2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MAGLITE 2021: többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés

MAGLITE 2021: többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés
honvedelem.hu  |  2021. 10. 26., 13:11
MAGLITE 2021: többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés

Egy év kihagyást követően október 11-15. között zajlott le az eredetileg évente két alkalommal megrendezett kiképzési programsorozat, a MAGLITE névre hallgató többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés magyarországi szakasza a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

A magyar-brit nemzetközi logisztikai képzési program 1996-ban kezdődött és sikere immár 25 éve töretlen. Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt a kiképzés angliai szakaszán - október 4-8. között - harminc brit és két észt tiszt vett részt - a magyarok nem tudtak résztvevőt. A brit Védelmi Logisztikai Iskola bázisán, az angliai Winchester melletti Worthy Down Camp-ben végrehajtott összhaderőnemi logisztikai műveletek tanfolyam alapvető célja az volt, hogy rávilágítson a logisztikai tervezés összhaderőnemi aspektusaira és fontosságára a műveletek tervezése során.

A kiképzés magyarországi részén a harminc brit és két észt résztvevő mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai műveleti logisztika mesterképzési szak hét hallgatója vett részt. A hallgatók munkáját brit és magyar részről egyaránt több mentor és oktató segítette. A résztvevők három munkacsoportra osztva dolgozták ki egy humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási művelet logisztikai támogatási feladatait egy képzelt afrikai ország területén.

A kiképzésre kialakított hadműveleti helyzetbeállítás egy béketámogató művelet forgatókönyvén alapult, amelynek alapját az ENSZ és egy „fiktív” állam kormányának közös felkérése alapján, humanitárius feladatok megszervezése képezte. A felhatalmazás szerint a kijelölt műveleti terület valós földrajzi környezetben, de feltételezett határokkal, államokkal és vallási-etnikai összetétellel rendelkezett. A feladat magában foglalta a végrehajtására kijelölt erők műveleti területre történő stratégiai átcsoportosítását és a műveleti logisztikai támogatási lánc megszervezését. A kiadott feladatnak megfelelően, a brit, cseh és magyar erők nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése céljából segélyszállítási és ivóvíz biztosítási műszaki feladatok végrehajtását tervezték meg. A három munkacsoport feladata az volt, hogy a logisztikai műveleteket irányító parancsnok részére a humanitárius válság feloldása érdekében külön-külön egy-egy cselekvési változatot dolgozzon ki.

 

A kidolgozott cselekvési változatok érdekességét a csoportonként eltérő kezdeti műveleti peremfeltételek különbözősége adta. A résztvevők a kiképzési feladat során megismerték és gyakorolták az összhaderőnemi műveletek döntéshozatali és tervezési folyamatait, illetve a többnemzeti törzsekben folyó munkamódszereket.

A képzési program zárásaként október 14-én minden munkacsoport jelentést tett a részére meghatározott peremfeltételek szerinti cselekvési változatról. A jelentéseket a brit Összhaderőnemi Logisztikai Komponens parancsnoka (összhaderőnemi logisztikai műveleti főnök), James Dean altengernagy fogadta.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!