2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazatértek Irakból

Art of WAR  |  2017. 09. 25., 10:58

„Köszönöm a kontingens tagjainak aktív tevékenységét, a feladatok fegyelmezett végrehajtását! Szolgálatukkal jelentős mértékben járultak hozzá a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni sikeres koalíciós offenzívához” - üdvözölte az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) negyedik váltásának külszolgálatból hazatért tagjait Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökének műveleti helyettese szeptember 22-én.

Családtagjaik, barátaik és kollégáik jelenlétében köszöntötték az Irakból a közelmúltban hazatért magyar misszió tagjait Debrecenben, pénteken. A mintegy 140 fős kontingens állományát alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái alkották, parancsnokuk Petruska István őrnagy - missziós szolgálatának ideje alatt alezredes - volt.

„Az a tevékenység, amelyet végrehajtottak, jelentős mértékben járult hozzá a hatvan ország alkotta koalíciós erők sikeréhez. Ez év nyarán felszabadult Moszul, a terrorszervezet egyik fellegvára, Rakka hetven százalékát pedig már a kormányerők felügyelik. Ilyen sikereket két évvel ezelőtt még elképzelni is nehéz volt. A most hazatért kontingens tagjainak fegyelmezettsége, áldozatos munkája, kötelességtudata, példaképként állhat a Magyar Honvédség missziókba induló, ott szolgálatot teljesítő és onnan visszatért katonái előtt” – mondta Sándor Zsolt dandártábornok. A kontingens visszafogadó ünnepségén mások mellett részt vett dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Sándor Tamás ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka is.

Az Operation Inherent Resolve (OIR) műveletben történő részvételre a közjogi hátteret az Országgyűlés 12/2017. (VI.14.) számú határozata biztosítja. A mandátumban meghatározott keretek között az MH Iraki Kiképzést-biztosító Kontingens (MH IKBK) első váltása 2015. augusztusában kezdte meg feladatát Irakban. A kontingens mandátuma: 2019. december 31-ig szól. A kontingens létszámát legfeljebb 200, váltási időszakban legfeljebb 400 főben határozták meg. A kontingens feladata, a nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatok ellátása, törzs- és biztosító beosztások ellátása a kurdisztáni Erbil tartományban.

További fotókért kattintson a linkre!

Fotó: Galambos Sándor

Forrás: honvedelm.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.