2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik

Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik
honvedelem.hu  |  2021. 04. 21., 12:36
Magyar vezetésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat kezdődik

Mintegy 800 katona részvételével kezdődik meg a magyar vezetésű Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat Magyarországon. Az április 19-től május 14-ig tartó gyakorlatról az MH Hadikikötőben tartottak sajtótájékoztatót.

A 800 fős nemzetközi gyakorlat alapvető célja a hazánkban létrejött Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakoroltatása, illetve a kezdeti műveleti képesség elérése. Ennek érdekében a Black Swan 2021 elnevezésű többnemzeti gyakorlatot magyar törzs fogja irányítani Szolnok helyőrségből, amellett, hogy az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vezeti majd a végrehajtó állományt is.

Bár a gyakorlat mozzanatai alapvetően katonai területekre koncentrálnak majd, Újdörögd, Táborfalva, Ócsa és Tótvázsony gyakorlóterei mellett a különleges műveleti csoportok megjelenhetnek Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is. „A feladatvégrehajtások során megemelkedhet a katonai gépjárműves forgalom, illetve, miután helikopterek és merevszárnyú repülőgépek is bevonásra kerültek, előfordulhat, hogy nagyobb hanghatás is keletkezik, ezért kérjük a lakosság megértését és türelmét a gyakorlat vonatkozásában” – fogalmazott Sándor tábornok. Hozzátette, hogy a gyakorlat egyébként három ország területén zajlik, így hazánkon túl Horvátországban és Szlovákiában is lesznek mozzanatok. Magyarországon, a magyar különleges rendeltetésű dandár tagjain kívül amerikai és szlovén katonák vesznek részt a feladatokban, magyar katonák pedig a hazai végrehajtásokon túl Horvátországban is jelen lesznek.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője kiemelte, hogy a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakorlatában regionális partnereinken (Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) kívül Németország kiképzőként, az Amerikai Egyesült Államok pedig kiképzőként és végrehajtóként is részt vesz.„A végrehajtók létszáma összességében 800 fő, akik több mint 14 repülőeszköz, illetve ezen felül az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár technikai eszközeinek bevonásával hajtják majd végre feladataikat. Magyarországon először jelenik meg az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének különleges műveleti képessége is két SOC-R típusú hajóval” – mondta Sándor vezérőrnagy.

Az MH Hadikikötőben vízre bocsátott, nehézfegyverzettel ellátott amerikai csapatszállító folyami hajók és a gyakorlat során betöltött szerepük kapcsán Pécsvárady Szabolcs ezredes, a különleges rendeltetésű dandár megbízott parancsnoka elmondta: a Black Swan 2021 egyik kiemelt célja a folyami eszközök kezelése és a hozzájuk kapcsolódó harcászati eljárások gyakorlása. Ennek érdekében négy hajóegység (két magyar, két amerikai) fog közös feladatokat végrehajtani. „A gyakorlatunk első szakaszában a katonák megismerkednek az eszközökkel, gyakorolják a navigálást, a veszélyhelyzetek elhárítását és a különböző technikai rendszerek kezelését. A gyakorlat második felében pedig fejlesztjük a hajók és a személyzetek közötti együttműködést, illetve gyakoroljuk a különleges rendeltetésű erők harceljárásait” – foglalta össze, hozzátéve, hogy a gyakorlat során több alkalommal is lesznek komplex, vaklőszeres harcászati mozzanatok. A hajók többségében a Duna Ercsi és Szentendrei-sziget közötti szakaszán fognak közlekedni. „Az aktívabb manőverezéssel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe terveztük, ahol a vízi, vagy vízparti forgalom minimális, vagy nincs is. A vaklőszer alkalmazásával járó harcászati mozzanatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében tervezzük végrehajtani. A gyakorlatot úgy terveztük meg, hogy a mozzanatok a lehető legkisebb mértékben se befolyásolják a lakosság vagy a víziközlekedésben érintettek tevékenységét, nyugalmát”. Pécsvárady ezredes hangsúlyozta, hogy a biztonság alapvető fontosságú, ennek érdekében pedig a különböző mozzanatokat minden esetben a hajózási és vízi közlekedési rendszabályok maximális betartásával fogják végrehajtani a katonák.

Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat az amerikai vezetésű Trojan Footprint 2021 és a Blue Sky gyakorlatokkal együtt a Defender Europe 2021 gyakorlatsorozat részét alkotják.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin