2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nélkülözhetetlen időjárásmérő állomást kaptak a tatai tüzérek

Nélkülözhetetlen időjárásmérő állomást kaptak a tatai tüzérek
honvedelem.hu  |  2022. 09. 19., 15:23

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett VAISALA MW32 típusú időjárásmérő állomásnak jelentős szerepe van a tábori tüzérségnél, többek között a lövészet és a tűzvezetés előkészítésében is. Az eszköz képességeiről Pátkai Zoltán őrnagyot, Száraz Csaba századost és Virincsik Árpád törzszászlóst, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztály katonáit kérdezte a honvedelem.hu szerkesztősége.

A mindennapi életben megszokott időjárás-jelentéssel szemben ez az időjárásmérő állomás nem előrejelzést, hanem nagyon pontos, aktuális mérési adatokat biztosít.

„Ez az eszközkészlet aktuális időjárási adatokat mér és jelent, amelyeket mi a lövéseink pontosabbá tételére használunk fel. Három fő részből áll: földközeli mérő állomás, vevőantenna és munkaállomás. A földközeli mérőállomás naplózza a talajmenti környezeti hatásokat: a szélsebességet, a légnyomást, a csapadék és páratartalmat, valamint a hőmérsékletet. A mérőállomás és vevőantenna által szolgáltatott adatokat a munkaállomáson, számítógépes felületen dolgozzák fel a kezelők” – részletezték a tatai katonák az eszköz működését.

Megtudtuk: a készlethez a meteorológiai ballonok is tartoznak. Ezek voltaképpen olyanok, mint a hagyományos héliummal töltött „lufik”, csak természetesen nagyobb méretben. A ballonhoz tartozik egy szonda is, ami a légköri adatokat összesíti és továbbítja a számítógép felé.

„Különlegessége, hogy a ballon és a szonda kialakítása nem jelent semmilyen veszélyt egy esetleges repülővel való ütközésnél sem, így bármikor és bárhol szabadon használható” – hangsúlyozták a katonák. Az eszköz célja, hogy a tüzérek képet kapjanak a kilőtt lövedékeket befolyásoló környezeti hatásokról, mivel bármilyen, a levegőben repülő tárgy mozgását az időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolják.

„Annak érdekében, hogy a tüzérségi gránát eltalálja a célt, szükség van a teljes röppályára vetítve a különböző időjárási értékek ismeretére. Ezek egy ilyen fegyverrendszer esetén - akár 60 kilométer lőtávolságon és 25 kilométer röppályamagasságon - jelentős eltéréseket eredményezhetnek” – mondták a tüzérek.

Az állomás elsősorban a tüzérosztály számára hasznos, hiszen itt van leginkább szükség a pontos, aktuális időjárási adatokra a manőver erők hatékonyabb tűztámogatásához, ezáltal elősegítve a teljes feladatvégrehajtás sikerét. Azonban közvetetten az adatok bárki számára eljuttathatók, ugyanis az állomás képes előállítani a repülőcsapatok számára szükséges jelentéseket, előrejelzéseket is.

És hogy mikor használják az időjárásmérő állomást?

„Félig viccesen, félig komolyan azt lehet mondani, hogy mindig, amikor a tüzérosztály lövészetéhez, vagy más szervezeti elem egyéb feladatához szükség van rá” – vélték a honvédek. Hozzátették: az időjárásmérő állomás tüzérségi éleslövészeteken akár éjjel-nappal folyamatosan üzemel, ami persze nem azt jelenti, hogy mindig indítani kell a ballonokat, de alapvetően két óránként szükséges.

Az eszköz egyébként a tüzérosztály felderítő ütegének állományába tartozik. Kezelése egyszerű; alapvető tüzérségi ismeretek birtokában gyorsan elsajátítható.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.