2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Négyévszakos túlélő kiképzés – tíz napban

Négyévszakos túlélő kiképzés – tíz napban
2020. 04. 07., 12:14
Négyévszakos túlélő kiképzés – tíz napban

A Magyar Honvédség első hazai szervezésű, négyévszakos, túlélő, missziós felkészítését szervezték meg a közelmúltban.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Kiképzési Csoportfőnökség irányításával az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kiemelt szerepe mellett az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 25. Klapka György Lövészdandár biztosított kiképzőket a Magyar Honvédség első hazai szervezésű, négyévszakos, túlélő, missziós felkészítésére, amit az EUTM Mali misszióba tervezett békefenntartók részére szerveztek. A kiképzés célja elméleti és gyakorlati ismeretek átadása volt azoknak a magyar katonáknak, akik a közeljövőben az afrikai országban működő kiképző misszióban teljesítenek majd szolgálatot.

A napjainkban kiemelt figyelmet érdemlő „túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés” (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – SERE) kiképzést első alkalommal kapták meg missziós területre egyéni beosztásokba készülő katonák.

Az Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében tervezi az új képességek kialakítását és a meglévő képességeinek fejlesztését. A program részeként nagy mennyiségű, a kor színvonalának megfelelő haditechnikai eszközt szereznek be. A legújabb generációs haditechnikai eszközök, nemcsak magas színvonalú hozzáértést, képzettséget, hanem filozófiaváltást is igényelnek az alkalmazó és a felhasználó részéről egyaránt. Ennek része a katonák túlélőképességének növelése is.

Amikor SERE-ről beszélünk, sokszor a túlélésre asszociálunk, azonban ennél jóval többről van szó. A kiképzők jól ismerik a túlélés fortélyait, de mindezek mellett mesterei a fogságból való szabadulásnak és az ott tanúsított helyes magatartásnak, az ellenség-kikerülési taktikáinak, valamint a kiemelés előkészítésnek, egyénileg és csoportosan is. A kiképzés menekülési fázisa közben 3 különböző típusú helikopter kereste a menekülő csapatokat.

A mostani kiképzés előzménye volt a három hetes norvég mobil kiképző csoport (Royal Norvegian Air Force Mobile Training Team – RNoAF MTT) hozzájárulásával tavaly ősszel végrehajtott úgynevezett SERE C kiképzés volt. Az MHP Kiképzési Csoportfőnökség feladata az volt, hogy olyan egységes SERE A, B, C kiképzési rendszert alapozzon meg, amely lehetőséget biztosít az elszigeteltség különböző mértékének kitett katonák differenciált felkészítésére.

A feladat szükséges mindkét haderőnem katonái számára, ezért a kiképzésre a szárazföldi és a légierő haderőnemtől is választottak ki katonákat. Az első kiképzettek komoly kihívásnak tekintették a feladatot és a felkészítést követően elismerően nyilatkoztak a foglalkozások szakmaiságáról és hasznosságáról.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.