2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Misszióra készülnek

Misszióra készülnek
Art of WAR  |  2020. 04. 15., 10:33
Misszióra készülnek

A COVID-19 vírus miatt kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével készül az afganisztáni műveleti területen történő szolgálatteljesítésre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kijelölt állománya.

Az MH Biztosító Szakasz többnemzeti alárendeltségben, önálló kontingensként vesz részt a NATO Resolute Support (Eltökélt Támogatás) műveletben 2014 óta, Észak-Afganisztánban. A kontingens feadatai közé tartozik a NATO tagországok tanácsadóinak személyi védelme, szállítása, a katonai bázisok őrzés-védelmének biztosítása, valamint a felderítő és a jelenlétfenntartó járőrözés.

A jelenlegi váltás a missziós feladatrendszerre való hatékony felkészülés érdekében több hónapos kiképzést kezdett meg még februárban. A tíznapos harctéri sebesültellátó (Combat Life Saver – CLS), illetve ötnapos ismeretfelújító képzést általános, több területre kiterjedő tájékoztatók követték. Az állomány a felderítő előadások során átfogó képet kaphatott a jelenlegi afganisztáni helyzetről.

Az elméleti oktatás után a gyakorlati felkészítés következett, amely során a kiképzők a valóságot leginkább megközelítő helyzetek szimulálására törekedtek, teljes mértékben kihasználva az elérhető kiképzési lehetőségeket, amiket az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai Lő- és Kiképző Bázisa biztosított.

A kisalegység harcászat, a beépített területen vívott harc, a konvojműveletek, valamint a személyvédelmi és személykísérési feladatok gyakorlása egy teljes hetet vett igénybe. A Resolute Support művelet állományában szolgálatot teljesítő szakasz 12. váltás jelenlegi feladata a kezdeti alkalmazási készenlét hazai területen történő elérése. A kihelyezés során a felkészülők „GREEN on BLUE” (baráti tűz kiváltása) incidensekre történő reagálást, illetve az izolált személyek felkutatását is gyakorolták.

Az előző váltások tapasztalatainak birtokában a felkészülés komplex zárógyakorlattal fejeződik be április végén. Ennek során nagy hangsúlyt fektetnek majd a gyors helyzetfelismerésre, elemzésre és a valószínűsíthető szituációk megoldására.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.