2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Parancsnokváltás a különlegeseknél

Parancsnokváltás a különlegeseknél
Art of WAR  |  2019. 09. 10., 16:01
Parancsnokváltás a különlegeseknél

Sánta Gábor ezredes vezeti tovább az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárt. Az ezredes szeptember 10-én, Szolnokon vette át a parancsnoki teendőket elődjétől, Sándor Tamás dandártábornoktól.

Ünnepi állománygyűlésen vette át Sánta Gábor ezredes az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoki beosztását Sándor Tamás dandártábornoktól.

Az eseményen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte a régi és az új parancsnokot. Beszédében rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a haderő szervezeti felépítését is magában foglalja. A működését idén év elején megkezdő Magyar Honvédség Parancsnokságán megalakult a különleges műveleti haderőnemi szemlélőség, amelynek élére Sándor Tamás dandártábornokot nevezték ki, hogy magasabb szintről irányíthassa annak a képességnek a fejlesztését, amelynek kiépítésében 2005 óta oroszlánrészt vállalt.

Korom altábornagy a dandár új vezetője kapcsán elmondta: a leköszönő parancsnokkal együtt Sánta ezredes tizenöt éve dolgozik a különleges műveleti képeség fejlesztésén. „A közös szakmai életút, az azonos elképzelés, hozzáállás, ambíció kiváló biztosíték arra, hogy a parancsnokváltás csak pozitívan befolyásolhatja a dandár meglévő lendületét” – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka.

Sándor Tamás dandártábornok pályafutása talán legnehezebb feladatának nevezte azt, hogy búcsúznia kell az alakulattól. „A mai nappal lezárult egy fejezet annak a katonai szervezetnek az életében, ami mára meghatározóvá vált a Magyar Honvédségben, és a régió különleges műveleti közösségében is kiemelkedő helyet sikerült kivívnia magának” – mondta, hozzátéve, hogy nem az elért eredményekre a legbüszkébb, hanem arra, hogy az alakulat katonáival együtt részese lehetett ezeknek az eredményeknek.

Sánta Gábor ezredes elmondta: mérföldkőnek tekinti parancsnoki kinevezését, hiszen azt az alakulatot vezetheti, ahol pályafutása nagy részében szolgált, szakmai tudásának és tapasztalatainak nagy részét szerezte. „Több okból is szerencsés vagyok. Egyrészt, mert egy kiválóan működő alakulatot veszek át, ahol minden beosztásban olyan emberek dolgoznak, akik magas színvonalon hajtják végre feladataikat. Másrészt, mert ennek az állománynak a nagy részét személyesen is ismerem, és tudom, hogy elvárásaimnak meg fognak felelni” – mondta Sánta ezredes.

A parancsnoki beosztás és az alakulat zászlajának átadása után az esemény a leköszönő és az új parancsnok eddigi szolgálatának hivatalos elismerésével zárult.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!