2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megújulnak a honvédségi alakulatok megnevezései

Megújulnak a honvédségi alakulatok megnevezései
honvedelem.hu  |  2023. 01. 04., 15:54

Március elsejei hatállyal lép életbe az a HM utasítás, ami tartalmazza a Magyar Honvédség alakulatainak új megnevezéseit, ami a hadrendi számokon túl a büszkén viselt történelmi nevekre is kiterjed. Az újítás kiemelt célja, hogy meg- és újjáteremtsék a magyar katona harcos szellemiségét, aminek legfőbb forrása és éltetője a vérrel írt katonai hagyomány.

Egy rendkívül gyorsan változó, új világrend kialakulásának szemtanúi vagyunk, amelyben hazánk biztonságának egyik legfontosabb garanciája egy nagyon modern, ütőképes hadsereg lesz. E célkitűzésnek megfelelően évek óta folyamatban van a korszerű fegyverrendszerek beszerzése, a harctéri követelményeknek megfelelő személyi felszerelések fejlesztése és a katonai hivatást méltóan elismerő illetmények bevezetése. Azonban a legjobb fegyverek sem érnek semmit, ha azokat nem harcos szellemű katonák használják.

Éppen ezért a modernizálás és korszerűsítés mellett kiemelt feladat e szellemiség megteremtése is, amelyet a vérrel írt hagyományok éltetnek. E tradíciók fakadhatnak az ország hadtörténelméből, a dicsőséges csatáiból és a sikeres hadvezérek tetteiből, valamint az egyes alakulatok tradícióiból, amelyeket megint csak a megvívott ütközetek, a győzelmek, a vereségek, a talpra állások és az itt szolgálók dicső tettei alkotnak. Egy nagy múltú egységben szolgálni pedig olyan, mintha az örökkévalósággal kerülne kapcsolatba a katona, hiszen amennyiben a harcba induló katona egy olyan alakulat tagja, melynek történetét vérrel írták, biztos lehet abban, hogy bajtársai mindent megtesznek majd érte, hiszen összes elődük is ezt tette, és ennek a hagyománynak felülírhatatlan parancsoló ereje van. Ha elesik, akkor is az alakulat tagja marad, hiszen nevét megőrzik és felidézik minden ünnepségen, a többi hősi halottal együtt.

Magyarország, a Magyar Honvédség azonban nem rendelkezik egy olyan működő, saját történelmi általános- és csapathagyomány rendszerrel, ami szilárd morális értékrendként szolgál a katonák számára. Ennek fő okai a XX. századi történelmünk során bekövetkező történelmi katasztrófák, melyek mindig megtörték a folyamatos fejlődést, társadalmi és ideológiai kataklizmákat idézve elő.

A múlt század mindkét nagy háborúját Magyarország a vesztes oldalon fejezte be, katonái helytállása ellenére, majd 1945 után hazánk kényszerűen nagyon gyorsan és drasztikusan szakított az addig meglévő és igen erős nemzeti tradíciókkal. A magyarok helyett teljesen idegen szovjet-orosz példaképeket állítottak a katonák elé, akikhez nem lehetett érzelmileg kötődni. Emellett pedig a magyar történelmi alakokból csak azok maradhattak, akik megfeleltek az ideológiai elvárásoknak. Haderőnk még a rendszerváltás után sem kapta vissza korábbi hagyományait, sőt a felszámolások, átszervezések mind tovább nehezítették a csapathagyományok újra-, illetve kialakítását. E történelmi múltnak és folyamatoknak mai napig ható következménye az igazi, élő történelmi csapathagyományok hiánya.

Ahhoz, hogy a megújuló Magyar Honvédség maradéktalanul betölthesse történelmi és társadalmi szerepét, küldetését, de még a puszta hatékony működéséhez is, elengedhetetlen a több mint ezer éves hadtörténelmünkből fakadó katonai hagyományok élővé tétele a Honvédség mindennapjaiban és ünnepeiben. A most kiteljesedő haderőfejlesztés azonban kiváló alkalmat nyújt arra, a Magyar Honvédség belső hagyományrendszerének újra alkotására. A végső cél az, hogy a Magyar Honvédség visszanyerje azt a nimbuszát, hogy egy olyan általános köztiszteletben álló nemzeti intézmény, mely a magyarság megmaradásának letéteményese és biztosítéka.

E gondolkodásnak megfelelően változik meg az alakulatok hadrendi száma és az elnevezések megválasztása, amellett, hogy egy eddig hibásan alkalmazott gyakorlat is megszűnik: a jövőben a hadrendi számot megelőzi a névadó. A név és számválasztás hátterében az a megfontolás állt, hogy a hadrendi számnak egy előző dicső harcoló alakulatra kell utalnia, a névadónak pedig egyértelműen magyar katonahőst kell választani. Ilyen például a korábbi MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred új elnevezése: MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred.

Szintén a régi nemzeti hagyományokhoz nyúlik vissza – mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - az MH Bakony Harckiképző Központ új elnevezése: MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság. Így születtek meg a magyar hadtörténelem sajátosságait figyelembe vevő új alakulat megnevezések, ami immár lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar katonák nagyon dicső, vérrel írt múltú alakulatok töretlen tradícióját vallhassák magukénak, és valódi hősök állhassanak példaképül előttük.

A Magyar Honvédség alakulatainak új elnevezéseit a honvedelem.hu főoldalán is megtekinthetik!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!