2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazatértek Irakból

Art of WAR  |  2017. 09. 25., 10:58

„Köszönöm a kontingens tagjainak aktív tevékenységét, a feladatok fegyelmezett végrehajtását! Szolgálatukkal jelentős mértékben járultak hozzá a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni sikeres koalíciós offenzívához” - üdvözölte az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) negyedik váltásának külszolgálatból hazatért tagjait Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökének műveleti helyettese szeptember 22-én.

Családtagjaik, barátaik és kollégáik jelenlétében köszöntötték az Irakból a közelmúltban hazatért magyar misszió tagjait Debrecenben, pénteken. A mintegy 140 fős kontingens állományát alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái alkották, parancsnokuk Petruska István őrnagy - missziós szolgálatának ideje alatt alezredes - volt.

„Az a tevékenység, amelyet végrehajtottak, jelentős mértékben járult hozzá a hatvan ország alkotta koalíciós erők sikeréhez. Ez év nyarán felszabadult Moszul, a terrorszervezet egyik fellegvára, Rakka hetven százalékát pedig már a kormányerők felügyelik. Ilyen sikereket két évvel ezelőtt még elképzelni is nehéz volt. A most hazatért kontingens tagjainak fegyelmezettsége, áldozatos munkája, kötelességtudata, példaképként állhat a Magyar Honvédség missziókba induló, ott szolgálatot teljesítő és onnan visszatért katonái előtt” – mondta Sándor Zsolt dandártábornok. A kontingens visszafogadó ünnepségén mások mellett részt vett dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Sándor Tamás ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka is.

Az Operation Inherent Resolve (OIR) műveletben történő részvételre a közjogi hátteret az Országgyűlés 12/2017. (VI.14.) számú határozata biztosítja. A mandátumban meghatározott keretek között az MH Iraki Kiképzést-biztosító Kontingens (MH IKBK) első váltása 2015. augusztusában kezdte meg feladatát Irakban. A kontingens mandátuma: 2019. december 31-ig szól. A kontingens létszámát legfeljebb 200, váltási időszakban legfeljebb 400 főben határozták meg. A kontingens feladata, a nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatok ellátása, törzs- és biztosító beosztások ellátása a kurdisztáni Erbil tartományban.

További fotókért kattintson a linkre!

Fotó: Galambos Sándor

Forrás: honvedelm.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017-10-02 09:28:57
Az I. világháború idején, a Kaiser flottájának talán legfélelmetesebb fegyverei az U-bootok voltak. Az UB-65 jelzésű búvárnaszádtól azonban nemcsak az ellenség tartott, hanem saját legénysége is egyenesen rettegett tőle.
2017-09-27 14:19:27
A napokban egy érdekes fotó jelent meg, melyen egy meg nem nevezett egyiptomi légibázison lencsevégre kapták ez első Ka-52-esek egyikét, ráadásul egy AH-64D Apache társaságában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 10. 16., 13:12

Lázadás a Szovjetúnióban - 1967

Azt tudjuk, hogy a Szovjetunióban nem létezett nyílt elégedetlenség, sem sztrájkok, sem rendszerellenes tüntetések, felkelések, zavargások. Hivatalosan persze nem.
2017. 10. 12., 11:41
Hetvenhárom éve vette kezdetét az Alföld térségében a második világháború egyik legnagyobb páncélos ütközete.
2017. 10. 10., 10:23
Brnótól Pozsony felé autózva, nagyjából 30 kilométerre a cseh várostól, Starovicky település közelében egy magas talapzatra helyezett harckocsit pillanthatunk meg.
2017. 10. 06., 13:09
Ukrajna a lehető legjobban szeretné csökkenteni az energiafüggőségét Oroszországtól, ráadásul van egy hatalmas sugárszennyezett területe, amit szinte semmire nem lehet használni.

  JETfly Magazin

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.