2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Parancsnokváltás a különlegeseknél

Parancsnokváltás a különlegeseknél
Art of WAR  |  2019. 09. 10., 16:01
Parancsnokváltás a különlegeseknél

Sánta Gábor ezredes vezeti tovább az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárt. Az ezredes szeptember 10-én, Szolnokon vette át a parancsnoki teendőket elődjétől, Sándor Tamás dandártábornoktól.

Ünnepi állománygyűlésen vette át Sánta Gábor ezredes az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoki beosztását Sándor Tamás dandártábornoktól.

Az eseményen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte a régi és az új parancsnokot. Beszédében rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a haderő szervezeti felépítését is magában foglalja. A működését idén év elején megkezdő Magyar Honvédség Parancsnokságán megalakult a különleges műveleti haderőnemi szemlélőség, amelynek élére Sándor Tamás dandártábornokot nevezték ki, hogy magasabb szintről irányíthassa annak a képességnek a fejlesztését, amelynek kiépítésében 2005 óta oroszlánrészt vállalt.

Korom altábornagy a dandár új vezetője kapcsán elmondta: a leköszönő parancsnokkal együtt Sánta ezredes tizenöt éve dolgozik a különleges műveleti képeség fejlesztésén. „A közös szakmai életút, az azonos elképzelés, hozzáállás, ambíció kiváló biztosíték arra, hogy a parancsnokváltás csak pozitívan befolyásolhatja a dandár meglévő lendületét” – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka.

Sándor Tamás dandártábornok pályafutása talán legnehezebb feladatának nevezte azt, hogy búcsúznia kell az alakulattól. „A mai nappal lezárult egy fejezet annak a katonai szervezetnek az életében, ami mára meghatározóvá vált a Magyar Honvédségben, és a régió különleges műveleti közösségében is kiemelkedő helyet sikerült kivívnia magának” – mondta, hozzátéve, hogy nem az elért eredményekre a legbüszkébb, hanem arra, hogy az alakulat katonáival együtt részese lehetett ezeknek az eredményeknek.

Sánta Gábor ezredes elmondta: mérföldkőnek tekinti parancsnoki kinevezését, hiszen azt az alakulatot vezetheti, ahol pályafutása nagy részében szolgált, szakmai tudásának és tapasztalatainak nagy részét szerezte. „Több okból is szerencsés vagyok. Egyrészt, mert egy kiválóan működő alakulatot veszek át, ahol minden beosztásban olyan emberek dolgoznak, akik magas színvonalon hajtják végre feladataikat. Másrészt, mert ennek az állománynak a nagy részét személyesen is ismerem, és tudom, hogy elvárásaimnak meg fognak felelni” – mondta Sánta ezredes.

A parancsnoki beosztás és az alakulat zászlajának átadása után az esemény a leköszönő és az új parancsnok eddigi szolgálatának hivatalos elismerésével zárult.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.