2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyarország ad otthont a Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak

Magyarország ad otthont a Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak
honvedelem.hu  |  2023. 10. 18., 11:21
Magyarország ad otthont a Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szervezésében idén októberben Magyarország ad otthont a tíz napos Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak. A litván, belga és német nemzetiségű búvárok – többek között – a zárt téri és az folyóvízi sisakos merülést is gyakorolhatják.

A Clearance Diver gyakorlatot először tavaly tartották meg litván és belga külföldi résztvevőkkel, majd idén, harmadik vendégnemzetként a németek is csatlakoztak a hasznos szakmai tapasztalatokat biztosító eseményhez.

Egy búvárgyakorlat természetesen nemcsak merülésből és robbanótest keresésből áll, először a felszereléssel kell mindenkinek alaposan megismerkednie, ennek megfelelően a vendégek először a honvédség tűzszerészbúvárai által használt eszközök találkoztak, melynek egyik fő eleme a búvárplatform (másnéven búvárdereglye).

„A Kőbányai pincerendszerben tartott zárttéri merülés során a vendégeknek bemutatjuk, hogy milyen merülési technikákat, biztonsági eljárásokat alkalmazunk, illetve azt is szemléltetjük, hogy ezt milyen módszerekkel építettük be a tűzszerész búvárok kiképzésébe” – fogalmazott a gyakorlat egyik kiemelt eleméről Török László zászlós, az ezred tűzszerészbúvár szakaszának szakaszkiképzője.

Török László hangsúlyozta, hogy a zárttéri merülés nagy kockázatot hordoz magában, hiszen egy veszélyhelyzetben a búvárnak nincs lehetősége arra, hogy bárhol, akadálymentesen a felszínre emelkedhessen. A zökkenőmentes zárttéri gyakorlat alatt sajátítják el a résztvevők, hogy miképpen képesek a problémákat a víz alatt megoldani, majd ugyanott felszínre jönni, ahol a merülést is elkezdték.

„A gyakorlaton fizikai és mentális felkészítést is kapnak az esetleges problémák megoldására, ezért a későbbiekben sokkal magabiztosabban fogják feladataikat végrehajtani” – mondta a zászlós.

A zárttéri merüléssel egyidőben a tizenöt fős csoport másik fele a búvárdereglyén a robbanótest felderítését, a kiemelés előkészítését és magát a kiemelést gyakorolta. Ez nagyban különbözik a zárttéri gyakorlattól, mivel a látótávolság itt csupán egy méter, valamint az itt dolgozó munkabúvárok felszerelését – az alapvető ruházaton felül – a sisak és az ólomsúlyok egészítik ki.

Horváth Csaba őrnagy, az ezred kiképzési főnöke, gyakorlatigazgató kiemelte a feladat összetettségét, hiszen annak végrehajtásakor nemcsak a felderítésre, hanem a búvárdereglye működtetésére is nagy figyelmet kell fordítaniuk. A platformról kommunikálnak a felderítést végző búvárral, de a robbanótest kiemelését és a dereglye csörlőkkel történő mozgatását is a búvároknak kell elvégezniük.

A többnemzeti gyakorlat további részében a képzésen résztvevő búvárok a Molnár János barlangban és a Lupa-tavon tíz nap alatt összesen öt helyszínen, kilencszer fognak merülést végrehajtani.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.

  JETfly Magazin

Összesen 40 darab használt Eurofighter Typhoon vadászbombázót vásárolna Törökország – a szándékot, melyről már korábban is volt szó,Yasar Guler védelmi miniszter jelentette be a közelmúltban.