2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közös magyar-amerikai kiképzés Szolnokon

Közös magyar-amerikai kiképzés Szolnokon
Art of WAR  |  2019. 12. 03., 12:49
Közös magyar-amerikai kiképzés Szolnokon

Közös magyar-amerikai gyakorlatot (JCET 2019) tartottak októberben és novemberben az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál. Az évek óta tartó folyamatos együttműködés keretében többnemzeti környezetben a különleges erők által alkalmazott eljárásokat gyakorolják a két nemzet csoportjai.

Az öthetes gyakorlat az ismeretek megosztására és bővítésére épült, elősegítve az elkövetkezendő évek közös munkáját. A kiképzés első részében – a légi műveletek fázisa során – a csoportoknak lehetőségük nyílt elsajátítani a CV-22 és Mi-8 típusú légi járműből való ejtőernyős ugrást, valamint gyors kötéllel (fast rope) való különböző kijuttatási módok alkalmazását.

A résztvevő nemzetek haditechnikai eszközeinek, egymás fegyvereinek, optikai eszközeinek megismerésére és használatuk elsajátítására jó alkalmat biztosított a lövészet fázis, ahol éleslövészetre is sor került könnyű és nehéz fegyverekkel. A helységharc fázisban a magyar és az amerikai fél egyaránt bemutatta, kiértékelte majd egységesítette a kisalegység és épületharcászat során alkalmazott eljárásmódokat. Az egyéni képességek fejlesztése, szinten tartása, a műveleti eljárások egységesítése is a kiképzési célok között szerepelt.

A záró gyakorlatot megelőző tervezés végigkísérte a kiképzést, amelynek befejező akkordjaként nagyszabású, a valóságot megközelítő művelettel bizonyították a gyakorlat eredményességét. A magyar és amerikai különleges műveleti csoportoknak valósághű szituációban – háborús környezetben – kellett egy ellenálló vezetési pontot felszámolniuk. A feladat komplexitását jól tükrözi, hogy a művelet végrehajtásához szükség volt az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ által biztosított PSYOPS csoport, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24 harci helikoptere és egy katonai kutyás csoport támogatására, a belügyi erőkkel közösen. A rohamlövész osztag egy szakasza közben a területet körkörösen biztosította, a műveletben megsérült katonákat az egészségügyi csoport látta el.

A gyakorlat ünnepélyes zárására november 29-én került sor, ahol a részt vevő állomány elismeréseket vett át.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.