2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nélkülözhetetlen időjárásmérő állomást kaptak a tatai tüzérek

Nélkülözhetetlen időjárásmérő állomást kaptak a tatai tüzérek
honvedelem.hu  |  2022. 09. 19., 15:23

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett VAISALA MW32 típusú időjárásmérő állomásnak jelentős szerepe van a tábori tüzérségnél, többek között a lövészet és a tűzvezetés előkészítésében is. Az eszköz képességeiről Pátkai Zoltán őrnagyot, Száraz Csaba századost és Virincsik Árpád törzszászlóst, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztály katonáit kérdezte a honvedelem.hu szerkesztősége.

A mindennapi életben megszokott időjárás-jelentéssel szemben ez az időjárásmérő állomás nem előrejelzést, hanem nagyon pontos, aktuális mérési adatokat biztosít.

„Ez az eszközkészlet aktuális időjárási adatokat mér és jelent, amelyeket mi a lövéseink pontosabbá tételére használunk fel. Három fő részből áll: földközeli mérő állomás, vevőantenna és munkaállomás. A földközeli mérőállomás naplózza a talajmenti környezeti hatásokat: a szélsebességet, a légnyomást, a csapadék és páratartalmat, valamint a hőmérsékletet. A mérőállomás és vevőantenna által szolgáltatott adatokat a munkaállomáson, számítógépes felületen dolgozzák fel a kezelők” – részletezték a tatai katonák az eszköz működését.

Megtudtuk: a készlethez a meteorológiai ballonok is tartoznak. Ezek voltaképpen olyanok, mint a hagyományos héliummal töltött „lufik”, csak természetesen nagyobb méretben. A ballonhoz tartozik egy szonda is, ami a légköri adatokat összesíti és továbbítja a számítógép felé.

„Különlegessége, hogy a ballon és a szonda kialakítása nem jelent semmilyen veszélyt egy esetleges repülővel való ütközésnél sem, így bármikor és bárhol szabadon használható” – hangsúlyozták a katonák. Az eszköz célja, hogy a tüzérek képet kapjanak a kilőtt lövedékeket befolyásoló környezeti hatásokról, mivel bármilyen, a levegőben repülő tárgy mozgását az időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolják.

„Annak érdekében, hogy a tüzérségi gránát eltalálja a célt, szükség van a teljes röppályára vetítve a különböző időjárási értékek ismeretére. Ezek egy ilyen fegyverrendszer esetén - akár 60 kilométer lőtávolságon és 25 kilométer röppályamagasságon - jelentős eltéréseket eredményezhetnek” – mondták a tüzérek.

Az állomás elsősorban a tüzérosztály számára hasznos, hiszen itt van leginkább szükség a pontos, aktuális időjárási adatokra a manőver erők hatékonyabb tűztámogatásához, ezáltal elősegítve a teljes feladatvégrehajtás sikerét. Azonban közvetetten az adatok bárki számára eljuttathatók, ugyanis az állomás képes előállítani a repülőcsapatok számára szükséges jelentéseket, előrejelzéseket is.

És hogy mikor használják az időjárásmérő állomást?

„Félig viccesen, félig komolyan azt lehet mondani, hogy mindig, amikor a tüzérosztály lövészetéhez, vagy más szervezeti elem egyéb feladatához szükség van rá” – vélték a honvédek. Hozzátették: az időjárásmérő állomás tüzérségi éleslövészeteken akár éjjel-nappal folyamatosan üzemel, ami persze nem azt jelenti, hogy mindig indítani kell a ballonokat, de alapvetően két óránként szükséges.

Az eszköz egyébként a tüzérosztály felderítő ütegének állományába tartozik. Kezelése egyszerű; alapvető tüzérségi ismeretek birtokában gyorsan elsajátítható.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.