2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MAGLITE 2021: többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés

MAGLITE 2021: többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés
honvedelem.hu  |  2021. 10. 26., 13:11
MAGLITE 2021: többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés

Egy év kihagyást követően október 11-15. között zajlott le az eredetileg évente két alkalommal megrendezett kiképzési programsorozat, a MAGLITE névre hallgató többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés magyarországi szakasza a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

A magyar-brit nemzetközi logisztikai képzési program 1996-ban kezdődött és sikere immár 25 éve töretlen. Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt a kiképzés angliai szakaszán - október 4-8. között - harminc brit és két észt tiszt vett részt - a magyarok nem tudtak résztvevőt. A brit Védelmi Logisztikai Iskola bázisán, az angliai Winchester melletti Worthy Down Camp-ben végrehajtott összhaderőnemi logisztikai műveletek tanfolyam alapvető célja az volt, hogy rávilágítson a logisztikai tervezés összhaderőnemi aspektusaira és fontosságára a műveletek tervezése során.

A kiképzés magyarországi részén a harminc brit és két észt résztvevő mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai műveleti logisztika mesterképzési szak hét hallgatója vett részt. A hallgatók munkáját brit és magyar részről egyaránt több mentor és oktató segítette. A résztvevők három munkacsoportra osztva dolgozták ki egy humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási művelet logisztikai támogatási feladatait egy képzelt afrikai ország területén.

A kiképzésre kialakított hadműveleti helyzetbeállítás egy béketámogató művelet forgatókönyvén alapult, amelynek alapját az ENSZ és egy „fiktív” állam kormányának közös felkérése alapján, humanitárius feladatok megszervezése képezte. A felhatalmazás szerint a kijelölt műveleti terület valós földrajzi környezetben, de feltételezett határokkal, államokkal és vallási-etnikai összetétellel rendelkezett. A feladat magában foglalta a végrehajtására kijelölt erők műveleti területre történő stratégiai átcsoportosítását és a műveleti logisztikai támogatási lánc megszervezését. A kiadott feladatnak megfelelően, a brit, cseh és magyar erők nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése céljából segélyszállítási és ivóvíz biztosítási műszaki feladatok végrehajtását tervezték meg. A három munkacsoport feladata az volt, hogy a logisztikai műveleteket irányító parancsnok részére a humanitárius válság feloldása érdekében külön-külön egy-egy cselekvési változatot dolgozzon ki.

 

A kidolgozott cselekvési változatok érdekességét a csoportonként eltérő kezdeti műveleti peremfeltételek különbözősége adta. A résztvevők a kiképzési feladat során megismerték és gyakorolták az összhaderőnemi műveletek döntéshozatali és tervezési folyamatait, illetve a többnemzeti törzsekben folyó munkamódszereket.

A képzési program zárásaként október 14-én minden munkacsoport jelentést tett a részére meghatározott peremfeltételek szerinti cselekvési változatról. A jelentéseket a brit Összhaderőnemi Logisztikai Komponens parancsnoka (összhaderőnemi logisztikai műveleti főnök), James Dean altengernagy fogadta.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.