2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyarország ad otthont a Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak

Magyarország ad otthont a Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak
honvedelem.hu  |  2023. 10. 18., 11:21
Magyarország ad otthont a Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szervezésében idén októberben Magyarország ad otthont a tíz napos Clearance Diver 2023 többnemzeti búvárgyakorlatnak. A litván, belga és német nemzetiségű búvárok – többek között – a zárt téri és az folyóvízi sisakos merülést is gyakorolhatják.

A Clearance Diver gyakorlatot először tavaly tartották meg litván és belga külföldi résztvevőkkel, majd idén, harmadik vendégnemzetként a németek is csatlakoztak a hasznos szakmai tapasztalatokat biztosító eseményhez.

Egy búvárgyakorlat természetesen nemcsak merülésből és robbanótest keresésből áll, először a felszereléssel kell mindenkinek alaposan megismerkednie, ennek megfelelően a vendégek először a honvédség tűzszerészbúvárai által használt eszközök találkoztak, melynek egyik fő eleme a búvárplatform (másnéven búvárdereglye).

„A Kőbányai pincerendszerben tartott zárttéri merülés során a vendégeknek bemutatjuk, hogy milyen merülési technikákat, biztonsági eljárásokat alkalmazunk, illetve azt is szemléltetjük, hogy ezt milyen módszerekkel építettük be a tűzszerész búvárok kiképzésébe” – fogalmazott a gyakorlat egyik kiemelt eleméről Török László zászlós, az ezred tűzszerészbúvár szakaszának szakaszkiképzője.

Török László hangsúlyozta, hogy a zárttéri merülés nagy kockázatot hordoz magában, hiszen egy veszélyhelyzetben a búvárnak nincs lehetősége arra, hogy bárhol, akadálymentesen a felszínre emelkedhessen. A zökkenőmentes zárttéri gyakorlat alatt sajátítják el a résztvevők, hogy miképpen képesek a problémákat a víz alatt megoldani, majd ugyanott felszínre jönni, ahol a merülést is elkezdték.

„A gyakorlaton fizikai és mentális felkészítést is kapnak az esetleges problémák megoldására, ezért a későbbiekben sokkal magabiztosabban fogják feladataikat végrehajtani” – mondta a zászlós.

A zárttéri merüléssel egyidőben a tizenöt fős csoport másik fele a búvárdereglyén a robbanótest felderítését, a kiemelés előkészítését és magát a kiemelést gyakorolta. Ez nagyban különbözik a zárttéri gyakorlattól, mivel a látótávolság itt csupán egy méter, valamint az itt dolgozó munkabúvárok felszerelését – az alapvető ruházaton felül – a sisak és az ólomsúlyok egészítik ki.

Horváth Csaba őrnagy, az ezred kiképzési főnöke, gyakorlatigazgató kiemelte a feladat összetettségét, hiszen annak végrehajtásakor nemcsak a felderítésre, hanem a búvárdereglye működtetésére is nagy figyelmet kell fordítaniuk. A platformról kommunikálnak a felderítést végző búvárral, de a robbanótest kiemelését és a dereglye csörlőkkel történő mozgatását is a búvároknak kell elvégezniük.

A többnemzeti gyakorlat további részében a képzésen résztvevő búvárok a Molnár János barlangban és a Lupa-tavon tíz nap alatt összesen öt helyszínen, kilencszer fognak merülést végrehajtani.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.