2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik

Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik
honvedelem.hu  |  2021. 04. 21., 12:36
Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik

Mintegy 800 katona részvételével kezdődik meg a magyar vezetésű Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat Magyarországon. Az április 19-től május 14-ig tartó gyakorlatról az MH Hadikikötőben tartottak sajtótájékoztatót.

A 800 fős nemzetközi gyakorlat alapvető célja a hazánkban létrejött Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakoroltatása, illetve a kezdeti műveleti képesség elérése. Ennek érdekében a Black Swan 2021 elnevezésű többnemzeti gyakorlatot magyar törzs fogja irányítani Szolnok helyőrségből, amellett, hogy az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vezeti majd a végrehajtó állományt is.

Bár a gyakorlat mozzanatai alapvetően katonai területekre koncentrálnak majd, Újdörögd, Táborfalva, Ócsa és Tótvázsony gyakorlóterei mellett a különleges műveleti csoportok megjelenhetnek Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is. „A feladatvégrehajtások során megemelkedhet a katonai gépjárműves forgalom, illetve, miután helikopterek és merevszárnyú repülőgépek is bevonásra kerültek, előfordulhat, hogy nagyobb hanghatás is keletkezik, ezért kérjük a lakosság megértését és türelmét a gyakorlat vonatkozásában” – fogalmazott Sándor tábornok. Hozzátette, hogy a gyakorlat egyébként három ország területén zajlik, így hazánkon túl Horvátországban és Szlovákiában is lesznek mozzanatok. Magyarországon, a magyar különleges rendeltetésű dandár tagjain kívül amerikai és szlovén katonák vesznek részt a feladatokban, magyar katonák pedig a hazai végrehajtásokon túl Horvátországban is jelen lesznek.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője kiemelte, hogy a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakorlatában regionális partnereinken (Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) kívül Németország kiképzőként, az Amerikai Egyesült Államok pedig kiképzőként és végrehajtóként is részt vesz.„A végrehajtók létszáma összességében 800 fő, akik több mint 14 repülőeszköz, illetve ezen felül az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár technikai eszközeinek bevonásával hajtják majd végre feladataikat. Magyarországon először jelenik meg az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének különleges műveleti képessége is két SOC-R típusú hajóval” – mondta Sándor vezérőrnagy.

Az MH Hadikikötőben vízre bocsátott, nehézfegyverzettel ellátott amerikai csapatszállító folyami hajók és a gyakorlat során betöltött szerepük kapcsán Pécsvárady Szabolcs ezredes, a különleges rendeltetésű dandár megbízott parancsnoka elmondta: a Black Swan 2021 egyik kiemelt célja a folyami eszközök kezelése és a hozzájuk kapcsolódó harcászati eljárások gyakorlása. Ennek érdekében négy hajóegység (két magyar, két amerikai) fog közös feladatokat végrehajtani. „A gyakorlatunk első szakaszában a katonák megismerkednek az eszközökkel, gyakorolják a navigálást, a veszélyhelyzetek elhárítását és a különböző technikai rendszerek kezelését. A gyakorlat második felében pedig fejlesztjük a hajók és a személyzetek közötti együttműködést, illetve gyakoroljuk a különleges rendeltetésű erők harceljárásait” – foglalta össze, hozzátéve, hogy a gyakorlat során több alkalommal is lesznek komplex, vaklőszeres harcászati mozzanatok. A hajók többségében a Duna Ercsi és Szentendrei-sziget közötti szakaszán fognak közlekedni. „Az aktívabb manőverezéssel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe terveztük, ahol a vízi, vagy vízparti forgalom minimális, vagy nincs is. A vaklőszer alkalmazásával járó harcászati mozzanatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében tervezzük végrehajtani. A gyakorlatot úgy terveztük meg, hogy a mozzanatok a lehető legkisebb mértékben se befolyásolják a lakosság vagy a víziközlekedésben érintettek tevékenységét, nyugalmát”. Pécsvárady ezredes hangsúlyozta, hogy a biztonság alapvető fontosságú, ennek érdekében pedig a különböző mozzanatokat minden esetben a hajózási és vízi közlekedési rendszabályok maximális betartásával fogják végrehajtani a katonák.

Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat az amerikai vezetésű Trojan Footprint 2021 és a Blue Sky gyakorlatokkal együtt a Defender Europe 2021 gyakorlatsorozat részét alkotják.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.