2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közös járőrkutya-kiképzés Pápán

Közös járőrkutya-kiképzés Pápán
honvedelem.hu  |  2024. 01. 19., 09:39
Közös járőrkutya-kiképzés Pápán

Évente legalább kétszer tart közös járőrkutya-kiképzést az MH 47. Bázisrepülőtér, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, illetve a Veszprém és Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakállománya a társszervezetek közötti tapasztalatcsere érdekében.

„Egy csapatot alkotunk, tehát egy kutya nem működik másik vezetővel, hiszen nem ismerik egymás reakciót. A saját kutyám egy nézésből, a hangsúlyomból, de akár az alapján is tudja, mi következik, hogy ráteszem a hámot” – mondja Frosthoffer Ákos főtörzsőrmester, az MH 47. Bázisrepülőtér rajparancsnoka a Magyar Honvédség és a Rendőrség közös járőrkutya-kiképzésén, Pápán, január 17-én.

A kiképzéseknek jellemzően a pápai alakulat ad otthont infrastruktúrájának köszönhetően, amely számos különféle feladat végrehajtását teszi lehetővé, úgymint a helikopterben, illetve gépjárműben való fegyveres elfogás, vagy az erdőben való kutatás. Ahogyan a Kutyavezető és Kiképző Raj rajparancsnoka fogalmaz, a közös kiképzéseknek mondhatni „anyja” a repülőtér.

Bár a nap folyamán a kábítószer-, illetve robbanóanyag-kereső kutyák a bázis több területén végeztek kutató-mentő feladatokat, az idei év első felkészítésén elsősorban a járőrkutyákat állították kihívás elé. „Egy komplex őrző-védő gyakorlatsorozattal próbáljuk kizökkenteni az állatokat a komfortzónájukból, többek között azzal, hogy egyes gyakorlatokat a megszokott talajmenti végrehajtás helyett – néhány egymásra rakott bútor segítségével – a magasban kell teljesíteniük, miközben az alattuk lévő építmény mozog, vagy meg-meginog. Ezekhez elengedhetetlen a kitartás és a küzdeni akarás; ezek a kutyák addig küzdenek, amíg az elfogandó személy is küzd ellenük, hiszen számukra ez nem játék vagy gyakorlás, az illetőt ugyanúgy elkapnák a védőruha nélkül is” – hangsúlyozza Frosthoffer főtörzsőrmester.

Az egymástól való kölcsönös tanulás mellett az összevont gyakorlás előnye a nagyobb létszám is, amellyel egyrészt tesztelhetik, hogy a kutyák mennyire tudnak csoportban, összehangoltan dolgozni, másrészt csoportos lehetőséget teremt arra, hogy a tapasztalatlanabb állatok eltanulják a végrehajtás menetét társaiktól. Emellett mindez elengedhetetlen az úgynevezett ösztönállapot eléréséhez is, amely a fogásban – azaz a harapással – teljesedik ki.

„Szeretünk más szervek kutyavezetőivel együtt dolgozni, hiszen az eltérő feladatkör miatt más munkamódszereket építenek be a képzési rendszerükbe, amelyeknek egyes elemeit mi is hasznosítani tudjuk a járőr-, illetve keresőkutyák alkalmazásakor egyaránt. A képzések alatti tapasztalatcsere mindkét szervezetet hozzásegíti ahhoz, hogy hatékonyabban végezze saját munkáját” – hangsúlyozza Horváth Milán rendőr százados, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztály Kutyás Csoportjának vezetője. Hozzátette: az együttműködés az elmúlt években rendkívül hasznosnak bizonyult, így mindenképp szeretnék, ha a továbbiakban is folytatódna.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.