2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kezdődhet a Tobruq Legacy 2019 gyakorlat

Kezdődhet a Tobruq Legacy 2019 gyakorlat
Art of WAR  |  2019. 05. 17., 12:12
Kezdődhet a Tobruq Legacy 2019 gyakorlat

A több hetes bakonyi felkészülés végén sikeresen teljesítették a lövészetre bocsáthatósági vizsgát a hamarosan a Balti-tenger partjára utazó győri katonák. Korántsem a pihenés ideje érkezett el, hisz a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt alegysége június 1-jén azért indul Lengyelországba, hogy hazánkat képviselve – immár ötödik alkalommal – részt vegyen a Tobruq Legacy 2019 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten.

A rakétaezred egy csökkentett KUB üteggel és Mistral szakasszal, logisztika támogató elemmel és vezetési ponttal vesz majd részt a közel három hétig tartó gyakorlaton, melynek fénypontja a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek a különböző típusú légvédelmi rakéta fegyverrendszereikkel semmisítik meg a kijelölt célokat. A lérakosok számára azért is bír kiemelkedő jelentőséggel a közeledő gyakorlat, mert a 2017-es csehországi lövészetet követően, idén immáron nemcsak a Mistrallal, hanem hat év után újra a KUB (SA-8) légvédelmi rakétákkal is lőhetnek a győri katonák.

E komoly szakmai kihívás csak egy megfelelően tervezett, szervezett kiképzést követően teljesíthető, ami nem képzelhető el az állomány pozitív hozzáállása, kiemelkedő feladat végrehajtása nélkül. A Tobruq Legacy 2019 harcászati gyakorlatra és légvédelmi rakéta éleslövészetre kijelölt állomány április közepétől, 5 héten át készült Újmajorban, az MH Bakony Harckiképző Központ központi lő- gyakorlóterén. A kontingens intenzív felkészítése főként gyakorlati foglalkozások keretében valósult meg, melynek alapját kimondottan a lövészetre vonatkozó ismeretek gyakorlása jellemezte. A valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorlások is segítették a katonákat, hogy minél jobban beleképzeljék magukat az éles szituációkba.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Tóth Norbert alezredes, kontingensparancsnok elmondta, a felkészülés intenzív részében az ustkai lőtér sajátosságainak megfelelően kialakított harcászati eljárásokat gyakorolták az újmajori gyakorlótéren. A helyszín jó alapot biztosított a harcászati település, valamint a tüzelési ciklusok begyakorlására. Az öt hét során a katonák számára a valós repülést a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászgépe és Mi-24 harcihelikoptere, valamint a HM EI ZRT METEOR 3MA cèlanyagai biztosították.

A felkészítés végét egy komplex, elméleti és gyakorlati feladatokat is magában foglaló, „némalövészettel” záródó, úgynevezett lövészetre bocsáthatósági vizsga jelentette május 15-én, melyet a Tobruq Legacy 2019 győri végrehajtó állománya sikeresen teljesített.

A következő napokban a 150 fős kontingens megismer minden általános információt a kiutazásra, az elhelyezésre, a gyakorlat egészére vonatkozóan, majd június 1-jén kombinált menetben (vasúton, közúton és repülőn) elutazik a lengyelországi Ustka-ba.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK