2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hot Blade 2018 - 6 ország, 2 954 kilométer, közel 14 repült óra

Hot Blade 2018 - 6 ország, 2 954 kilométer, közel 14 repült óra
Art of WAR  |  2018. 05. 14., 12:23
Hot Blade 2018 - 6 ország, 2 954 kilométer, közel 14 repült óra

A magyar helikopterek érkeztek a legtávolabbról forgószárnyon Portugáliába, az Európai Védelmi Ügynökség által rendezett Hot Blade 2018 többnemzeti helikopteres gyakorlatra. A Magyar Honvédséget az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képviseli harminc fővel és két MI-17-es helikopterrel Beja városában.

Az áttelepülés során 2 954 kilométert, közel 14 órát repültek a helikopterek: hét fel- és leszállással átszelték Szlovéniát, Olaszországot, Monacót, Franciaországot, Spanyolországot is. Portugáliában büszkén várták őket a kiszolgáló és támogató alegységek, akik korábban érkeztek a helyszínre An-26-os szállító repülőgéppel. Ez a repülés nyugodtan nevezhető történelminek, hiszen eddig ilyen gépekkel, kötelékben magyar helikopterek nem tettek még meg ilyen távolságot.

Fotó: Dajka Attila alezredes, Juhász Mariann zászlós

A feladat rendkívül fárasztó volt és hosszú, kitartó koncentrálást igényelt a pilótáktól, hiszen az elsőtől az utolsó percig figyeltek nemcsak a repülésre, hanem egymásra is. Bármikor képesnek kell lenni átvenni ilyen szituációkban egymástól a vezérgép szerepét, így mindkét helikopter fedélzetén ugyanolyan nagy a felelősség. A kimerült mosoly mégis elégedettséget tükrözött az út végén. Mint mondták, nagyszerű dolog ilyen fantasztikus eredmény részesének lenni. Két-háromszáz méterről az olasz hegyek, a francia Riviéra, a végeláthatatlan, egybefüggő spanyol síkságok, illetve a tenger életre szóló látványa pedig minden erőfeszítésért és elgémberedett testrészért kárpótolta őket.

A magyar csapat négy személyzettel vesz részt a gyakorlaton, így a visszatelepülésnél a másik két pilótaformáció is soha meg nem élt tapasztalatokat szerezhet a visszaút során.

Szoktató repüléssel kezdődött a Hot Blade 2018 helikopteres gyakorlat

Megnyitóünnepséggel, majd szoktató repüléssel vette kezdetét a tizenkettedik gyakorlat az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) Helikopteres Gyakorlat Programjában. Hazánk már több alkalommal vett részt hasonló rendezvényen. Elkötelezettségünket jelzi, hogy 2017-ben Pápán Magyarország volt a házigazdája a Fire Blade 2017 elnevezésű gyakorlatnak. Akkor a több fegyvernem részvételét igénylő légi műveletek tervezése és végrehajtása állt fókuszban, életszerű helyzetekkel és komplex feladatokkal. Új elemet jelentett az előretolt repülésirányítók aktív bevonása az éleslövészettel egybekötött végrehajtás során. Idén a cél a személyzetek közötti, harcászati szintű együttműködés fejlesztése, a technikák, taktikák, eljárások oktatása, elsajátítása és közös begyakorlása nappal, éjjel, egyszerű és bonyolult időjárási körülmények között, tengeri, forró és magashegyi környezetben.

Fotó: Juhász Mariann zászlós

A gyakorlat első mozzanataként a Bejában települt belga, holland, német, magyar, portugál és szlovén helikopterek berepülték azokat a légtereket, melyeket a műveletek során használni fognak. Az alkalmat kihasználva az osztrák mentorok megismerkedtek a magyar képességekkel, a portugál különleges erők pedig gyakorolták a ki- és berakásokat.

Fotó: Juhász Mariann zászlós

A résztvevő nemzetek által közösen végrehajtott gyakorlat nemcsak a hajózóállomány, de a földi csapatok és a támogató, kiszolgáló egységek számára is remek gyakorlási lehetőséget biztosít, hiszen nélkülük nem lenne repülés.

További fotókért kattintson a linkre!

 

 

 

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!