2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik

Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik
honvedelem.hu  |  2021. 04. 21., 12:36
Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik

Mintegy 800 katona részvételével kezdődik meg a magyar vezetésű Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat Magyarországon. Az április 19-től május 14-ig tartó gyakorlatról az MH Hadikikötőben tartottak sajtótájékoztatót.

A 800 fős nemzetközi gyakorlat alapvető célja a hazánkban létrejött Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakoroltatása, illetve a kezdeti műveleti képesség elérése. Ennek érdekében a Black Swan 2021 elnevezésű többnemzeti gyakorlatot magyar törzs fogja irányítani Szolnok helyőrségből, amellett, hogy az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vezeti majd a végrehajtó állományt is.

Bár a gyakorlat mozzanatai alapvetően katonai területekre koncentrálnak majd, Újdörögd, Táborfalva, Ócsa és Tótvázsony gyakorlóterei mellett a különleges műveleti csoportok megjelenhetnek Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is. „A feladatvégrehajtások során megemelkedhet a katonai gépjárműves forgalom, illetve, miután helikopterek és merevszárnyú repülőgépek is bevonásra kerültek, előfordulhat, hogy nagyobb hanghatás is keletkezik, ezért kérjük a lakosság megértését és türelmét a gyakorlat vonatkozásában” – fogalmazott Sándor tábornok. Hozzátette, hogy a gyakorlat egyébként három ország területén zajlik, így hazánkon túl Horvátországban és Szlovákiában is lesznek mozzanatok. Magyarországon, a magyar különleges rendeltetésű dandár tagjain kívül amerikai és szlovén katonák vesznek részt a feladatokban, magyar katonák pedig a hazai végrehajtásokon túl Horvátországban is jelen lesznek.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője kiemelte, hogy a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakorlatában regionális partnereinken (Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) kívül Németország kiképzőként, az Amerikai Egyesült Államok pedig kiképzőként és végrehajtóként is részt vesz.„A végrehajtók létszáma összességében 800 fő, akik több mint 14 repülőeszköz, illetve ezen felül az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár technikai eszközeinek bevonásával hajtják majd végre feladataikat. Magyarországon először jelenik meg az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének különleges műveleti képessége is két SOC-R típusú hajóval” – mondta Sándor vezérőrnagy.

Az MH Hadikikötőben vízre bocsátott, nehézfegyverzettel ellátott amerikai csapatszállító folyami hajók és a gyakorlat során betöltött szerepük kapcsán Pécsvárady Szabolcs ezredes, a különleges rendeltetésű dandár megbízott parancsnoka elmondta: a Black Swan 2021 egyik kiemelt célja a folyami eszközök kezelése és a hozzájuk kapcsolódó harcászati eljárások gyakorlása. Ennek érdekében négy hajóegység (két magyar, két amerikai) fog közös feladatokat végrehajtani. „A gyakorlatunk első szakaszában a katonák megismerkednek az eszközökkel, gyakorolják a navigálást, a veszélyhelyzetek elhárítását és a különböző technikai rendszerek kezelését. A gyakorlat második felében pedig fejlesztjük a hajók és a személyzetek közötti együttműködést, illetve gyakoroljuk a különleges rendeltetésű erők harceljárásait” – foglalta össze, hozzátéve, hogy a gyakorlat során több alkalommal is lesznek komplex, vaklőszeres harcászati mozzanatok. A hajók többségében a Duna Ercsi és Szentendrei-sziget közötti szakaszán fognak közlekedni. „Az aktívabb manőverezéssel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe terveztük, ahol a vízi, vagy vízparti forgalom minimális, vagy nincs is. A vaklőszer alkalmazásával járó harcászati mozzanatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében tervezzük végrehajtani. A gyakorlatot úgy terveztük meg, hogy a mozzanatok a lehető legkisebb mértékben se befolyásolják a lakosság vagy a víziközlekedésben érintettek tevékenységét, nyugalmát”. Pécsvárady ezredes hangsúlyozta, hogy a biztonság alapvető fontosságú, ennek érdekében pedig a különböző mozzanatokat minden esetben a hajózási és vízi közlekedési rendszabályok maximális betartásával fogják végrehajtani a katonák.

Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat az amerikai vezetésű Trojan Footprint 2021 és a Blue Sky gyakorlatokkal együtt a Defender Europe 2021 gyakorlatsorozat részét alkotják.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.