2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hot Blade 2018 - 6 ország, 2 954 kilométer, közel 14 repült óra

Hot Blade 2018 - 6 ország, 2 954 kilométer, közel 14 repült óra
Art of WAR  |  2018. 05. 14., 12:23
Hot Blade 2018 - 6 ország, 2 954 kilométer, közel 14 repült óra

A magyar helikopterek érkeztek a legtávolabbról forgószárnyon Portugáliába, az Európai Védelmi Ügynökség által rendezett Hot Blade 2018 többnemzeti helikopteres gyakorlatra. A Magyar Honvédséget az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képviseli harminc fővel és két MI-17-es helikopterrel Beja városában.

Az áttelepülés során 2 954 kilométert, közel 14 órát repültek a helikopterek: hét fel- és leszállással átszelték Szlovéniát, Olaszországot, Monacót, Franciaországot, Spanyolországot is. Portugáliában büszkén várták őket a kiszolgáló és támogató alegységek, akik korábban érkeztek a helyszínre An-26-os szállító repülőgéppel. Ez a repülés nyugodtan nevezhető történelminek, hiszen eddig ilyen gépekkel, kötelékben magyar helikopterek nem tettek még meg ilyen távolságot.

Fotó: Dajka Attila alezredes, Juhász Mariann zászlós

A feladat rendkívül fárasztó volt és hosszú, kitartó koncentrálást igényelt a pilótáktól, hiszen az elsőtől az utolsó percig figyeltek nemcsak a repülésre, hanem egymásra is. Bármikor képesnek kell lenni átvenni ilyen szituációkban egymástól a vezérgép szerepét, így mindkét helikopter fedélzetén ugyanolyan nagy a felelősség. A kimerült mosoly mégis elégedettséget tükrözött az út végén. Mint mondták, nagyszerű dolog ilyen fantasztikus eredmény részesének lenni. Két-háromszáz méterről az olasz hegyek, a francia Riviéra, a végeláthatatlan, egybefüggő spanyol síkságok, illetve a tenger életre szóló látványa pedig minden erőfeszítésért és elgémberedett testrészért kárpótolta őket.

A magyar csapat négy személyzettel vesz részt a gyakorlaton, így a visszatelepülésnél a másik két pilótaformáció is soha meg nem élt tapasztalatokat szerezhet a visszaút során.

Szoktató repüléssel kezdődött a Hot Blade 2018 helikopteres gyakorlat

Megnyitóünnepséggel, majd szoktató repüléssel vette kezdetét a tizenkettedik gyakorlat az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) Helikopteres Gyakorlat Programjában. Hazánk már több alkalommal vett részt hasonló rendezvényen. Elkötelezettségünket jelzi, hogy 2017-ben Pápán Magyarország volt a házigazdája a Fire Blade 2017 elnevezésű gyakorlatnak. Akkor a több fegyvernem részvételét igénylő légi műveletek tervezése és végrehajtása állt fókuszban, életszerű helyzetekkel és komplex feladatokkal. Új elemet jelentett az előretolt repülésirányítók aktív bevonása az éleslövészettel egybekötött végrehajtás során. Idén a cél a személyzetek közötti, harcászati szintű együttműködés fejlesztése, a technikák, taktikák, eljárások oktatása, elsajátítása és közös begyakorlása nappal, éjjel, egyszerű és bonyolult időjárási körülmények között, tengeri, forró és magashegyi környezetben.

Fotó: Juhász Mariann zászlós

A gyakorlat első mozzanataként a Bejában települt belga, holland, német, magyar, portugál és szlovén helikopterek berepülték azokat a légtereket, melyeket a műveletek során használni fognak. Az alkalmat kihasználva az osztrák mentorok megismerkedtek a magyar képességekkel, a portugál különleges erők pedig gyakorolták a ki- és berakásokat.

Fotó: Juhász Mariann zászlós

A résztvevő nemzetek által közösen végrehajtott gyakorlat nemcsak a hajózóállomány, de a földi csapatok és a támogató, kiszolgáló egységek számára is remek gyakorlási lehetőséget biztosít, hiszen nélkülük nem lenne repülés.

További fotókért kattintson a linkre!

 

 

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin