2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nélkülözhetetlen időjárásmérő állomást kaptak a tatai tüzérek

Nélkülözhetetlen időjárásmérő állomást kaptak a tatai tüzérek
honvedelem.hu  |  2022. 09. 19., 15:23

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett VAISALA MW32 típusú időjárásmérő állomásnak jelentős szerepe van a tábori tüzérségnél, többek között a lövészet és a tűzvezetés előkészítésében is. Az eszköz képességeiről Pátkai Zoltán őrnagyot, Száraz Csaba századost és Virincsik Árpád törzszászlóst, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztály katonáit kérdezte a honvedelem.hu szerkesztősége.

A mindennapi életben megszokott időjárás-jelentéssel szemben ez az időjárásmérő állomás nem előrejelzést, hanem nagyon pontos, aktuális mérési adatokat biztosít.

„Ez az eszközkészlet aktuális időjárási adatokat mér és jelent, amelyeket mi a lövéseink pontosabbá tételére használunk fel. Három fő részből áll: földközeli mérő állomás, vevőantenna és munkaállomás. A földközeli mérőállomás naplózza a talajmenti környezeti hatásokat: a szélsebességet, a légnyomást, a csapadék és páratartalmat, valamint a hőmérsékletet. A mérőállomás és vevőantenna által szolgáltatott adatokat a munkaállomáson, számítógépes felületen dolgozzák fel a kezelők” – részletezték a tatai katonák az eszköz működését.

Megtudtuk: a készlethez a meteorológiai ballonok is tartoznak. Ezek voltaképpen olyanok, mint a hagyományos héliummal töltött „lufik”, csak természetesen nagyobb méretben. A ballonhoz tartozik egy szonda is, ami a légköri adatokat összesíti és továbbítja a számítógép felé.

„Különlegessége, hogy a ballon és a szonda kialakítása nem jelent semmilyen veszélyt egy esetleges repülővel való ütközésnél sem, így bármikor és bárhol szabadon használható” – hangsúlyozták a katonák. Az eszköz célja, hogy a tüzérek képet kapjanak a kilőtt lövedékeket befolyásoló környezeti hatásokról, mivel bármilyen, a levegőben repülő tárgy mozgását az időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolják.

„Annak érdekében, hogy a tüzérségi gránát eltalálja a célt, szükség van a teljes röppályára vetítve a különböző időjárási értékek ismeretére. Ezek egy ilyen fegyverrendszer esetén - akár 60 kilométer lőtávolságon és 25 kilométer röppályamagasságon - jelentős eltéréseket eredményezhetnek” – mondták a tüzérek.

Az állomás elsősorban a tüzérosztály számára hasznos, hiszen itt van leginkább szükség a pontos, aktuális időjárási adatokra a manőver erők hatékonyabb tűztámogatásához, ezáltal elősegítve a teljes feladatvégrehajtás sikerét. Azonban közvetetten az adatok bárki számára eljuttathatók, ugyanis az állomás képes előállítani a repülőcsapatok számára szükséges jelentéseket, előrejelzéseket is.

És hogy mikor használják az időjárásmérő állomást?

„Félig viccesen, félig komolyan azt lehet mondani, hogy mindig, amikor a tüzérosztály lövészetéhez, vagy más szervezeti elem egyéb feladatához szükség van rá” – vélték a honvédek. Hozzátették: az időjárásmérő állomás tüzérségi éleslövészeteken akár éjjel-nappal folyamatosan üzemel, ami persze nem azt jelenti, hogy mindig indítani kell a ballonokat, de alapvetően két óránként szükséges.

Az eszköz egyébként a tüzérosztály felderítő ütegének állományába tartozik. Kezelése egyszerű; alapvető tüzérségi ismeretek birtokában gyorsan elsajátítható.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.