2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Misszióra készülnek

Misszióra készülnek
Art of WAR  |  2020. 04. 15., 10:33
Misszióra készülnek

A COVID-19 vírus miatt kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével készül az afganisztáni műveleti területen történő szolgálatteljesítésre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kijelölt állománya.

Az MH Biztosító Szakasz többnemzeti alárendeltségben, önálló kontingensként vesz részt a NATO Resolute Support (Eltökélt Támogatás) műveletben 2014 óta, Észak-Afganisztánban. A kontingens feadatai közé tartozik a NATO tagországok tanácsadóinak személyi védelme, szállítása, a katonai bázisok őrzés-védelmének biztosítása, valamint a felderítő és a jelenlétfenntartó járőrözés.

A jelenlegi váltás a missziós feladatrendszerre való hatékony felkészülés érdekében több hónapos kiképzést kezdett meg még februárban. A tíznapos harctéri sebesültellátó (Combat Life Saver – CLS), illetve ötnapos ismeretfelújító képzést általános, több területre kiterjedő tájékoztatók követték. Az állomány a felderítő előadások során átfogó képet kaphatott a jelenlegi afganisztáni helyzetről.

Az elméleti oktatás után a gyakorlati felkészítés következett, amely során a kiképzők a valóságot leginkább megközelítő helyzetek szimulálására törekedtek, teljes mértékben kihasználva az elérhető kiképzési lehetőségeket, amiket az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai Lő- és Kiképző Bázisa biztosított.

A kisalegység harcászat, a beépített területen vívott harc, a konvojműveletek, valamint a személyvédelmi és személykísérési feladatok gyakorlása egy teljes hetet vett igénybe. A Resolute Support művelet állományában szolgálatot teljesítő szakasz 12. váltás jelenlegi feladata a kezdeti alkalmazási készenlét hazai területen történő elérése. A kihelyezés során a felkészülők „GREEN on BLUE” (baráti tűz kiváltása) incidensekre történő reagálást, illetve az izolált személyek felkutatását is gyakorolták.

Az előző váltások tapasztalatainak birtokában a felkészülés komplex zárógyakorlattal fejeződik be április végén. Ennek során nagy hangsúlyt fektetnek majd a gyors helyzetfelismerésre, elemzésre és a valószínűsíthető szituációk megoldására.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.