2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 384 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Leopard 2A4 - Négy csúcsragadozó érkezett a tatai dandárhoz

Leopard 2A4 - Négy csúcsragadozó érkezett a tatai dandárhoz
honvedelem.hu  |  2020. 07. 24., 15:59
Kapcsolódó
cikkek (1)
Leopard 2A4 - Négy csúcsragadozó érkezett a tatai dandárhoz

Stílusosan a T-72-esek köszöntötték az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában az első négy Leopard 2A4 harckocsit, amely a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként érkezett meg az alakulathoz. A csúcstechnikával felszerelt harceszközök átadásán, július 24-én részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a Magyar Honvédség valamennyi fegyvernemét és alakulatát érinti. A szárazföldi haderő megerősítéseként a honvédelmi tárca tizenkét Leopard 2A4 típusú harckocsit is lízingel a német gyártótól, amelyek közül az első négy – immár magyar felségjelzéssel – a héten lépte át a magyar határt, hogy állomáshelyükön, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdjék meg szolgálatukat.

Az ünnepélyes átadón a T-72-es harckocsik is felsorakoztak a nagy testvérek tiszteletére. Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a harckocsizók a szárazföldi haderő kiemelkedő csoportját alkotják, és ideje, hogy ők is az új évezred technikai eszközeivel kezdhessék meg a felkészülést. Mint mondta, „a Magyar Honvédség most jutott el arra a szintre, hogy eszközeivel is csatlakozzon a 21. századhoz.” A miniszter köszönetet mondott a német Krauss-Maffei Wegmann gyárnak azért, hogy a világjárvány ellenére is tartani tudták a szállítási határidőt, Ausztriának pedig, amiért biztosítják a harckocsik személyzete számára a kiképzést.

A miniszter elismeréssel szólt mindazok munkájáról, akik negyven éven keresztül hadrendben tartották a T-72-es harckocsikat, egyben rámutatott: az első Leopardok átadásával új időszámítás kezdődik a Magyar Honvédség történetében. Hangsúlyozta, hogy szeptembertől az év végéig havonta két-két Leopard 2A4-es harckocsival gazdagodik a Magyar Honvédség, de az igazi, ugrásszerű fejlődés 2023-ban várható, amikor a német gyártó elkezdi leszállítani a csúcsmodern Leopard 2A7-eseket.

A tárcavezető Szent Kristóf ünnepe, a tatai alakulat fegyvernemi napja kapcsán úgy fogalmazott: a harckocsizók számára nem is lehetne kedvezőbb és szebb alkalom az ünneplésre, mint az, hogy birtokba vehetik az új technikai eszközöket. „A magyar kormány elkötelezett abban, hogy Magyarországnak erős, ütőképes hadserege legyen. Elkötelezettek vagyunk, hogy ez a Magyar Honvédség kiváló, felkészült, lojális katonákból álljon. Becsüljék meg ezeket az eszközöket, legyenek rájuk büszkék, találják meg velük számításaikat” – fejezte be beszédét Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a Leopardok átadását. Mint mondta, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program 2020-as tervének egyik legfontosabb állomásáról van szó, hiszen a generációváltással a legmodernebb technika váltja fel a T-72-esek rendszerét. „A Leopard 2A7-esek érkezéséig ezek a harckocsik biztosítják számunkra az átmenetet. Használatba vételük meghatározó jelentőségű, hiszen általuk a Magyar Honvédség még hatékonyabban, még magasabb színvonalon végezheti feladatát” – mondta Korom vezérezredes. Hozzátette: bár a Magyar Honvédségen belül nagyon régen volt példa ilyen volumenű fejlesztésre, a legmodernebb technika sem ér sokat kiválóan felkészített katonák nélkül, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek a kiképzésre is. Az osztrák védelmi minisztériummal a nyár folyamán kötötték meg a megállapodást, amelynek értelmében még az idén osztrák kiképzők készítik fel a magyar harckocsizókat az új technika használatára.

Az ünnepélyes átadás, amelyen részt vett Frank Haun, a KMW gyár vezérigazgatója is, a T-72-esek látványos bemutatójával ért véget.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.