2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magashegyi helikopteres kiképzésen a szolnoki katonák

Magashegyi helikopteres kiképzésen a szolnoki katonák
Art of WAR  |  2018. 09. 10., 14:34
Magashegyi helikopteres kiképzésen a szolnoki katonák

Szeptember 3-7. között a Lord Mountain 2018 elnevezésű szlovén-magyar magashegyi helikopteres kiképzésen vett részt a Ljubljana-Brnik repülőtéren az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tizennégy fős kontingense.

Az előzetes terveket módosítani kellett, hiszen az időjárás jelezte, hogy a repülésnek a XXI. században is megvannak a korlátai. Ezekre fokozottan oda kell figyelni ismeretlen terepviszonyok között, hiszen minden esetben a biztonságos végrehajtás a legfontosabb. Magashegyi környezetben az időjárási jelenségek – főleg a légmozgás – sajátosságai és gyors változásai a tapasztalt személyzetektől is folyamatos összpontosítást követelnek. A végrehajtás során a kétnapos elméleti felkészítés minden elemét gyakorolni lehetett és kellett.

Soltész István százados első tapasztalatai szerint a pilóták számára a szélnyírás, illetve a horizont hiánya jelenti a legnagyobb kihívást. Ilyen viszonyok között a fedélzeti technikusoknak kulcsszerepük van: a leszállás előtti utolsó métereken ők adnak információt a gép leszálló helyhez viszonyított helyzetéről, ami nélkül gyakorlatilag lehetetlen lenne a biztonságos földet érés. Ehhez a legénység minden tagjának precíz együttműködése szükséges.

A kiképzések folyamán a leszállóhely kiválasztására és nagy tengerszint feletti magasságon történő leszállás (hegygerincen, fennsíkon, kiszögellésen és hegytetőn) gyakorlására volt lehetőség Magyarországon nem tapasztalható terep- és magaslati viszonyok között.

A csapat parancsnoka, Oláh Gábor őrnagy, aki harmadszor vett részt a programban, már több afganisztáni misszióban (AAT, RSM) alkalmazta az itt tanultakat. Ezúttal kiképző pilótaként volt jelen, és elmondta: a speciális tapasztalatok és a megszerzett készségek a gépszemélyzet minden tagját magabiztosabbá és felkészültebbé teszik. Idén 3-3 helikoptervezető és fedélzeti technikus szerzett értékes tapasztalatokat a magashegyi repülés sajátosságairól.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.