2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Programajánló - Tatai Patara Fesztivál

Programajánló - Tatai Patara Fesztivál
honvedelem.hu  |  2022. 05. 26., 12:17
Programajánló - Tatai Patara Fesztivál

A Magyar Honvédség – főként az MH 25. Klapka György Lövészdandár - minden eddiginél nagyobb létszámban és több technikai eszközzel vesz részt az idei Tatai Patara Fesztiválon, június 3-5. között. A május 25-én, szerdán, Tatán megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a honvédség részéről dinamikus és statikus bemutatók egyaránt várják az érdeklődőket.

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka elmondta: fontos, hogy a török kori történelmi fesztiválra ellátogatók megismerjék a Magyar Honvédségnél a közelmúltban rendszeresített, új haditechnikai eszközöket, így például a Leopard 2A4HU harckocsit, vagy éppen a Gidrán többcélú moduláris harcjárművet. A parancsnok kiemelte: a rendezvény úgynevezett nulladik napja, június 3-a a „Deák Patara” és Honvédelmi Nap nevet kapta, amikor is - többek között - a Honvéd Kadét Programban érintett iskolák tanulói látogatnak el a városba, és vesznek részt nagyszabású történelmi vetélkedőn. Aznap este - a szokásos fegyvermustra előtt - a vár nagyszínpadán önálló koncertet ad az MH 25. Klapka György Lövészdandár Helyőrségi Zenekar. Nem mellesleg a patara részeként, június 4-én, délután a Kossuth téren Regionális Katonazenekari Fesztivált rendeznek Kaposvár, Szentendre, Budapest és termeszétesen Tata katonazenekarainak közreműködésével. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár haditechnikai bemutatóját szombaton és vasárnap 9-18 óra között tekintheti meg a közönség. Gripen vadászgépek áthúzása és Mi-24-es harci helikopter felbukkanása mellett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Huszár Díszalegység lovasbemutatója is izgalmasnak ígérkezik. Elhangzott: a tatai dandár katonái közül többen hagyományőrzőként lesznek jelen a fesztiválon.

Zombori Mihály, a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál főszervezője a rendezvény múltjára visszatekintve hangsúlyozta: a patara akkor lendült fel igazán és kezdte kinőni magát az ország, és a térség legnagyobb hagyományőrző fesztiváljává, amikor a Magyar Honvédséggel és a helyi dandárral közösen kezdték el szervezni azt. „Idén is hatalmas varázsa lesz annak, amikor a 21. század modern harceszközei után hirtelen visszacsöppenünk a 16-17. század katonai valóságába” - tette hozzá Zombori Mihály.

Michl József, Tata város polgármestere köszönetet mondott minden érintett szervezetnek – köztük a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek – a támogatásért. Mint mondta, személy szerint arra buzdít mindenkit, hogy látogasson el a patarára, hiszen „Tata remek város, kiváló katonai szervezettel, csodálatos látnivalókkal.”

Hóvári János, a Türk Államok Szervezete budapesti képviseleti irodájának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a katonai létforma az egyetemes kultúra része, olyan hagyomány, amelyet időről-időre meg kell mutatni a civil közönségnek. „A patarán mindenki láthatja a modern Magyar Honvédséget is”- fogalmazott az irodavezető.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024. 02. 05., 13:57
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024. 02. 01., 14:07
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024. 01. 30., 16:04
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.
2024. 02. 15., 09:20
A kétszázalékos védelmi kiadási küszöböt így az Észak-atlanti Szerződés Szervezete harmincegy tagállamának több mint fele éri el, köztük Magyarország is.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!