2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kezdődhet a Tobruq Legacy 2019 gyakorlat

Kezdődhet a Tobruq Legacy 2019 gyakorlat
Art of WAR  |  2019. 05. 17., 12:12
Kezdődhet a Tobruq Legacy 2019 gyakorlat

A több hetes bakonyi felkészülés végén sikeresen teljesítették a lövészetre bocsáthatósági vizsgát a hamarosan a Balti-tenger partjára utazó győri katonák. Korántsem a pihenés ideje érkezett el, hisz a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt alegysége június 1-jén azért indul Lengyelországba, hogy hazánkat képviselve – immár ötödik alkalommal – részt vegyen a Tobruq Legacy 2019 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten.

A rakétaezred egy csökkentett KUB üteggel és Mistral szakasszal, logisztika támogató elemmel és vezetési ponttal vesz majd részt a közel három hétig tartó gyakorlaton, melynek fénypontja a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek a különböző típusú légvédelmi rakéta fegyverrendszereikkel semmisítik meg a kijelölt célokat. A lérakosok számára azért is bír kiemelkedő jelentőséggel a közeledő gyakorlat, mert a 2017-es csehországi lövészetet követően, idén immáron nemcsak a Mistrallal, hanem hat év után újra a KUB (SA-8) légvédelmi rakétákkal is lőhetnek a győri katonák.

E komoly szakmai kihívás csak egy megfelelően tervezett, szervezett kiképzést követően teljesíthető, ami nem képzelhető el az állomány pozitív hozzáállása, kiemelkedő feladat végrehajtása nélkül. A Tobruq Legacy 2019 harcászati gyakorlatra és légvédelmi rakéta éleslövészetre kijelölt állomány április közepétől, 5 héten át készült Újmajorban, az MH Bakony Harckiképző Központ központi lő- gyakorlóterén. A kontingens intenzív felkészítése főként gyakorlati foglalkozások keretében valósult meg, melynek alapját kimondottan a lövészetre vonatkozó ismeretek gyakorlása jellemezte. A valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorlások is segítették a katonákat, hogy minél jobban beleképzeljék magukat az éles szituációkba.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Tóth Norbert alezredes, kontingensparancsnok elmondta, a felkészülés intenzív részében az ustkai lőtér sajátosságainak megfelelően kialakított harcászati eljárásokat gyakorolták az újmajori gyakorlótéren. A helyszín jó alapot biztosított a harcászati település, valamint a tüzelési ciklusok begyakorlására. Az öt hét során a katonák számára a valós repülést a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászgépe és Mi-24 harcihelikoptere, valamint a HM EI ZRT METEOR 3MA cèlanyagai biztosították.

A felkészítés végét egy komplex, elméleti és gyakorlati feladatokat is magában foglaló, „némalövészettel” záródó, úgynevezett lövészetre bocsáthatósági vizsga jelentette május 15-én, melyet a Tobruq Legacy 2019 győri végrehajtó állománya sikeresen teljesített.

A következő napokban a 150 fős kontingens megismer minden általános információt a kiutazásra, az elhelyezésre, a gyakorlat egészére vonatkozóan, majd június 1-jén kombinált menetben (vasúton, közúton és repülőn) elutazik a lengyelországi Ustka-ba.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin