2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lézeres szimulátor-bemutató Szentendrén

Lézeres szimulátor-bemutató Szentendrén
honvedelem.hu  |  2021. 12. 10., 14:24
Lézeres szimulátor-bemutató Szentendrén

Az MH Transzformációs Parancsnokság kiképzési főnökségének szervezésében tartottak lézeres lőszimulátor bemutatót a szentendrei Görgey Artúr Laktanyában. A rendezvényen az érdeklődők lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék és kipróbálják a jövő lőkiképzésének egyik eszközét.

A szimulációs rendszer lényege, hogy teljesen életszerű körülményeket teremtve valósulhat meg a lőkiképzés, így gyakorolhatnak és fejleszthetik lőkészségüket a katonák. Az animált, illetve élőszereplős, azaz színészekkel leforgatott szituációs feladatok - amelyekből 800 különböző található az eszköz programcsomagjában - egy 260 centiméter x 380 centiméteres kivetített felületen jelennek meg. A szituációk - a végrehajtótól függően - további 4-5 megoldási lehetőséget tesznek lehetővé.

A szimulátor fegyverek minden szempontból megegyeznek az éles, rendszeresített eszközökkel. A szimulációs rendszer jelentős mérföldkő a kiképzéstechnika, és a lőkiképzés terén is, hiszen az elmúlt évtizedekben nem volt hasonló magas színvonalú fejlesztés a szakterületeken.

A bemutatón - az MH Transzformációs Parancsnokság munkatársai mellett - az MH Altiszti Akadémia Acélkocka képzési rendszerében tanulmányait folytatók is részt vehettek. A lőszimulátor képességeinek elméleti bemutatása után a résztvevők lehetőséget kaptak az eszköz kipróbálására.

A szimulációt kipróbálók csoportokban iskolázó, kiképző, helységharc, sport, vagy élőszereplős szituációs jellegű feladatok közül választhattak, de voltak akik az ismert „párbajfa” segítségével mérték össze tudásukat.

„Az eszköz képes megjeleníteni a hatályos Egységes Lövészeti Szakutasítás egyéni lőfeladatait, de természetesen van lehetősége az üzemeltető lőkiképző instruktornak saját tematika szerinti feladatok szerkesztésére is. A lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen, így a szimulációs rendszer hozzájárulhat a katonák lőkészségének növeléséhez, illetve a meglévő képességek és készségek hatékony fejlesztéséhez” - mondta a bemutatót követően Kádár Balázs őrnagy, a kiképzési főnökség főtisztje.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.