2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magashegyi helikopteres kiképzésen a szolnoki katonák

Magashegyi helikopteres kiképzésen a szolnoki katonák
Art of WAR  |  2018. 09. 10., 14:34
Magashegyi helikopteres kiképzésen a szolnoki katonák

Szeptember 3-7. között a Lord Mountain 2018 elnevezésű szlovén-magyar magashegyi helikopteres kiképzésen vett részt a Ljubljana-Brnik repülőtéren az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tizennégy fős kontingense.

Az előzetes terveket módosítani kellett, hiszen az időjárás jelezte, hogy a repülésnek a XXI. században is megvannak a korlátai. Ezekre fokozottan oda kell figyelni ismeretlen terepviszonyok között, hiszen minden esetben a biztonságos végrehajtás a legfontosabb. Magashegyi környezetben az időjárási jelenségek – főleg a légmozgás – sajátosságai és gyors változásai a tapasztalt személyzetektől is folyamatos összpontosítást követelnek. A végrehajtás során a kétnapos elméleti felkészítés minden elemét gyakorolni lehetett és kellett.

Soltész István százados első tapasztalatai szerint a pilóták számára a szélnyírás, illetve a horizont hiánya jelenti a legnagyobb kihívást. Ilyen viszonyok között a fedélzeti technikusoknak kulcsszerepük van: a leszállás előtti utolsó métereken ők adnak információt a gép leszálló helyhez viszonyított helyzetéről, ami nélkül gyakorlatilag lehetetlen lenne a biztonságos földet érés. Ehhez a legénység minden tagjának precíz együttműködése szükséges.

A kiképzések folyamán a leszállóhely kiválasztására és nagy tengerszint feletti magasságon történő leszállás (hegygerincen, fennsíkon, kiszögellésen és hegytetőn) gyakorlására volt lehetőség Magyarországon nem tapasztalható terep- és magaslati viszonyok között.

A csapat parancsnoka, Oláh Gábor őrnagy, aki harmadszor vett részt a programban, már több afganisztáni misszióban (AAT, RSM) alkalmazta az itt tanultakat. Ezúttal kiképző pilótaként volt jelen, és elmondta: a speciális tapasztalatok és a megszerzett készségek a gépszemélyzet minden tagját magabiztosabbá és felkészültebbé teszik. Idén 3-3 helikoptervezető és fedélzeti technikus szerzett értékes tapasztalatokat a magashegyi repülés sajátosságairól.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!