2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lézeres szimulátor-bemutató Szentendrén

Lézeres szimulátor-bemutató Szentendrén
honvedelem.hu  |  2021. 12. 10., 14:24
Lézeres szimulátor-bemutató Szentendrén

Az MH Transzformációs Parancsnokság kiképzési főnökségének szervezésében tartottak lézeres lőszimulátor bemutatót a szentendrei Görgey Artúr Laktanyában. A rendezvényen az érdeklődők lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék és kipróbálják a jövő lőkiképzésének egyik eszközét.

A szimulációs rendszer lényege, hogy teljesen életszerű körülményeket teremtve valósulhat meg a lőkiképzés, így gyakorolhatnak és fejleszthetik lőkészségüket a katonák. Az animált, illetve élőszereplős, azaz színészekkel leforgatott szituációs feladatok - amelyekből 800 különböző található az eszköz programcsomagjában - egy 260 centiméter x 380 centiméteres kivetített felületen jelennek meg. A szituációk - a végrehajtótól függően - további 4-5 megoldási lehetőséget tesznek lehetővé.

A szimulátor fegyverek minden szempontból megegyeznek az éles, rendszeresített eszközökkel. A szimulációs rendszer jelentős mérföldkő a kiképzéstechnika, és a lőkiképzés terén is, hiszen az elmúlt évtizedekben nem volt hasonló magas színvonalú fejlesztés a szakterületeken.

A bemutatón - az MH Transzformációs Parancsnokság munkatársai mellett - az MH Altiszti Akadémia Acélkocka képzési rendszerében tanulmányait folytatók is részt vehettek. A lőszimulátor képességeinek elméleti bemutatása után a résztvevők lehetőséget kaptak az eszköz kipróbálására.

A szimulációt kipróbálók csoportokban iskolázó, kiképző, helységharc, sport, vagy élőszereplős szituációs jellegű feladatok közül választhattak, de voltak akik az ismert „párbajfa” segítségével mérték össze tudásukat.

„Az eszköz képes megjeleníteni a hatályos Egységes Lövészeti Szakutasítás egyéni lőfeladatait, de természetesen van lehetősége az üzemeltető lőkiképző instruktornak saját tematika szerinti feladatok szerkesztésére is. A lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen, így a szimulációs rendszer hozzájárulhat a katonák lőkészségének növeléséhez, illetve a meglévő képességek és készségek hatékony fejlesztéséhez” - mondta a bemutatót követően Kádár Balázs őrnagy, a kiképzési főnökség főtisztje.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.