2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Repülőműszakiak fegyvernemi napja - Új feladatok, folyamatos fejlődés

Repülőműszakiak fegyvernemi napja - Új feladatok, folyamatos fejlődés
honvedelem.hu  |  2021. 07. 08., 13:07
Repülőműszakiak fegyvernemi napja - Új feladatok, folyamatos fejlődés

A repülő-műszaki szakállomány fegyvernemi napja alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést július 2-án, pénteken az MH Légijármű Javítóüzemben, Kecskeméten.

A szakma képviselői ezen a napon Adorján János repülőgép konstruktőrre emlékeznek, akinek „Libelle” (Szitakötő) nevű gépével elsőként emelkedett - magyar tervezésű és kivitelezésű repülőgéppel - magyar pilóta a magyar légtérbe. Korszakos technikai megoldásainak és találmányainak köszönhetően utódai joggal tisztelik szakterületük jeles képviselőjeként.

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterének és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának közös levelét, amelyben megköszönték a Magyar Honvédség repülő-műszaki katonáinak és honvédelmi alkalmazottjainak munkáját. Kiemelték: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat jelentenek a szakállomány számára is, így a sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen a folyamatos fejlődés.

Az elismerésben részesültek kihirdetését követően, ünnepélyes keretek között átadták az EMAR előírásokkal összhangban kialakított működési engedélyt az MH Légijármű Javítóüzem számára. Az új típusú katonai repülőgépek, valamint helikopterek üzemeltetését a gyártók az EMAR (European Military Airworthiness Requirements) szerint állapították meg, ezért az MH Légijármű Javítóüzem, mint karbantartó, gyártó és tervező szervezet a Katonai Légügyi Hatóság által kiadott működési engedélyét - a Magyar Honvédségben elsőként - az EMAR által megkövetelt irányelvek alapján szerezte meg.

Az állománygyűlést követően, a jelenlévők idén tizenötödik alkalommal elhelyezték koszorúikat a repülő-műszakiak emléktáblája előtt, tisztelegve ezzel a repülőműszaki szakma és minden repülős szervezet előtt, akik a repülő technikával foglalkoznak.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.