2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közös magyar-amerikai kiképzés Szolnokon

Közös magyar-amerikai kiképzés Szolnokon
Art of WAR  |  2019. 12. 03., 12:49
Közös magyar-amerikai kiképzés Szolnokon

Közös magyar-amerikai gyakorlatot (JCET 2019) tartottak októberben és novemberben az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál. Az évek óta tartó folyamatos együttműködés keretében többnemzeti környezetben a különleges erők által alkalmazott eljárásokat gyakorolják a két nemzet csoportjai.

Az öthetes gyakorlat az ismeretek megosztására és bővítésére épült, elősegítve az elkövetkezendő évek közös munkáját. A kiképzés első részében – a légi műveletek fázisa során – a csoportoknak lehetőségük nyílt elsajátítani a CV-22 és Mi-8 típusú légi járműből való ejtőernyős ugrást, valamint gyors kötéllel (fast rope) való különböző kijuttatási módok alkalmazását.

A résztvevő nemzetek haditechnikai eszközeinek, egymás fegyvereinek, optikai eszközeinek megismerésére és használatuk elsajátítására jó alkalmat biztosított a lövészet fázis, ahol éleslövészetre is sor került könnyű és nehéz fegyverekkel. A helységharc fázisban a magyar és az amerikai fél egyaránt bemutatta, kiértékelte majd egységesítette a kisalegység és épületharcászat során alkalmazott eljárásmódokat. Az egyéni képességek fejlesztése, szinten tartása, a műveleti eljárások egységesítése is a kiképzési célok között szerepelt.

A záró gyakorlatot megelőző tervezés végigkísérte a kiképzést, amelynek befejező akkordjaként nagyszabású, a valóságot megközelítő művelettel bizonyították a gyakorlat eredményességét. A magyar és amerikai különleges műveleti csoportoknak valósághű szituációban – háborús környezetben – kellett egy ellenálló vezetési pontot felszámolniuk. A feladat komplexitását jól tükrözi, hogy a művelet végrehajtásához szükség volt az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ által biztosított PSYOPS csoport, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24 harci helikoptere és egy katonai kutyás csoport támogatására, a belügyi erőkkel közösen. A rohamlövész osztag egy szakasza közben a területet körkörösen biztosította, a műveletben megsérült katonákat az egészségügyi csoport látta el.

A gyakorlat ünnepélyes zárására november 29-én került sor, ahol a részt vevő állomány elismeréseket vett át.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.