2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közös járőrkutya-kiképzés Pápán

Közös járőrkutya-kiképzés Pápán
honvedelem.hu  |  2024. 01. 19., 09:39
Közös járőrkutya-kiképzés Pápán

Évente legalább kétszer tart közös járőrkutya-kiképzést az MH 47. Bázisrepülőtér, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, illetve a Veszprém és Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakállománya a társszervezetek közötti tapasztalatcsere érdekében.

„Egy csapatot alkotunk, tehát egy kutya nem működik másik vezetővel, hiszen nem ismerik egymás reakciót. A saját kutyám egy nézésből, a hangsúlyomból, de akár az alapján is tudja, mi következik, hogy ráteszem a hámot” – mondja Frosthoffer Ákos főtörzsőrmester, az MH 47. Bázisrepülőtér rajparancsnoka a Magyar Honvédség és a Rendőrség közös járőrkutya-kiképzésén, Pápán, január 17-én.

A kiképzéseknek jellemzően a pápai alakulat ad otthont infrastruktúrájának köszönhetően, amely számos különféle feladat végrehajtását teszi lehetővé, úgymint a helikopterben, illetve gépjárműben való fegyveres elfogás, vagy az erdőben való kutatás. Ahogyan a Kutyavezető és Kiképző Raj rajparancsnoka fogalmaz, a közös kiképzéseknek mondhatni „anyja” a repülőtér.

Bár a nap folyamán a kábítószer-, illetve robbanóanyag-kereső kutyák a bázis több területén végeztek kutató-mentő feladatokat, az idei év első felkészítésén elsősorban a járőrkutyákat állították kihívás elé. „Egy komplex őrző-védő gyakorlatsorozattal próbáljuk kizökkenteni az állatokat a komfortzónájukból, többek között azzal, hogy egyes gyakorlatokat a megszokott talajmenti végrehajtás helyett – néhány egymásra rakott bútor segítségével – a magasban kell teljesíteniük, miközben az alattuk lévő építmény mozog, vagy meg-meginog. Ezekhez elengedhetetlen a kitartás és a küzdeni akarás; ezek a kutyák addig küzdenek, amíg az elfogandó személy is küzd ellenük, hiszen számukra ez nem játék vagy gyakorlás, az illetőt ugyanúgy elkapnák a védőruha nélkül is” – hangsúlyozza Frosthoffer főtörzsőrmester.

Az egymástól való kölcsönös tanulás mellett az összevont gyakorlás előnye a nagyobb létszám is, amellyel egyrészt tesztelhetik, hogy a kutyák mennyire tudnak csoportban, összehangoltan dolgozni, másrészt csoportos lehetőséget teremt arra, hogy a tapasztalatlanabb állatok eltanulják a végrehajtás menetét társaiktól. Emellett mindez elengedhetetlen az úgynevezett ösztönállapot eléréséhez is, amely a fogásban – azaz a harapással – teljesedik ki.

„Szeretünk más szervek kutyavezetőivel együtt dolgozni, hiszen az eltérő feladatkör miatt más munkamódszereket építenek be a képzési rendszerükbe, amelyeknek egyes elemeit mi is hasznosítani tudjuk a járőr-, illetve keresőkutyák alkalmazásakor egyaránt. A képzések alatti tapasztalatcsere mindkét szervezetet hozzásegíti ahhoz, hogy hatékonyabban végezze saját munkáját” – hangsúlyozza Horváth Milán rendőr százados, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztály Kutyás Csoportjának vezetője. Hozzátette: az együttműködés az elmúlt években rendkívül hasznosnak bizonyult, így mindenképp szeretnék, ha a továbbiakban is folytatódna.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024. 02. 05., 13:57
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024. 02. 01., 14:07
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024. 01. 30., 16:04
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.
2024. 02. 15., 09:20
A kétszázalékos védelmi kiadási küszöböt így az Észak-atlanti Szerződés Szervezete harmincegy tagállamának több mint fele éri el, köztük Magyarország is.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!