2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NEWFIP gyakorlaton a győri katonák

NEWFIP gyakorlaton a győri katonák
honvedelem.hu  |  2022. 02. 11., 13:55
NEWFIP gyakorlaton a győri katonák

Kecskemétre települt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egy ideiglenes alegysége, hogy részt vegyen a NEWFIP 2022 „Ramstein Guard” elnevezésű szövetségi elektronikai hadviselés gyakorlaton. Az alakulat közel százfős személyi állománnyal és csaknem félszáz tételt számláló műszaki apparátussal képviselteti magát az idei év egyik fő feladatának tekintett kiképzési eseményen.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred – főként felderítőkből, híradókból, tűzelosztókból és tűzirányítókból, légvédelmi lövészekből álló – kontingense Dede Gyula őrnagy, az alkalmi csoportosítás parancsnokának vezetésével február 6-án indult közúti menet végrehajtásával Kecskemétre. Az első nap a légvédelmi alegységek és a vezetési pont telepítésével, valamint rendszerellenőrzéssel és az összeköttetések ellenőrzésével telt, míg az érdemi munka másnap kezdődhetett.

Az Észak-atlanti Szövetség által előírt NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Program) gyakorlat célja felkészíteni a NATO integrált légvédelmi rendszerének (NATINAMDS) részét képező nemzeti egységeket, alegységeket az elektronikai hadviselési technikák felismerésére és ezen fenyegetések ellen bevethető védelmi rendszabályok alkalmazására. Ez a Rába parti város alakulatának vonatkozásában nem mást jelent, minthogy a katonáknak elektronikus zavaró tevékenység ellenére is képesnek kell lenniük feladataik ellátására, vagyis az ellenséges légi eszközök felderítésére, követésbe vételére és – jelen esetben – imitált megsemmisítésére.

A műveletek során a győri katonák a Magyar Honvédség számos alakulatával működtek együtt, hiszen a gyakorlatnak helyszínt biztosító MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mellett az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH Pápa Bázis Repülőtér, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, valamint az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár is érintett volt a feladatban. Mindazonáltal a kiképzési esemény többnemzetinek is tekinthető, mivel a gyakorlat a NATO ramsteini, illetve torejoni műveleti központjai ideiglenesen Veszprémbe települt állományának irányítása alatt zajlott.

Ugyan az ötnapos gyakorlat február 11-én véget ér, de az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománya még nem települ vissza a helyőrségbe, hiszen a skarlátpiros barettsapkás honvédeknek a jövő héten esedékes „Blue Target 2022” elnevezésű nemzeti elektronikai hadviselés gyakorlaton is helyt kell állniuk.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK