhagyási korlátozás határozták meg. Sokan maradtak otthon, rendezgették a kertet, belefogtak olyan kültéri munkákba, amelyekre eddig nem volt idejük. Emellett az építkezések sem álltak le, ezeket érintő bejelentések is érkeztek.

Változott a robbanótesttel kapcsolatos bejelentések mennyisége az előző évekhez képest?

Az állampolgárok komolyan veszik a kijárási korlátozások betartását, ez egyértelműen kimutatható az elmúlt időszak bejelentéseinek jellegében nálunk. Ezek száma jelentősen megnőtt az elmúlt évekhez képest, közel egyharmadával több riasztást kaptunk idén, mint az elmúlt esztendők ugyanezen időszakában. 2020-ban eddig 710 bejelentésnél tartunk, 2018-ban ilyenkor 460 volt összesen.

Milyen helyzetekben kerültek elő robbanóeszközök az elmúlt hetekben?

Nagyon változatos körülmények adódtak, amelyek hatással voltak a munkaszervezési stratégiánkra. A Magyar Honvédség egyik alakulataként a járvány által generált feladatokból is ki kell vennünk a részünket és emellett biztosítjuk a közszolgálati tűzszerész tevékenység folyamatosságát is. Ez utóbbi feladatokat jelen időszakban alapvetően a legképzettebb, első osztályú tűzszerész állomány végzi csökkentett létszámmal. Most, amikor sok család, illetve gyermek otthon tartózkodik folyamatosan, kiemelt prioritás minél hamarabb kezelni az őket érintő bejelentéseket. Számos ilyen esetünk van, előfordult például a közelmúltban, hogy egy második világháborúból visszamaradt szovjet kézigránátot emeltünk ki Velencén egy kerti trambulin alól. Célunk az, hogy minél hamarabb megszabadítsuk az érintett családokat ezektől a potenciális veszélyforrásoktól.

A kertrendezéses esetek mellett milyen egyéb helyszíneken kerültek elő eszközök a közelmúltban?

Az most is elmondható, hogy nincs két ugyanolyan helyszín, voltak érdekes eseteink az elmúlt időszakban is. Faültetés során találtak egy 19. századi ágyúgolyót Isaszegen, amely feltehetően az 1849-es tavaszi hadjáratból maradt vissza. Jellemzően második világháborús eszközöket érintenek a bejelentéseink, így ez egy különleges darabnak számít. Lőport már nem tartalmazott, ezért a közeljövőben átadjuk az isaszegi helytörténeti múzeum részére. De emellett nagy mennyiségben kerültek elő tüzérségi eszközök agrármunkák során is. Lovasberényben például mezőgazdasági gép szerelvényébe szorult egy 122 milliméter átmérőjű szovjet tűzérségi gránát, melynek bakelit gyújtószerkezete leszakadt, amikor a szerelvény beforgatta. A gránát ettől szerencsére nem lépett működésbe. A helyszínre érkező tűzszerészek óvatosan kiszabadították és elszállították a robbanóeszközt.

Mennyi esélye van annak, hogy olyan robbanótest kerül elő, amelynek kezelése nagyobb forgalmi lezárásokat igényel?

Ez bármikor előfordulhat. Legutóbb a járványhelyzet kirobbanásának kezdetekor, március közepén kellett állampolgári korlátozásokat bevezetni robbanóeszközök miatt. Budapesten, az Attila úton egy 50 kilogrammos magyar bomba mágneses gyújtószerkezetét távolítottuk el, majd ezt követően a budai Várban, a Karmelita kolostor közvetlen szomszédságában hatástalanítottunk egy 100 kilogramm tömegű szovjet rombolóbombát. Jelenleg is fel vagyunk készülve az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kezelésére.

Hogy fog alakulni az év további része tűzszerész bejelentéseket tekintve?

Arra számítunk, hogy a tavaszi trend folytatódhat nyáron és összemosódhat az őszi mezőgazdasági munkálatok által egyébként is megnövekedő esetszámmal, ami azt eredményezheti, hogy az átlagos 2000 bejelentésnél jóval magasabb lehet idén az év végi összesített bejelentés számunk.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.